|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
Od pewnego czasu "przeczesuję" forum chłonąc wiedzę, by pierwsze moje NA podążało w dobrym kierunku.
Na dzień dzisiejszy mam już (dopiero) zestaw aqua szut
http://www.aquaszut.pl/pl/offer/product/product/197
kostka: OW 35x35x35,
pokrywa: oświetlenie 11 W, (planuję dodać kolejny moduł 11W)
filtracja: KASKADA 300
grzałka 20W
Co2: Zastanawiam się między dwiema opcjami - poproszę o poradę
opcja 1. Aquario - http://www.pajacyk.pl/zestawy-do-nawoze ... w-co2.html
opcja 2. Blau - https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -9007.html
Oświetlenie: do umieszczonego już w obudowie modułu 11W Aquael, planuje dokupić kolejny 11Watowy (0,5W/l - powinno być ok)
Zastanawiam się nad poniższymi, jednakże nie wiem, który będzie lepszy
opcja 1. Plant - https://sklep.roslinyakwariowe.pl/aquael ... 89a82h2aa7
opcja 2. Sunny - https://sklep.roslinyakwariowe.pl/aquael ... 89a82h2aa7
Podłoże: sporo się naczytałem i szczerze mówiąc nie widzę konkurencji dla ADA więc będzie:
Power Sand S (2 litry) lub Power Sand Special S (nie wiem czy jest sens dublować BACTER100 i CLEAR SUPER z zestawu RA)
Aqua Soil Amazonia Powder (4 litry)
Zestaw Tourmaline BC + Clear super + Bacter 100 + Penac W i P
Nad resztą jeszcze się zastanawiam.
Proszę o porady i uwagi.
-

Bu7i
●
- Ranga: Poznaje temat
Witam. co do zestawu CO2 to posiadam taki tylko firmy AQUA NOVA ale to jest praktycznie to samo, wiec moje spostrzeżenia są takie, że nie wiem skąd im się wziął ten 4-ro miesięczny czas podawania. Mi przy podawaniu do zbiornika 12 litrów jednego bąbla na 3 sekundy jeden nabój CO2 starcza na jakieś 1,5 miesiąca, nawet topiłem to to w wodzie w poszukiwaniu nieszczelności  . Jak dla mnie jest to nieekonomiczne, ale fanie wygląda. Teraz kończę już ostatni nabój 95g i już czeka butla 500g która wyhaczyłem na znanym portalu za 100 zł, dokupiłem tylko przejściówkę z tego malutkiego reduktora na zwykłą butle. Jedno mi się jeszcze podoba w tym zestawie a mianowicie dyfuzor, niby niepozorny a daje całkiem malutkie bąbelki. Tak że na twoim miejscu bym się zastanowił czy nie dołożyć i nie kupić zestawu CO2 ze zwykła butlą choćby i te 500g. myślę ze nawet w tej kwocie byś się zmieścił, no ale to już nie będzie taki design 
-
korben28
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
Co do dodatkowej świetlówki to odradzam te z Aquaela bo szybko się przepalają, podobno mieli je wycofać ze sprzedaży albo zastąpić innymi niewadliwymi, jednak nie znam zbyt wiele szczegółów (był taki wątek niedawno rozpoczęty na forum, tam na pewno wiecej można się o tym dowiedzieć).
Jednak jeśli uprzesz się przy Aquael to lepsza będzie świetlówka sunny 6500k, bo ta 8000k plant daje, jak niektórzy sądzą (także i ja), zbyt fioletowe światło i rośliny nie wyglądają na tak zielone jak powinny wyglądać.
Mam w swoim nano z gupikami tą 6500k aquaela i jestem zadowolony z barwy światła. Rośliny dobrze rosną, choć rotale nie wybarwiają się wogóle przy 1x 11W na 20 litrów (pewnie za mało wat/litr), są za to super zielone 
Akwarystyka - moje hobby.
-

Miedziany
●
- Miasto: Opole
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
korben28
Butla będzie schowana, więc design w tym przypadku nie gra większej roli. Wraz z akwarium kupiłem postument, który zaadoptuje docelowo jako szafkę, muszę znaleźć tylko trochę czasu aby go przerobić.
Zależy mi by zestaw co2 był ekonomiczny i w miarę wydajny, więc szukam dalej.
Miedziany
Upierać się nie będę, szkoda nerwów. Poszukam czegoś innego. Znasz jakieś sprawdzone moduły?
Wielkie dzięki za rady!
-

Bu7i
●
Sprawdzonych modułów nie znam. Pooglądaj galerie akwariów roślinnych na forum i zobacz jakie lampki do nano mają inni, To dobry pomysł jak nie wiesz na co się zdecydować 
Akwarystyka - moje hobby.
-

Miedziany
●
- Miasto: Opole
Aquatic nature robi fajne lampki chyba że chcesz pokombinować i mieć prostą lampkę wiszącą za trzydzieści parę złotych jak moja:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=
najmocniejsze kompakty 6500k mają chyba 32W
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
moonrider napisał(a):...chyba że chcesz pokombinować i mieć prostą lampkę wiszącą za trzydzieści parę złotych jak moja:
Lampka fajna, widziałem już wcześniej. Mam pokrywę wiec u mnie odpada.
Mam pytanie:
Czy można "przedawkować" Power Sand Special S?
(zastanawiam się czy coś będzie mogło się dziać niedobrego w baniaku jeżeli użyje 2L PSSS przy 4l Aqua Soil Amazonia Powder)
-

Bu7i
●
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
Witam moje 2 tygodniowe akwarium
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
Cześć,
Podsyłam poniżej garść informacji nowo wystartowanego baniaka z prośbą o pomoc/porady:
Zbiornik 100x40x40
Podłoże to AF Natural Substrate ok. 2 cm, przysypany AF Lava Soil. Do tego trochę piask...
Witam.
Wystartowałem wczoraj akwarium 112L na podłożu aktywnym contrsoil. Jako że to moje pierwsze akwarium na podłożu aktywnym to potrzebuje pomocy w starcie i w rozpoczęciu nawożenia... Światło mam ...
Cześć,
przedstawiam swój pierwszy zbiornik po wielu latach przerwy:
Litraż(rozmiar): 50x30x40 60L
Oświetlenie: Aqualed SMD 5630 50cm
Filtracja: Filtr Kaskadowy HBl-701 Gąbka, węgiel, BioCeramika
Naw...
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Część
Może głupie pytanie ale skąd bierzecie wodę destylowaną na start akwarium?
Kupujecie czy jakoś zbieracie z własnego filtra RO?
Będę startował z 240 litrami i się zastanawiam skąd wziąć tyle...
|
|