Hydrocotyle sp. Japan - uprawa. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Hydrocotyle sp. Japan - uprawa.

Liczba wyświetleń: 3901·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

05 paź 2011, 14:33 Hydrocotyle sp. Japan - uprawa.  (#1)  

Mam ta roslinke od godzinki, posadzilem i teraz zastanawiam sie czy jest to roslinka szybko rosnaca czy raczej nie?

Mam inna roslinke bardzo podobna, mianowicie wakratke i ona rosnie u mnie bardzo powoli, jeden listek na dwa dni...
Mozecie okreslic czy ta sp. japan rosnie szybciej/wolniej?
Tutaj link do mojego akwarium - prosze o komentarze!
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=39800

Legons
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pablo77 Raj

05 paź 2011, 14:40   (#2)  

Mam ją u siebie w akwarium od jakiegoś czasu,u mnie rosnie ona z prędkością światła :wink: Jej przyrosty są tak duże że z miłą chęcia pozbędę jej się z akwarium,nie pilnowana i przycinana regularnie potrafi opanować cały zbiornik.Co do Twojego pytania to nie wiem jakie masz warunki w akwa,żeby Ci odpowiedzieć jakie będa przyrosty u Ciebie.Ja mam 0,75 W/L,co2,podłoże amazonia,codziennie nawoże.Pozdrawiam.

pablo77
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Raj

Legons napisał(a):Mam inna roslinke bardzo podobna, mianowicie wakratke i ona rosnie u mnie bardzo powoli, jeden listek na dwa dni...
Mozecie okreslic czy ta sp. japan rosnie szybciej/wolniej?

Witam
Hydrocotyle to jest Wąkrotka,jeżeli dla Ciebie jeden listek na dwa dni jest bardzo powoli to jak jest szybko ?
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

05 paź 2011, 14:51   (#4)  

Wakrotka bialoglowa :)

Jeden listek na dwa dni w moim wypadku to powoli, bo mam jedna sztuke tej wakrotki tylko o dlugosci 10cm i taki przyrost na tydzien oznacza raptem 3 listki, gdybym tego mial z 10 sztuk to wtedy inna bajka ;)

Czyli mam rozumiec, ze wersja jaapan rosnie szybko, to bardzo milo...jej akurat kupilem wiecej takze licze ze w ciagu tygodnia sie przyjmie a potem zacznie sie rozrastac.

Mam takie pytanie, czy ja sadzimy normalnie w podlozu czy trzeba mocowac do na przyklad korzenia? bo ma bardzo male korzenie i u mnnie w manado niestety wyplywa jak ja za same korzenie chce "zamocowac" i musialem ja troche zanurzyc w podlozu, mam nadzieje, ze przez to nie bedzie problemow? W podlozu troche jej cienkich lodyk zamocowalem i przysypalem poodlozem, nie bedzie gnic przez to?
Tutaj link do mojego akwarium - prosze o komentarze!
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=39800

Legons
Ranga: Początkujący

Konto17413

05 paź 2011, 17:13   (#5)  

Legons napisał(a):W podlozu troche jej cienkich lodyk zamocowalem i przysypalem poodlozem, nie bedzie gnic przez to?

Też miałem łodygi przysypane na początku, nic nie gniło. A nowe pędy ładnie płożyły się po podłożu i jeśli Stiphodony nie podkopywały się pod tą roślinę, to nic nie wypływało.

Konto17413

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

hydrocotyle-verticillata.jpg

Hydrocotyle verticillata

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6644
https://roslinyakwariowe.pl/baza/hydrocotyle_verticillata/
Zrzut ekranu 2024-04-3 o 20.00.48-min.png

Hdrocotyle sp japan rozpuszcza się

wilkwcieniu w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1138
Cześć. Temat dość dziwny bo dotyczy rośliny, która przez większość z nas uznawana jest za chwast... tym dziwniejszy, że w moim akwarium przyjmują się rośliny mocno wymagające. Z japoniką mam problem ...
Hydrocotyle leucocephala24 (1).jpg

Hydrocotyle leucocephala Brązowe liście.

Szydlikowo w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1228
Witam. Mam problem z ta rośliną. Mianowicie, liście zaczynają się przebarwiać, pojawiają się brązowe plamy. PH 7,8 GH 15 NO3 10 Nawożenie mikro i makro co co 2 dni. Akwarium 150l
YouTube

Sadzenie Hydrocotyle tripartita sp. Japan

AquaNoob w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2107
Dzień dobry, Czy może mi ktoś poradzić w jaki sposób sadzi się roślinę Hydrocotyle tripartita sp. Japan? Dostałem ją w koszyku, zdjęcie poniżej: roslinka.jpg Po wyjęciu z koszyka i usunięciu wat...
YouTube

Autumn foliage underwater - Fall in Japan

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6742
Zapraszam do obejrzenia - akwarium inspirowane jesienią w Japonii. p.s. o nie - glony na kamieniach i gruboziarnisty żwir !!!! :-o

Hydrocotyle tripartita sp. Japan - problem

Kryl_24 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2060
Cześć forumowicze, Mam mały problem z Hydrocotyle, gdyż jej listki pokrywają się brązową otoczką, mimo wszystko ciągle rośnie i powstają nowe kłącza. Akwarium 192l (120x40x40) ma już z 5 tygodni. Lam...

Hydrocotyle tripartita Mini vs Normalna

Rfck w Rośliny · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4950
Elo Ktoś ostatnio wspominał że ma Hydrocotyle tripartita "Mini". Ktokolwiek ma u siebie to prosiłbym o wklejenie zdjęcia i lub podzielenie się opinią odnośnie rozmiaru liści. Czy różnica je...

Problem z uprawą roślin.

Krystian1982 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 3262
Proszę o pomoc w kwestii problemów z uprawą roślin. Zbiornik to standardowe 200l o wymiarach 100x40x50 oświetlany dwoma świetlówkami LEDDY TUBE RETROFIT firmy Aquael o mocy 16 W (jedna Plant druga Sun...

Problem hydrocotyle brązowy osad

hazard83 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1935
Witam, od pewnego czasu zauważyłem że na moich roślinach pojawia się brązowy osad , co to może być , moje akwa regularnie nawożone micro, macro , potas , co2 ?????????????? Filtracja to filtr pati od ...

Uprawa mchu

Kenny1337 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2288
Mam pytanie na temat mchu czy jak zostawie mech np w słoiku to bedzie on sobie powoli rósł bez filtracji itd? Otórz mam 2 rodzaje mchu (phoenix i mini pelia) w akwarium zastanawiam się czy jak bede go...

Statystyki

Ten temat przegląda 710 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 709 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.