Aqua Dur czy odrzut z RO?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, wczoraj wystartowałem ze zbiornikiem 55L na ada I. Na razie robię podmiany codziennie 50% wody.
W związku z tym że kranex u mnie ma twardości kh 18, gh 21-22 stosuję RO i zakupiłem Aquadur Plus jbl.
Jednakże aby podnieść kh do 5 stopni tym preparatem dość sporo trzeba go wsypać i przy obecnych codziennych podmianach a w drugim tygodniu co drugi dzień, dość sporo tego preparatu zużyję.
Moje pytanie jest takie czy nie będzie problemu jeśli przez pierwszy tydzień zmieszam wodę RO z odrzutem RO zamiast soli JBL?
Sól zaczął bym stosować dopiero przy cotygodniowych podmianach.
W jakich proporcjach radzicie mieszać RO z odrzutem? - ewentualnie z kranówką?
Akwa nawożę jedynie Potasem easy life i carbo w płynie, do tego CO2 z butli, światło 0,5W
-
jankes82
●
- Ranga: Poznaje temat
Po to masz RO, żeby pozbyć się całego syfu z kranówki (nie tylko twardości) a nie ładować go z powrotem z odrzutem. Na początek możesz się zaopatrzyć w jakiś tańszy mineralizator (np. hydro mineral) a po 2-3 tygodniach podawać AquaDur.
-
Anonim 1811
●
Tak też chyba zrobię. Mam jeszcze jedno pytanie. W gratisie do zakupionej osmozy 3 stopniowej dostałem czwarty moduł (filtr wypełniony zywicą do demineralizacji) czy jest sens go podłączać na końcu do wyjścia czystej RO, aby dokładniej zdemineralizować wodę?
-
jankes82
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
odrzut zmienne i nieznane parametry, kran znane parametry, ja leje kran 20 % reszta ro i mam kh 5(taka twarda woda, ale ja mam ciągłą podmianę, sterowanie czasowe płynnie regulowane i dlatego taki wybór u mnie.
-
kt65c453
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Panki- Będzin
kt65c453 napisał(a):odrzut zmienne i nieznane parametry
Dosyć naciągana teoria.
Co do mineralizacji to najtańsza jest kranówka. Rzadko się zdarza żeby się nie nadawała do mieszania. Dodatkowo kranówka ma pierwiastki śladowe, które też są potrzebne, a których pozbawione są mineralizatory sklepowe.
250l EI, 54l krewetki
-

bogust
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
zależy jaki ma się filtr, ja mam ze zbiornikiem 10 l (ro6) który sie napełnia i jest zapas wody , wiec zależny od ciśnienia na odpływie. Jak żona zbiornik opróżni bo robi rosół  to jest inny odrzut niz jak zbiornik juz jest prawie pełny o . A zużycie do akwa mam mniejsze niz wydajność filtra, po napełnieniu filtr się wyłącza i zakręca sam odrzut
-
kt65c453
●
- Miasto: Panki- Będzin
bogust napisał(a):kt65c453 napisał(a):odrzut zmienne i nieznane parametry
Dosyć naciągana teoria.
Nie tak do końca naciągana. Tak naprawdę nie wiemy jakie mamy parametry w odrzucie trzeba by było zmierzyć a żeby to zrobić dokładnie trzeba mieć dobry sprzęt. Jak wiadomo skuteczność filtra RO zależy od ciśnienia. Ciśnienie w sieci jest dość zmienne więc i odrzut ma różne parametry, do tego dochodzi zużycie filtra i prfiltrów.
Co do mineralizacji wody RO to jest ciekawe bo dodajemy do niej to czego się wcześniej pozbyliśmy  Jeśli chodzi o start to lepiej mieszać RO z kranówką która ma raczej stałe parametry. A później to jak kto woli, wg mnie to wywalanie pieniędzy skoro można mieszać wodę z kranowitem i uzyskiwać takie same parametry.
-

steehead
●
@kt65c453
Kolego ja też mam zbiornik ale go nie używam, bo jak zobaczyłem ile przez niego jest odrzutu to się idzie przerazić. Gdy zbiornik pusty to idzie normalnie powiedzmy 1 do 4 ale ostatnie 2 litry to już 1 do 22,5 litra!! Membrana 100 gpd. Cały zbiornik 7 litrów produkuje 180 litrów odrzutu - liczyłem dokładnie wiaderkami żadne PI x Drzwi.
Olać cenę wody, bo niezauważalna na rachunku ale zużycie prefiltrów? Po pół roku pewnie ledwo zipały.
No chyba że masz pompę...
Sorry za offtopic
-
kyzak
●
- Miasto: Kościan
steehead napisał(a):Co do mineralizacji wody RO to jest ciekawe bo dodajemy do niej to czego się wcześniej pozbyliśmy  Jeśli chodzi o start to lepiej mieszać RO z kranówką która ma raczej stałe parametry. A później to jak kto woli, wg mnie to wywalanie pieniędzy skoro można mieszać wodę z kranowitem i uzyskiwać takie same parametry.
Tyle, że pozostaje jeszcze kwestia proporcji i innych zanieczyszczeń wody kranowej. Odkąd stosuję mineralizowane RO nie mam np. problemów z szantarsjami, które od zawsze pojawiały się w większej lub mniejszej ilości na wodzie kranowej. Jak wiadomo, glony te lubią zanieczyszczenia organiczne, co wskazuje na jakość naszej kranówki. Tyle, jeśli chodzi o kranówkę w sklepie. W domu mam gh 4 a kh 15. Do tego woda jest lekko żółtawa (może to kwestia nowych rur). Wolę nie wiedzieć jaki syf w niej płynie, dopóki nie przesiadłem się na ro zupełnie nie mogłem dojść do porozumienia z roślinami i czystością wody.
Trzeba pamiętać, że RO zbija nie tylko twardość wody ale też oczyszcza ją z innych substancji. Wszystko zależy od tego co płynie w kranie. Mineralizator daje zawsze takie same rezultaty i parametry a mieszanie z kranówką różne w zależności od miejsca zamieszkania. Jak zwykle trzeba przetestować 
-
Anonim 1811
●
Zgadza się chester, patrzyłem trochę przez pryzmat swojej kranówki która jest raczej wysokiej jakości i praktycznie bezbarwna(purigen utrzymuje jej przejrzystość) Przy mineralizowaniu wody RO bał bym się raczej o to że pomijamy coś ważnego. Ostatnio przymierzałem się do osmozy bo mam trochę twardą wodę 17* TWO co wydaje mi się przyczyną powstawania właśnie krasnali które lubią nie tylko zanieczyszczenia organiczne ale też twardą wodę. Nie mam jakiegoś ogromnego problemu z nimi ale lubią się osadzać na skałach i korzeniach.
-

