Dokupić rybek czy nie? mój odwieczny dylemat. - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dokupić rybek czy nie? mój odwieczny dylemat.

Liczba wyświetleń: 1233·Odpowiedzi: 2
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
gislan77 Tychy
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Od jakiegoś czasu kusi mnie dokupienie ryb do mojego akwarium. Akwarium 200 l - standardowe wymiary czyli 100 cm długie i 50 wysokie. Opis i zdjęcia w mojej stopce. Mam tam bystrzyki Amandy (18 szt) oraz rasbora maculata (13 szt). Często sobie razem pływają jednego krańca akwarium do drugiego.

Zastanawiałem się nad zwiększeniem ilości bystrzyków - np do 40 szt. Czy nie będzie to za dużo.
Myślę też o neonach zielonych (simulansach) - kupić ok 20 szt zamiast bystrzyków. Ale obawiam się, że będzie trochę za duży misz masz i może zaburzyć pływanie bystrzyków ławicą.

Żona podpowiada, że jak Ci się neony podobają to kup - ma się Tobie podobać:)

Czy do mojej aranżacji lepiej dokupić bystrzyki czy neony? A może pozostawić taką ilość jaka jest?

Pozdrawiam
Gislan77

gislan77
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tychy

08 paź 2011, 09:11   (#2)  

oby wszyscy akwaryści byli tak przezorni jak Ty. Niestety problem przerybionych zbiorników istnieje i nie biorą w tym procederze udziału tylko niedoświadczeni akwaryści a i tacy którzy mają manię wielkości i ilości ( jak ławica to 100 szt/100 litrów jak szkło w kostce 30tce to minimum 8 mm).

W twoim przypadku na pewno nie będzie przesadą zwiększenie liczebności ławic. Przy rybkach tych rozmiarów w 200l akwarium myślę że bystrzyków może być około 40 a maculat 20-30 i nie będzie to za dużo. natomiast nie wprowadziłbym trzeciej ławicy bo bedzie misz-masz.

Moim zdaniem nie można popadać w skrajności w taakiej sytuacji. Ale zawsze dobierając obsadę musimy kierować się dobrostanem zwierząt i nie może on wziąć góry nad aspektami estetycznymi.

Pozdrawiam

moonrider
Ranga: Znający temat

gislan77 Tychy

08 paź 2011, 09:43   (#3)  

oby wszyscy akwaryści byli tak przezorni jak Ty

Dzięki - ale kiedyś kupywałem pod wpływem emocji - wolę się teraz ustrzec przed chwilowym zauroczeniem danej rybki.
W twoim przypadku na pewno nie będzie przesadą zwiększenie liczebności ławic. Przy rybkach tych rozmiarów w 200l akwarium myślę że bystrzyków może być około 40 a maculat 20-30 i nie będzie to za dużo. natomiast nie wprowadziłbym trzeciej ławicy bo bedzie misz-masz.

Tak po cichu myślałem - aby zwiększyć tylko obsadę taką jaką mam, bez wprowadzania nowej ławicy.

Dziękuje za doradzenie - mam nadzieję, że większa ilość bystrzyków będzie jeszcze lepiej wyglądała jako ławica.

Pozdrawiam
Gislan77

gislan77
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tychy

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_3092.jpg

Czy to są wiciowce?

DamianKr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2476
Hej, Obserwuje u skalarów takie dziwne odchody i zastanawiam się czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami np. wyciowcami? Normalnie to bym na 100% stawiał na wiciowce ale karmię praktycznie w 8...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2328
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
IMG_20251122_092949.jpg

Zbrojniki, efekt walki czy choroba?

paka747 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2038
Cześć, Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2977
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
YouTube

Czy Szczupieńczyk złoty może być z guppikami?

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5383
Witam, Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....

Gatunki rybek

hania w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3634
Cześć, ponownie przymierzam sie do założenia akwarium. Zależy mi żeby odtworzyć gatunki ktore mialam w poprzednim jednak tym razem chciałabym podejsc do tego z głową. Akwarium ma między 60 a 65l (nie ...

Małe.glonojady nie wychodzą.

jaztorunia w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5271
Witam. Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10220
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Żółw nie może nurkować

Kacper183 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2426
Witam Mam żółwia chińskiego i dzisiaj przeniosłem go ze starego akwarium do nowego 200l. Problem w tym, że w poprzednim akwarium żółw normalnie nurkował a w tym nie może. Nie wiem czy to wina akwariu...

Jaka polecacie obsade rybek z krewetkami do akwarium 125 L

sqban w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6096
Witam forumowiczow, Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania. Obec...

Statystyki

Ten temat przegląda 214 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 214 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.