Suchy start a przycinanie roślin
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam
Wystartowałem akwarium z tzw. "suchym startem" i roślinki rosną powoli.
Tak sie zastanawiam, czy przy tym sposobie tez należy przycinać rośliny? Mam zaflancowanego małego heńka i nie wiem czy mam czekać aż zarośnie docelowy obszar i przyciąć dopiero po zalaniu, czy w międzyczasie jak rośnie do góry też go przycinać?
Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?
-

Kemeiz
●
- Ranga: Początkujący
nie przycinaj na razie. Ja swojego wcale nie przycinałem i rozrósł się po całym podłożu .
-
Ponczo7
●
- Ranga: Poznaje temat
OK, dzięki.
A ile czasu trwało zanim się rozrósł?
Ja jeszcze posadziłem dużego heńka. Mam nadzieje, że on tez da rade bez przycinania.
-

Kemeiz
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
Cześć!
Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody.
3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
Witam wszystkich miłośników akwarium :)
Po regularnym podawaniu nawozów i CO2 rośliny zaczęły rosnąć jak szalone.
Chciałbym je trochę wymodelować poprzez przycinkę, ale nie mam pomysłu jaką przyjąć ...
start.jpg
He he... dobre... zamiast czytać te artykuły, niektórzy wolą skrót, ok., nic nie zastąpi czytania wstępnych porad i artykułów, ale podsumowując start roślinnego HT:
1. Podłoże (dobre, tz...
Chciałbym poznać jakie stosujecie metody na przycinanie roślin, gdy już zbytnio się rozrosną.
W swoim akwarium obecnie stosuję dosyć brutalną metodę, ale jak sądzę chyba nie wszyscy tak robią.
Metoda...
Zapraszam do pooglądania.
Pytanie do praktykantów ciemnego startu o spostrzeżenia.
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit:
Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą.
Wyjaśnienie:
Formy em...
rosliny-cienia.jpg
Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA:
https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...
|
|