Witam
Po około pięciu latach akwarium profilowane 120x40x50 rozkleiło się. Przy okazji zakupu nowego zbiornika pytałem sprzedawców czy to jest normalne że po 5 latach zbiornik może sie rozkleić. Zakażdym razem odpowiadali że akwaria wymienia się co 5-6 lat.
Czy jest to prawda?
to jakaś bzdura, nigdy nie słyszałem o wymianie, ja mam akwa z szyby o 2mm cieńszej niż zalecają i sam je kleiłem ze szwagrem, i to było nasze pierwsze i ostatnie doświadczenie , i jeszcze dolna szybe mam nie wklejona tylko położone boki na niej co tez jest żle i to klejem z castoramy i nic sie nie dzieje od 12 lat i dodam ze to akwa 375 l wiec już średniej wielkości bo o akwariach 100 150 to juz nie wspomnę ze nie mogą sie rozszczelnić. To co ci mówia chyba jakiś chłyt materkindowy
Też tak mi sie wydawało. Nie potrafie sobie wyobrazić zbiornika za około 2 000zł i wymieniać go co 5 lat. Najprawdopodobniej mój zbiorniczek miał wady konstrukcyjne, a sprzedawcy jakoś muszą naciągać ludzi.
kt65c453 napisał(a):Spróbuj uszczelnić, jeśli nie widzisz odklejeń szyb (widać to na klejeniu zmiana barwy) to tubka silikonu od środka i po sprawie(koszt około 15 zł)
Dziękuje za sugestie, ale zakupiłem juz nowy zbiornik tylko ze tym razem prosty. Ale zawsze warto wiedzieć kiedy trzeba będzie znowu wymienić nim woda pojawi się na podłodze.
kolego masło_82 naprawdę jesteś tutaj potrzebny jak każdy inny i cieszymy się, że jesteś, ale naprawdę chwilami lepiej żebyś obajrzał sobie Klan albo jakiś inny tasiemiec, albo poprostu ugryzł się w język.
Większej bzdury nie słyszałem od dawna, no może w kampanii Grzesia N., ale on już jest przez lud rozliczony. Nie będę nawet pytał o racjonalne przesłanki, którymi się kierowałeś wysuwając taką tezę, gdyż nie jesteś w stanie nic takiego wymyśleć. Poprosyu proszę Cię nie pisz takich bzdur publicznie, gdyż ktoś w to jeszcze uwierzy. I nie odbieraj tego co napisałem w kategoriach linczu publicznego z mojej strony. Poprostu jako osoba używająca rozumu muszę reagować na takie bzdury.
Wedługrelacji Thewalda producenci silikonu podają jego trwałość na kilkanaście lat. Później należy szkło skleić ponownie.
Sam chcę trzymać akwaria po około 10 lat (zwłaszcza te większe).
Kiedyś u sąsiada znalazłem akwarium pod schodami w okropnym stanie - twierdził, że stoi tam od jakichś 10 lat, sam nie pamiętał Zabralem szkło do domu i mam je już 4 lata, nic się z nim nie dzieje chociaż możliwe że klejone było radzieckim klejem do czołgów
Jak zbiornik nie ma ubytków w spoinie, jest dobrze docięte, jest równo sklejone, to znaczy że zostało wykonane dobrze. Problem w tym że spoina bezwałkowa, nie wytrzyma za długo. Nie bez powodu większość dużych producentów nie stosuje spoin bezwłakowych bo są one mniej trwałe.
W Poznaniu mamy spotkania akwarystów co tydzień, rozmawiamy na bardzo wiele tematów i ostatnio rozmiwa była na temat trwałosci zbiorników i ludzie którzy od wielu lat serwisują akwaria się wypowaiadali, że już mieli wiele takich sytuacji, że zbiornik się rozszczelnił. Tak na prawdę nikt z nas nie wie, jakiej spoiny użył producent i na ile jest ona trwała.
No ale przecież AdamW i entrusc są jasnowidzami i mają najmocniejsze akwaria na rynku. Szkoda tylko że przekonać o ich wytrzymałości można się zazwyczaj tylko jak zalejemy sąsiadowi mieszkanie. Dziwne to jest. że jak chodzi o filtrację to wszyscy kładą po dwa lub trzy filtry, podczas gdy wystarczy jeden, a jak przyjdzie do zabezpieczenia na prawdę ważnej rzeczy, to robicie ze mnie idiotę. Ja w domu klienta, ani żadnego forumowicza nie zaryzykuję trzymania zbiornika dłużej niż 5 góra 7 lat, bo choćby podłoga w pokoju jest więcej warta niż półroczne moje dochody. Więc gadać o dwudziestoletnich czy dziesięcioletnich zbiornika to sobie możecie, tak długo jak sami odpowiadacie w 100% za ewentualne szkody, a nie na forum, gdzie nie bierzecie żadnej odpowiedzialności za swoje słowa. A od moich porad to z daleka, bo zawsze są one poparte własnymi doświadczeniami a nie tym co ktoś inny napisał na forum, czasem wyciągnę blędne wnioski z doświadczeń (jak przy EI), ale nie myli się ten co nic nie robi.
