Mały heniek i jego słaby system korzeniowy(prawda/mit) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mały heniek i jego słaby system korzeniowy(prawda/mit)

Liczba wyświetleń: 800·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam.

Właśnie siedzę i obserwuję swoje akwarium a jednocześnie czytam po raz "enty" o słabym systemie korzeniowym małego heńka. No i coraz bardziej mnie się zdaje że nie do końca jest tak z tym słabym systemem korzeniowym. Przy przedniej szybie widać dokładnie jak mały henio przebija się korzeniami do dna zbiornika a grubość Amazonii wynosi 4,5 cm a myślę że gdyby była grubsza poszedłby głębiej. Jednocześnie wydaje mi się że wiem "gdzie jest pies pogrzebany" otóż założyłem akwarium na samej amazonii powder i może to być przyczyną tak dobrego ukorzeniania się heńka.

To tyle ze spostrzeżeń. Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam

moonrider
Ranga: Znający temat

29 wrz 2011, 19:16   (#2)  

Chodzi chyba o to, że gdy heniek wyrośnie zbyt gruby to zaczyna od spodu marnieć z powodu braku światła i w końcu korzenie obumierają i odpada od podłoża - dlatego trzeba go przycinać. Mój heniek na zwykłej amazonii trzyma się dość mocno.

ZielonyAmator
Ranga: Aktywny użytkownik

piterpan_tm Warszawa

29 wrz 2011, 19:52   (#3)  

Zgadza się. Miałem "skorupkę" z heńka w 25L całe dno zarośnięte. Na początku (fakt, zwykły żwir) mocno poszedł wgłąb ale właśnie jak wyrósł dość gruby i nieprzycinany dywan to można go było w całości wyjąć.

piterpan_tm
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film Mały zbiornik z liquid nature.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1440
Hej Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
5l.jpg

5l - Mały brzdąc

Adamsky41 w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2286
Witam. Przedstawiam moje 5l akwarium które już działa kilkanaście miesięcy. Akwarium: 17x17x17cm OptiWhite Oświetlenie: Chihiros Magnetic Lamp Filtracja: Filtr Aqualighter model nieznany Co2: zestaw...
IMG20260111130117.jpg

Staurogene repens przebarwienia żółte i słaby wzrost

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2541
Co może być przyczyną słabego wzrostu i oprzebarwien żółtych u staurogene repens?
YouTube

Film Mały zbiornik - aranż Green Aqua.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1592
Hej Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
najas-guadalupensis.jpg

Najas guadalupensis 'Guppy grass' (Najas mały)

Piotr Baszucki w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2186
najas-guadalupensis.jpg Najas guadalupensis, znana popularnie jako Guppy Grass (Trawa Gupików), to jedna z najprostszych i najbardziej wszechstronnych roślin akwariowych, charakteryzująca się błyska...
IMG_20240907_152757.jpg

Słaby wzrost roślin

Grzegorzm w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7514
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody. 3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...

Aquael ULTRAMAX BT - Bardzo słaby przepływ

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1082
Witam, od 1,5 mies posiadam w/w filtr. Na początku pięknie pracował, jednak po pewnym czasie przepływ drastycznie spadł. Wyczyściłem prefiltr, gąbki (o dziwo nie były jakoś za specjalnie zawalone, co ...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2401
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Mały filter zewnętrzny z wbudowaną grzałką

Om3n84 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2566
Witam. Szukam jakiegoś filtra zewnętrznego z wbudowaną grzałką, dla kostki 30L. Wiem że malutki ale chce zrobić małą kostkę iwagumi - dywan i skały do tego białe tło i nie chce żeby grzałka i filtr ...

System napowietrzania

Juta w Filtracja · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 6032
Witam, proszę o polecenie jakiegoś systemu napowietrzania do akwarium 100l . Najlepiej jakby był już komplet, w sensie widziałam na Allegro ze osobno jakiś kamień napowietrzający bądź kurtyna tylko pl...

Statystyki

Ten temat przegląda 339 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 339 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.