basha napisał(a):Bartek1984 napisał(a):Proponowałbym zmienić na bazalt.
Unikniesz problemów z glonami na starcie, które ma 90% ludzi którzy mają "aktywne podłoża".
Pozdrawiam
Nie zgodzę się z tą opinią.
Powodem nadmiernego wzrostu glonów nie są podłoża granulowane lecz błędy popełniane przez akwarystów.
Akwarium można pielęgnować również na podłożu bazaltowym, aczkolwiek nie spodziewałbym się efektów zbliżonych do tych osiąganych na granulatach,szczególnie w przypadku osób mniej doświadczonych.
Co do efektów osiąganych na poszczególnych podłożach to bym takich wniosków nie wyciągał.
Celowo napisałem, żeby zakupić bazalt ponieważ wiekszość z mało doświadczonych akwarystów myśli, że kupi amazonie i będzie miał akwarium jak w galerii RA. Niestety juz po zakupie pojawiają sie problemy i tysiace postów na forum z prośbą o pomoc.
Ja osobiście mam podłoże granulowane ASII+, kupiłem juz jakis czas temu jak zaczynała sie "moda" na tego typu wynalazki.
Na samym początku miałem masę problemów z glonami, poźniej akwarium było przez dłuższy czas zaniedbane a w chwili obecnej myślę, że przestało wypuszczać zwiazki którymi było nasycone przez producenta.
Jednak cały czas nie moge opanować sytuacji bo ASII+ pochłania Fosfor.
Osobiście chciałbym aby na rynku pojawił się granulat, który będzie wyglądał jak np ASII+ itp. ale aby był jałowy i nie zabierał związków z wody.
Czyli chcę granulowany bazalt
Pozdrawiam i życzę wszystkim sukcesów czy to na granulacie czy bazalcie.