Też przychylam się do tezy o wadach przy produkcji raczej, niż samego wieku akwarium, bo jak inaczej wytłumaczyć fakt rozklejenia się jednego zbiornika po miesiącu od kupna gdy miał wytrzymać magiczne "5 lat", a inne wytrzymują nawet 20 lat.
Jest też druga strona medalu, klej ma jakąś tam trwałosć, ale trwałość ta odnosi się do określonych warunków, często producent nie przewiduje że klej musi wytrzymać naprężenia, światło, dużą ilość wody i wiele innych czynników.
Moje akwarium owszem rozszczelniło się leciutko ale po 17 latach od sklejenia .dodam ze klejone było zwykłym przezroczystym silikonem w garażu mojego znajomego szklarza .
nigdy nie słyszałem by akwaria przeciekały po 5 ciu latach jak na zamówienie .Albo ciekły od razu albo po wielu latach eksploatacji .
No ale przecież AdamW i entrusc są jasnowidzami i mają najmocniejsze akwaria na rynku
Nie muszę być jasnowidzem bo miałem już nie jeden zbiornik - ostatnio wyciągnąłem 25 letnią 60'kę i trzymałem w niej rośliny przez jakiś czas - wszystko grało. A ty maslo_82 podchodzisz do tego w sposób marketingowy - o czym świadczy poniższy cytat:
Ja w domu klienta, ani żadnego forumowicza nie zaryzykuję trzymania zbiornika dłużej niż 5 góra 7 lat, bo choćby podłoga w pokoju jest więcej warta niż półroczne moje dochody
Jak trafisz na prawdziwą, ekskluzywną podłogę dębową to radzę Ci nie ryzykuj tylko ostrzeż, że akwarium stawia się tylko na rok.
Po prostu mówię, że to jest tyle i tyle litrów wody, i że zawsze się może coś stać, że 5 lat to takie bezpieczne optimum, ale wcześniej też może sie coś stać.
kolego masło_82 powiedz mi proszę dlaczego akurat rzuciłeś liczbą 5 lat? Dlaczego nie 7 czy 8 już nie wspomnę o większej liczbie. Możesz jakoś posłużyć się badaniami naukowymi, testami, doświadczeniami dotyczącymi samego silikonu. Pomijam całą resztę gdyż wogóle nie ma o czym dyskutować. Otóż chcę Ci powiedzieć, że nawet w zastosowaniu kleju do szkła w przemyśle, gdzie normy są bardzo restrykcyjne mówi się o kontroli po 5latach i później po 5 kolejnych itd. Mówi się o kontroli!!! Nie mówi się, że jest zalecenie wyp... na śmietnik. Do tego mówimy tutaj o zupełnie innej technilogii i zupełnie nieporównywalnych warunkach pracy takiej spoiny. Mówię o spoinach na konstrukcjach typu drapcze chmur itd. Tam często dochodzą jeszcze inne szkodliwe warunki typu potężne wiatry, ogromne temperatury często itd. Oczywiście rodzaje silikonu również deko inne, co nie oznacza, że silikon akwarystyczny po 5 latach traci większość właściwości. Idę o każdy zakład, że pierwszy lepszy producent do którego byśmy się zwrócili o ekspertyzę silikonu zagwarantował by, że przy właściwym sklejeniu akwarium minimum kilkanaście lat powinniśmy spać spokojnie. Minimum kilkanaście lat. A swoją drogą ciekaw jestem jak namawiasz swojego klienta aby >250l pełne OW wywalił na śmietnik ponieważ masz poważne obawy, że lada dzień mu się rozklei Mam nadzieję, że taki idiota przynajmniej to akwarium przy Tobie osobiściei zbije młotkiem. Wiesz tak na wszelki wypadek aby się u innego akwarysty po kolejnych 5 latach nie rozeschło, oczywiście z tęsknoty za poprzednim właścicielem.
widzisz, ja tylko informuję klienta że tak powinien zrobić, a co on zrobi faktycznie, to już mnie nie interesuje, jak mu się te 200 L wyleje na podłogę to już będzie jego problem. Co do producentów zbiorników to gadać to sobie mogą różne rzeczy, bo rozliczani są tylko z okresu gwarancyjnego i raczej tutaj należy się dopatrywać faktycznej żywotności zbironika, a nie po tym co mówią.
A klient nie musi wywalić na śmietnik zbiornika, może go sprzedać, a dalej to już problem tego co kupił, zbiornik i raczej tacy ludzie są swiadomi ryzyka.
Ostatnio edytowano 14 paź 2011, 21:56 przez maslo_82, łącznie edytowano 1 raz
TURYSTA w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2584 · Wyświetlenia: 817919
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Wątek wspólny w Zwierzęta· Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 199188
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Przemek1979 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2091
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Mirek81 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20547
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
prot w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1626
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
zygfryd1708 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 159
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
OmenLDZ w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 460
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Statystyki
Ten temat przegląda 525 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 524 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej