Limnophilia sessiliflora- problem z sadzeniem
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam okropny problem z posadzeniem tej rośliny w podłożu. Ciągle wypływa, a mam jej do posadzenia sporo(ok. 20 gałązek). Czy można zrobić tak, że kilka gałązek związać u dołu żyłką lub nitką i posadzić, przytwierdzając całą grupkę dwoma kamykami? A i jak z przycinaniem tej rośliny? Tylko boczne pędy ciąć czy po całości tak jak to robię z h. polyspermą?
-
SkazanyNaBluesa
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Generalnie u mnie nie było problemu z posadzeniem, a dostałem przycinkę podobnie jak ty pewnie. Sadziłem za pierwszym razem w żwirze, a za drugim razem przy nowej aranżacji w substracie Pro Soil. Musisz głęboko ją wepchnąć w podłoże, zależy czy ręcznie sadzisz czy z użyciem pensety. Ale na oba sposoby się da, bez zbędnego obciążania.
Sebastian
[20L] Krewetkarium - Shrimp soil, RC [240L] Roślinne, - przygotowania do restartu
-

Sebas102
●
- Miasto: Często(się)chowa
Tak jak napisał Sebas -wepchnij ją głębiej w podłoże razem z listkami . za jakiś czas będzie rosła jak chwast ! u mnie rozmnaża się jak nurzaniec przez rozłogi przez co jest kłopotliwa nieco  twoje 20 gałązek to chyba trochę zbyt dużo - sam się przekonasz........... 
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
Tak jak wyżej wsadź głęboko wtedy listki będą trzymać łodygę mocniej w podłożu - grunt żeby troszkę wystawała. Pomocna może okazać się penseta.
-

tomek07
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków/Modlniczka
Ciężko mi było ją wsadzić w podłoże, bo nie dość że wypływała to jeszcze łodyga się łamała. Tak więc kępkami po 5 roślin związałem nitką przy korzonkach, wsadziłem w podłoże(AS II+) i przytwierdziłem parą średniej wielkości kamyków. Mam nadzieję, że coś z tego wyrośnie. Roślina jest posadzona w kącie akwarium na tylnym planie. Dociera tam stosunkowo mało światła (w sumie jest0,375W/l). Jak myślicie, czy mogą być z nią jakieś problemy? A i dodatkowo podaję CO2 z bimbrowni i nawożę : potas, mikro i classic.
-
SkazanyNaBluesa
●
Jak już pisałem problemy będą ! za szybko rośnie 
-
cezar d
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Po 7,50 koszyczek to się skusiłem na dwa:D. To jeszcze jak by ktoś mógł mi poradzić coś odnośnie przycinania to był bym wdzięczny  .
-
SkazanyNaBluesa
●
Przycinaj 5 cm nad podłożem. odbije bez problemu z boku
-
cezar d
●
-
Dziękuję za rady 
-
SkazanyNaBluesa
●
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Czesc,
Mam akwarium od 40 dni 72 l
No3-5
Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego
K- 8
Fe-4
Podłoże JBL AquaBasis Plus
Jeśli chodzi o C...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
Witajcie mam problem, a mianowicie chodzi tutaj o podawanie co2 , mam założony elektrozawór i zegar czasowy. Problem jest taki że co2 załącza mi się w dzień i w nocy. Czy można jakąś zaprogramowac sam...
|
|