Rośliny - dobór gatunków do 200L - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny - dobór gatunków do 200L

Liczba wyświetleń: 620·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Cześć,
Coraz więcej wiem już o akwarystyce holenderskiej i aktualnie rozmyślam na podstawowym błędem, który zrobiłam dobór gatunków :)
Mam w swoim akwa:
Eleocharis
Glossostigma
Hemianthus micranthemoides
Heteranthera zosterifolia
Limnophila sessiliflora
Ludwigia repens
Rotala rotundifolia indica

Ładnie to wszystko wygląda, jest kolorowo ale..

To co mogę powiedzieć, że zauważyłam pewne zależności:
Kiedy Limnophilii jest super - rośnie jak szalona, trudno zapanować, to Ludwigii, Hemianthusowi i Heterantherze jest źle. Limnophilia uwielbia wg mnie nadmiar fosforanów podczas gdy Ludwigia i reszta roślin dostaje czarnych liści.
Kiedy jest dużo potasu z kolei Rotalce jest dobrze a Hemianthisowi mam wrażenie palą sie stożki wzrostu.
Tych zależności jest napewno więcej, ale jestem dopiero początkująca.

Wszystkie z tych roślin bardzo lubię i ja sobie to wyobrażałam tak, że jak będę mieć różne gatunki to będą się wzajemnie wspierać wychwytując nadmiary różnych związków - nie jest tak. Nie wiedziałam, że inne gatunki będą cierpieć przez te nadmiary. Trudno jest więc nawozić taki zestaw optymalnie.

Wszystkie te roślinki bardzo lubię. Dobrałam je pod kątem ich wyglądu.

Czy moje spostrzeżenia mają jakiś sens? Czy może powinnam dobierać moje roślinki np pod względem kraju pochodzenia? Czy faktycznie źle je dobrałam?

Mówiąc o wysokim PO4, mam na myśli 4-6mg/l, mając przy tym niskie NO3 - 0-5mg/l, FE 0,25mg/l, CO2 podając z dwóch miejsc, ph 7, kH7

oliwia24
Ranga: Początkujący

AdamW Gdynia

09 paź 2011, 19:41   (#2)  

Rośliny, które masz we wielu akwariach rosną fenomenalnie - więc dobrze je dobrałaś :wink: Ogólnie problemy, podobne do Twoich, w akwariach holenderskich zachodzą przy zagęszczeniu roślin - o czym piszesz. Jak coś rośnie jak ''szalone'' to tylko kwestia czasu, że:

1. Pobierze pokarm (nawozy) szybciej niż ''inne'' rośliny - tym samym skazując na głodówkę sąsiednie roślinki
2. Sprowadzi problem na poboczne rośliny, które będą miały mniej światła od tej wyrośniętej
3. Przy rozroście roslinie zacznie brakować co2 - szczególnie dolnym partiom
4. Zagęszczona roślina przyhamuje cyrkulacje w zbiorniku i zablokuje dostęp do nawozów i co2

Jak widzisz tych zależności jest dużo - ogólnie akwarium holenderskie jest trudniejsze w prowadzeniu niż akwarium naturalne właśnie przez znaczne zagęszczenie roślinności.

Natomiast u Ciebie oliwia24, prócz tych problemów , z którymi musi się zmierzyć każdy akwarysta roślinny (szczególnie holenderski), występują inne, które trzeba skorygować:

Mówiąc o wysokim PO4, mam na myśli 4-6mg/l, mając przy tym niskie NO3 - 0-5mg/l, FE 0,25mg/l, CO2 podając z dwóch miejsc, ph 7, kH7

Przy tak wysokim po4 musisz mieć dość sporo dostępnego co2, którego nie masz. Podajesz co2 z dwóch miejsc, a masz tylko ph 7 - coś z tym co2 jest nie tak, żeby nie napisać, że jest źle - rozdzielasz te co2 na dwie strony wężykiem czy masz dwie butle? Do tego koniecznie podnieś azot bo zapewne głodzisz rośliny. Nic nie napisałaś o zbiorniku i świetle.

Co to jest dużo potasu? Tzn. ile podajesz na tydzień?
Obrazek

AdamW
Ranga: Znający temat

Miasto: Gdynia

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 408
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 750923
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Belka LED-1.jpg

Belka DIY power led akwarium 200l

Qwasir w Oświetlenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 48880
Witam serdecznie Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi. Zacznę od początku, c...
YouTube

Film - 10 gatunków ryb stadnych

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1588
Hej Film o 10 gatunkach ryb stadnych ( pływających w ławicy w zbiorniku) wg Liquid nature. Film po niemiecku. &t=?si=0Ve8tzflwxICillB

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1379
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3407
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2703
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Zestawienie gatunków z Azji- ocena wyboru?!

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3401
Hej Co sądzicie o takim zestawieniu ryb? Brzanka pieciopręga Razbora hengela Garra flavatra (panda) Bocja panda Przylga chińska Plus krewetki i ślimaki Krewetki Amano Krewetki neocaridinia Śl...

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1559
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1717
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Statystyki

Ten temat przegląda 400 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570986
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 400 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.