Witam!
Jestem początkującym akwarystą o ile mogę tak siebie nazwać:D
Mam akwarium 240L profilowane. Chciałbym uzyskać od was pomoc jak je urządzić.
Moim priorytetem będą rybki żyworodne typu gupiki, mieczyki i neonki a także jakieś żerujące po dnie jak kiryski. Chciałbym także mieć jakieś ładne rośliny w akwarium. Czytałem natomiast, że potrzebują one butli z azotem aby się rozwijały bądź w ogóle żyły. Ale są na pewno jakieś proste w uprawie roślinki, które nie mają aż tak wysokich wymagań. Poradzicie mi jakie zrobić podłoże? Jakie roślinki kupić? Jak o nie dbać (nawożenie). Tak aby to nie było zbyt drogie a efektywne. Jak urządzić to wszystko wewnątrz (korzenie, jakieś skały, domki dla ryb itp.). Z góry bardzo dziękuję i przepraszam jeśli napisałem nie w tym dziale co trzeba. Wybaczcie mi sporadycznie korzystam z forum internetowych.
Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź. Krzysiek!
sporo się dowiesz o uprawie roślin i doborze odpowiednich ryb. Ja przy zakładaniu swojej 300 kompletnie nie wiedziałem na co się porywam mimo to ze czytałem, dużo czytałem. Mimo to co jakiś czas zaskakują mnie coraz to nowsze informację i obserwacje raz lepszych raz gorszych dni mojego zbiornika.
moim zdaniem akwarystyka roślina nie jest zbyt tanim hobby tym bardziej z takim dużym zbiornikiem. Musisz najpierw obliczyć jakie masz fundusze na te akwarium a później zacząć planować. Na początek polecam ci wyżej wymieniony artykuł poczytaj, bo akwarium i jakiś filtr to nie wszystko aby utrzymać akwarium ładne.
Filmiki poglądowe bardzo pożyteczne dla początkującego, jednej z firm (reklamowane są tam ich produkty ale mamy duży wybór innych, wybór należy do nas, o szczegóły pytamy na forum.
Po przeczytaniu tych i innych materiałów szukamy akwarium swoich marzeń tu, na forum w dziale Galeria akwariów roślinnych - nasze akwaria Jak znajdziemy, czytamy temat autora wybranego akwarium, jaki ma sprzęt, podłoże, jakie gatunki roślin, jakie ryby, jak prowadzi swoje akwarium. Próbujemy naśladować, o szczegóły pytamy na forum.
Zadałeś pytania jakbyś kompletnie nic nie wiedział a wiedzieć musisz skoro chcesz założyć akwarium. Najpierw solidna teoria a potem pytania.
Chętnie pomożemy rozwiać wątpliwości.
dzięki, od jutra biorę się za studiowanie lektur;) a o tej butli wyczytałem w książce mojego znajomego o akwariach roślinnych. No i w sklepie także mi o tym powiedzieli pokazując na butle z gazem w akwarium z roślinkami na sprzedaż.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 249 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej