Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zastanawiam się nad podłączeniem trzeciego filtra pod akwarium 128l.
Obecnie podłączone są Eheimy 2213 i 2224. Zastanawiam się nad 2215.
W tej chwili 2213 wypełniony jest ceramiką i 2 gąbkami oraz 100ml purigenu a 2224 materiałem filtracyjnym Eheima. Trzeci filtr wypełnił bym węglem by krystalizował wodę. Czy jest sens podłączać trzeci filtr??
Cel to osiągnąć wodę kryształ.
-
PampersBoy
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Myślę że nie w filtracji tkwi sęk- wtedy we wszystkich akwariach z 1 lub bez filtra była by mętna woda.Myślę że podłaczenie kolejnego filtra nic nie da (4tego 5 tego i 6 tego też nie)
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Myślę, że wystarczy zadbać o odpowiedni obieg wody, aby zawiesina unosiła się wystarczająco długo i filtry mogły zaciągnąć.
A z drugiej strony - trzy filtry przy 128 litrach to z ekonomicznego punktu widzenia słaby wybór, wybrałbym jeden większy (np. 2217) i ewentualnie jeden mniejszy kubełek.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Myślę, że wystarczy zadbać o odpowiedni obieg wody, aby zawiesina unosiła się wystarczająco długo i filtry mogły zaciągnąć.
A z drugiej strony - trzy filtry przy 128 litrach to z ekonomicznego punktu widzenia słaby wybór, wybrałbym jeden większy (np. 2217) i ewentualnie jeden mniejszy kubełek.
Więc jak ustawić wloty i wyloty dwóch filtrów aby obieg wody był jak najlepszy??
-
PampersBoy
●
Zwróciliście uwagę na zbiorniki ADA, nawet te 120cm mają jeden kubeł.
Oczywiście kubeł jest dość mocny, by zakręcić wodą w całym akwarium i ważna rzecz wypełnienia biologicznego jest bardzo dużo, to właśnie bakterie mają wpływ na tą krystalicznie czystą wodę.
Sam posiadam dwa filtry, na cyrkulację i czystość nie narzekam.
Rozważałbym jeden b.duży kubeł, ale ważnym elementem uzbrojenia zbiornika w 2 filtry jest asekuracja w razie jakiejś awarii jednego z nich.
/chyba że ktoś ma w domu galerię i zawsze pod ręką aktywny kubeł do przełożenia  /
Uważam też, iż krystalicznie czysta woda towarzyszy zbiornikom z mniejszym stężeniem pierwiastków w toni, a co sie z tym wiąże spokojniejszym oświetleniem.
PampersBoy napisał(a):Więc jak ustawić wloty i wyloty dwóch filtrów aby obieg wody był jak najlepszy??
po przeciwnych stronach, jeden z tyłu, drugi naprzeciw z przodu
-
AdamA
●
- Miasto: Warszawa
Więc jak ustawić wloty i wyloty dwóch filtrów aby obieg wody był jak najlepszy??
Gdyby to dało się prosto opisać, to producent by to umieścił w instrukcji  Odpowiedź brzmi: to zależy. A pełna odpowiedź brzmi: to zależy od tylu czynników, że musisz popróbować samodzielnie w Twoim akwarium, z uwzględnieniem dekoracji, roślin, wymiarów, etc.
Po pierwsze - filtry muszą współdziałać, czyli nie kieruj wylotu filtra 1 na wylot filtra 2 - niech są skierowane w tę samą stronę.
Po drugie - dobrze spisuje się deszczownia na całą długość akwarium, której wylot jest równolegle do powierzchni wody (oczywiście deszczownia zanurzona). Fajnie działają też wyloty typu Lily Pipe, które tworzą szeroki, ale łagodny strumień.
Po trzecie - ustaw filtry tak, aby wszystkie rośliny w akwarium łagodnie się kołysały.
Po czwarte - eksperymentuj 
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rozumiem że wyloty po jednej stornie a wloty po drugiej??
Deszczowni jest brzydka i nie będę jej używał.
Wole szklane wloty i wyloty.
I jakie wkłady najlepiej użyć?? Czy te co opisałem w pierwszym poście są ok??
-
PampersBoy
●
Teoretycznie najlepiej naprzeciw tył i przód, ale jak kolega Kadazan zwrócił uwagę ważny jest układ roślin, który nie zawsze ułatwia ustawienie filtra w najlepszym miejscu.
-
AdamA
●
- Miasto: Warszawa
Rozumiem że wyloty po jednej stornie a wloty po drugiej??
Ja bym zrobił tak, aby filtr A miał wylot i wlot po tej samej stronie, ale wlot przy tylnej szybie, a wylot przy przedniej. Filtr B - rurki po drugiej stronie, wlot przy przedniej, wylot przy tylnej  Czyli tak jakby na krzyż. Narysować?
Wkłady masz dobre.
-

Kadazan
●
-
Kadazan napisał(a):Ja bym zrobił tak, aby filtr A miał wylot i wlot po tej samej stronie, ale wlot przy tylnej szybie, a wylot przy przedniej. Filtr B - rurki po drugiej stronie, wlot przy przedniej, wylot przy tylnej  Czyli tak jakby na krzyż. Narysować?
Popieram, dokładnie tak mam ustawione 2x2215 w 112L, z tym, że B ma wlot i wylot z tyłu zbiornika, wylot daje wodę po lekkim skosie. Dyfuzor jest naprzeciwko wylotu A.
Pozdrawiam,
Tomek
Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.
-
tmaciak
●
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
|
|