na czym restartować - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

na czym restartować

Liczba wyświetleń: 950·Odpowiedzi: 5
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
michal322 Wrocław

01 paź 2011, 20:17   (#1)  

chciałbym restartować zbiornik z podłoża ASII+ na ade tylko jaką

amazonia I,amazoniaII,czy new

zamierzam zrestartować ze względu na wyczerpanie się składników :roll:

michal322
Ranga: Znający temat

Miasto: Wrocław

Bartek1984 Gostyń

01 paź 2011, 21:55   (#2)  

michal322 napisał(a):chciałbym restartować zbiornik z podłoża ASII+ na ade tylko jaką

amazonia I,amazoniaII,czy new

zamierzam zrestartować ze względu na wyczerpanie się składników :roll:

jak dlugo juz masz ASII+? składniki zawsze można uzupełnić

Proponowałbym zmienić na bazalt.
Unikniesz problemów z glonami na starcie, które ma 90% ludzi którzy mają "aktywne podłoża".

Pozdrawiam

Bartek1984
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gostyń

lukilak1994 Gliwice

01 paź 2011, 22:17   (#3)  

Jeżeli restatrujesz to nie zmieniasz podłoża :P

lukilak1994
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Gliwice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

01 paź 2011, 23:06   (#4)  

Bartek1984 napisał(a):Proponowałbym zmienić na bazalt.
Unikniesz problemów z glonami na starcie, które ma 90% ludzi którzy mają "aktywne podłoża".

Pozdrawiam

Nie zgodzę się z tą opinią.
Powodem nadmiernego wzrostu glonów nie są podłoża granulowane lecz błędy popełniane przez akwarystów.

Akwarium można pielęgnować również na podłożu bazaltowym, aczkolwiek nie spodziewałbym się efektów zbliżonych do tych osiąganych na granulatach,szczególnie w przypadku osób mniej doświadczonych.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Usunięto użytkownika 15150

02 paź 2011, 00:16   (#5)  

Nie ma nic lepszego niż granulat, nie wdając się za bardzo w dyskusję o kosztach i o stosunku ceny do jakości i o której firmy jest lepszy.

Usunięto użytkownika 15150

Bartek1984 Gostyń

02 paź 2011, 21:46   (#6)  

basha napisał(a):
Bartek1984 napisał(a):Proponowałbym zmienić na bazalt.

Pozdrawiam

Nie zgodzę się z tą opinią.
Powodem nadmiernego wzrostu glonów nie są podłoża granulowane lecz błędy popełniane przez akwarystów.

Akwarium można pielęgnować również na podłożu bazaltowym, aczkolwiek nie spodziewałbym się efektów zbliżonych do tych osiąganych na granulatach,szczególnie w przypadku osób mniej doświadczonych.

Co do efektów osiąganych na poszczególnych podłożach to bym takich wniosków nie wyciągał.

Celowo napisałem, żeby zakupić bazalt ponieważ wiekszość z mało doświadczonych akwarystów myśli, że kupi amazonie i będzie miał akwarium jak w galerii RA. Niestety juz po zakupie pojawiają sie problemy i tysiace postów na forum z prośbą o pomoc.

Ja osobiście mam podłoże granulowane ASII+, kupiłem juz jakis czas temu jak zaczynała sie "moda" na tego typu wynalazki.
Na samym początku miałem masę problemów z glonami, poźniej akwarium było przez dłuższy czas zaniedbane a w chwili obecnej myślę, że przestało wypuszczać zwiazki którymi było nasycone przez producenta.
Jednak cały czas nie moge opanować sytuacji bo ASII+ pochłania Fosfor.

Osobiście chciałbym aby na rynku pojawił się granulat, który będzie wyglądał jak np ASII+ itp. ale aby był jałowy i nie zabierał związków z wody.
Czyli chcę granulowany bazalt :lol:

Pozdrawiam i życzę wszystkim sukcesów czy to na granulacie czy bazalcie.

Bartek1984
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gostyń

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

02.2023.jpg

Podłoże aktywne - w czym może mi pomóc

Bernhard Roth w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6692
Cześć Chciałbym zasięgnąć pomocy nt. podłoża aktywnego i jego ewentualnego zakupu. Do tej pory stosowałem w akwarium substrat DIY (pumeks, akadama, lawa, troche torfu) przykrytego żwirem kwarcowym. St...
Image1673334044.495146.jpg

Podłoża aktywne - czym są i z czym to się je

prot w Podłoże · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 22262
Założyłem osobny temat aby łatwiej było zrozumieć czym są podłoża aktywne Ten artykuł do którego podaje link (na dole) w miarę prosty sposób opisuje i daje podstawową wiedzę czym jest wymiana kationo...
ADA.jpg

Czym się różnią te podłoża (ADA)

trabant w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3377
Czy wiecie jaka jest różnica między tymi podłożami i w "jakiej kolejności" pojawiały się na rynku. wstawiam zdjęcia produktów...
2013-08-24 09.10.31.jpg

Bazalt na podłoże-czym wzbogacić?

Krzysztoffr w Podłoże · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 12754
Witam. Przygotowuję się do startu akwarium 80x40x40 , naturalne ze sporą obsadą roślin i rybkami. Przeczytałem już masę wątków na temat zastosowania podłoży. Chciałbym zrobić to jak najprościej nie wy...

Czym to spowodowane, niebezpieczenstwo?

bendek1x w Podłoże · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2895
Witam w moim 240l baniaku robi sie cos takiego na przedniej szybie i bocznych jak widac na zdj,czasem to czyszcze ale w zaleznosci jak mi zastosnie, podłoze to cos jak drobniutki zwirek gradacji 1mm (...

Czym przykryc substrat Jbl Manado czy Żwirek Kwarcowy

mati31 w Podłoże · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3031
Witam Czym przykryć substrat do wyboru JBL Manado czy Żwir Kwarcowy o granulacji 1-3 mm Co polecacie? Proszę o pomoc

ADA amazonia new- czym zalac?

koscielski8 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1551
Witam. Jutro zakladam mini baniak 17 litrow na podlozu ADA amazonia new. chce do niego wsypac 3 l. amazoni i wsadzic eleocharisa, henka duzego i malego. i tutaj rodza sie moje pytania: 1. Zalac akwar...

Z czym połączyć ADA Amazonia New

mathias37 w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2702
Wiatm, Przymierzam się do założenia akwarium roślinnego, Chciałbym wykorzystać podłoże w/w, Jest ono drogie, więc chciałbym z czymś połączyć, tylko nie wiem z czym, Proszę doświadczonych o pomoc. ...

JBL Aquabasis i Aquabasis Plus - czym się różnią?

zeciak87 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1375
Witam mam w planach zakupic substrat Jbl Aquabasis plus W necie znalazlem 2 rodzaje i nie wiem czy roznia sie tylko opakowaniem czy czyms jeszcze?

Statystyki

Ten temat przegląda 119 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571025
 •  Liczba wątków: 48815
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 119 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.