steehead
●
Jak na razie nie zaobserwowałem negatywnych skutków stosowania RO z odrzutem, ale skończyłem cykl cotygodniowych podmian i przechodzę na mineralizowanie JBL Aquadur plus.
Mam pytanie co do hodowli krewetek i simulansów. A dokładniej - amazonia I zbija mi ph do ok 6,5. Rano mam 6,6, wieczorem 6,4. GH 8, kh 4.
Neonom takie parametry powinny pasować, ale nie wiem czy krewetki red cherry będą się dobrze czuły w takich parametrach. W związku z tym czy nie lepiej było by zakupić Crystal Red, niższe gradacje? Z tego co czytałem to parametry odpowiadające neonom, powinny bardziej pasować Crystal Redkom niż odmianie Fire Red.
I jeszcze jedno pytanko - czy mineralizując wodę RO tylko JBL Aquadur, jest konieczne dodawanie do wody dodatkowych minerałów dla krewetek i ryb?
Po miesiącu od założenia planuję wprowadzić połowę dawki STEP 2
-
jankes82
●
-
Tomasz
●
- Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)
- Miasto: Opolskie
-
Usunięto użytkownika 15150
Z odrzutem to jest tak, że jak pół wiadra nalewam wężykiem z ro a później dokładam wężyk z odrzutu to tak jak bym dał połowę kranówki tylko czystszej o to co zostało w prefiltrach
czyli trudno mówić o zmienności parametrów wody w ten sposób uzyskanej
jeśli więc nie ma dziwnych rzeczy w wodzie a jedyne na czym nam zależy to zmiękczenie wody to zupełnie wystarczy pomieszanie z kranówką albo z odpadem, który zawsze chociaż o substancje organiczne, które powinien węgiel wyłapać, będzie czystszy niż kranówka
a jeśli samo ro to byle jaki mineralizator, i tak micro i macro podajemy w nawozach .
-
Usunięto użytkownika 15150
●
Ja mam na Hucie wodę strasznie mętną w kranie. Jak czajnik chodzi trzy dni na tej wodzie to na dnie zostaje taki puszek mętny i klarownej herbaty nie da się napić. Wcześniej miałem w innej części Kraka twardy węglanowy kamień.
Zdecydowałem się na RO do picia (zestaw ze zbiornikiem). No ale mam aq 350l i membranę 100. Ciągnę z kuchni transfuzję na trójniku RO i odprowadzam do zlewu drugim takim samym wężykiem. Normalnie udręka. I tak podmieniam 77l co daje 7 godzin transfuzji w nocy (bo w dzień to w ogóle idzie jak krew z nosa) z budzikiem i marne 22% (77l obliczam z tej co schodzi bo potem jeszcze ze 2h minie nim się napełni). Jak dodaję 20% z tego kranówki to rośliny dostają kopa a potem się zaczynają problemy po tygodniu. Czyste RO (nie takie czyste bo mam mineralizator w module RO) daje mi stabilność. Tylko twardość z tego wychodzi 3/0 (nie ma węglanowej) i CO2 pewnie huśta PH. Zastanawiam się nad mineralizatorem i ten AquaDur to w sumie starczy mi na (szybkie dzielenie) 42 tygodnie. No prawie cały rok
Może korzystając z tego wątku ktoś mi doradzi jak usprawnić podmiany. Mam już kanister 20l do którego napuszczam przez 2 dni wodę jak pamiętam i żona drugiego mi nie pozwoli postawić w mieszkaniu. Może kupić pompę RO do podniesienia ciśnienia. Daje coś taka pompa ? Ma ktoś coś takiego ? Może lepiej dodać równolegle drugą membranę 100 GPD ?
-

hadda
●
Dobrze zrozumiałem 77 litrów czystego RO w 7 godzin? To całkiem dobry wynik w porównaniu do mojego filtra. Mój produkuje szklankę w 2'50" w dzień i 2'10" w nocy". 77 litrów ponad 11 godzin!
Najtańsza pompeczka do RO to ok 200 zł w promocji a za 230 mamy takiego potwora ( mam w studni)
http://allegro.pl/pompa-jy1000-z-osprz- ... 95502.html
Co do podmian to robię 50 RO i 50 kranówy, lecz teraz będę mineralizował suchym proszkiem, bo widzę że coś jest nie tak.
-
kyzak
●
- Miasto: Kościan
Powiązane tematy
Witam
Czy to możliwe że sonda PH padła po 6 miesiącach ( nie całych ) użytkowania ?
Mam problem ze sterownikiem PH BOT ,ale tylko w godzinach porannych 7-8 rano sterownik co chwilę załacza i wyłącza ...
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
|
|