Hydrocotyle sp. Japan - uprawa.
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam ta roslinke od godzinki, posadzilem i teraz zastanawiam sie czy jest to roslinka szybko rosnaca czy raczej nie?
Mam inna roslinke bardzo podobna, mianowicie wakratke i ona rosnie u mnie bardzo powoli, jeden listek na dwa dni...
Mozecie okreslic czy ta sp. japan rosnie szybciej/wolniej?
-
Legons
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam ją u siebie w akwarium od jakiegoś czasu,u mnie rosnie ona z prędkością światła  Jej przyrosty są tak duże że z miłą chęcia pozbędę jej się z akwarium,nie pilnowana i przycinana regularnie potrafi opanować cały zbiornik.Co do Twojego pytania to nie wiem jakie masz warunki w akwa,żeby Ci odpowiedzieć jakie będa przyrosty u Ciebie.Ja mam 0,75 W/L,co2, podłoże amazonia,codziennie nawoże.Pozdrawiam.
-
pablo77
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Raj
Legons napisał(a):Mam inna roslinke bardzo podobna, mianowicie wakratke i ona rosnie u mnie bardzo powoli, jeden listek na dwa dni... Mozecie okreslic czy ta sp. japan rosnie szybciej/wolniej?
Witam
Hydrocotyle to jest Wąkrotka,jeżeli dla Ciebie jeden listek na dwa dni jest bardzo powoli to jak jest szybko ?
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Wakrotka bialoglowa
Jeden listek na dwa dni w moim wypadku to powoli, bo mam jedna sztuke tej wakrotki tylko o dlugosci 10cm i taki przyrost na tydzien oznacza raptem 3 listki, gdybym tego mial z 10 sztuk to wtedy inna bajka
Czyli mam rozumiec, ze wersja jaapan rosnie szybko, to bardzo milo...jej akurat kupilem wiecej takze licze ze w ciagu tygodnia sie przyjmie a potem zacznie sie rozrastac.
Mam takie pytanie, czy ja sadzimy normalnie w podlozu czy trzeba mocowac do na przyklad korzenia? bo ma bardzo male korzenie i u mnnie w manado niestety wyplywa jak ja za same korzenie chce "zamocowac" i musialem ja troche zanurzyc w podlozu, mam nadzieje, ze przez to nie bedzie problemow? W podlozu troche jej cienkich lodyk zamocowalem i przysypalem poodlozem, nie bedzie gnic przez to?
-
Legons
●
- Ranga: Początkujący
Legons napisał(a):W podlozu troche jej cienkich lodyk zamocowalem i przysypalem poodlozem, nie bedzie gnic przez to?
Też miałem łodygi przysypane na początku, nic nie gniło. A nowe pędy ładnie płożyły się po podłożu i jeśli Stiphodony nie podkopywały się pod tą roślinę, to nic nie wypływało.
-
Konto17413
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/baza/hydrocotyle_verticillata/
Cześć.
Temat dość dziwny bo dotyczy rośliny, która przez większość z nas uznawana jest za chwast... tym dziwniejszy, że w moim akwarium przyjmują się rośliny mocno wymagające.
Z japoniką mam problem ...
Witam. Mam problem z ta rośliną. Mianowicie, liście zaczynają się przebarwiać, pojawiają się brązowe plamy. PH 7,8 GH 15 NO3 10
Nawożenie mikro i makro co co 2 dni. Akwarium 150l
Dzień dobry,
Czy może mi ktoś poradzić w jaki sposób sadzi się roślinę Hydrocotyle tripartita sp. Japan?
Dostałem ją w koszyku, zdjęcie poniżej:
roslinka.jpg
Po wyjęciu z koszyka i usunięciu wat...
Zapraszam do obejrzenia - akwarium inspirowane jesienią w Japonii.
p.s. o nie - glony na kamieniach i gruboziarnisty żwir !!!! :-o
Cześć forumowicze,
Mam mały problem z Hydrocotyle, gdyż jej listki pokrywają się brązową otoczką, mimo wszystko ciągle rośnie i powstają nowe kłącza.
Akwarium 192l (120x40x40) ma już z 5 tygodni. Lam...
Elo
Ktoś ostatnio wspominał że ma Hydrocotyle tripartita "Mini". Ktokolwiek ma u siebie to prosiłbym o wklejenie zdjęcia i lub podzielenie się opinią odnośnie rozmiaru liści. Czy różnica je...
Proszę o pomoc w kwestii problemów z uprawą roślin. Zbiornik to standardowe 200l o wymiarach 100x40x50 oświetlany dwoma świetlówkami LEDDY TUBE RETROFIT firmy Aquael o mocy 16 W (jedna Plant druga Sun...
Witam, od pewnego czasu zauważyłem że na moich roślinach pojawia się brązowy osad , co to może być , moje akwa regularnie nawożone micro, macro , potas , co2 ?????????????? Filtracja to filtr pati od ...
Mam pytanie na temat mchu czy jak zostawie mech np w słoiku to bedzie on sobie powoli rósł bez filtracji itd?
Otórz mam 2 rodzaje mchu (phoenix i mini pelia) w akwarium zastanawiam się czy jak bede go...
|
|