Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Hej,
Mam zielony śliski osad na prawie nowych liściach Ludwigii repens
Rotala indica od 4 listka od góry już brzydko wygląda, są zielone, brązowe kropki, liście żółkną.
-

haiaw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Baniakowo
Prawdopodobnie to sa sinice. Zetrzyj osad palcami i powachaj jak capi to masz sinice. Przy okazji sprawdz NO3 i PO4 czy masz dobry stosunek.
-

czosnek20053
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Strzelce Opolskie
Nie nie, to nie sinice, to nie capi i ciężko schodzi ale jest śliskie.
Z sinicami wygrałem kilka tyg temu.
Teraz mam jakieś dziwne zachowanie tej Ludwigii i Rotali, no i stoją, nie rosną.
-

haiaw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Baniakowo
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
wrzuć dobrą fotę to będzie wiadomo co to jest...
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
Powiązane tematy
Witam, pytanie może dziwne, czy można nawozić zieloną tropicą w dawkach dziennych ? Niby w instrukcji jest napisane raz w tygodniu, czy zrobi to różnice? Mam automatyczny dozownik, który nie ma możliw...
Witam!
Mam problem z białym osadem na szybach w moim zbiorniku.Miałem już kilka zbiorników roślinnych i ogólnych ale takiego problemu jeszcze nie miałem.Osad pojawia się już następnego dnia po podmia...
Przy jakiej twardosci wody nie bedzie tworzyl sie osad z kamienia na szybach?
Mowimy oczywiscie o racjonalnych wartosciach a nie 0 :)
Witam
Słuchajcie jakies trzy tygodnie temu robiłem restart zbiornika na ziemi , oczywiście dodałem filtry i wode (jakies 50% ze starego zbiornika) a ze względu na to że podłoża nie wzbogacałem żadnym ...
Witam,
Moje akwarium 45L na prosoil'u prowadzę od połowy stycznia.
Filtracja: Tetra EX600 - od dołu ceramika+gąbka, biobale, gąbka+granulat torfowy.
Oświetlenie 2x18W 6500K (Phillips Genie) - 14:...
Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post na roślinyakwariowe.pl, choć w temacie akwarystyki mam już wieloletnie doświadczenie. Od dłuższego czasu nawożę akwarium sypkimi solami, które rozra...
Coraz częściej pojawiają się doniesienia iż metoda nawożenia Estimate Index nie sprawdza się.
Akwaryści raportują pojawianie się gęstego nalotu na wszystkich szybach akwarium, uniemożliwiającego ob...
Po pierwsze z przykrością muszę stwierdzić, że nie moę dać zdjęcia i zdaję sobie ssprawę, że to utrudnia diagnozę.
Mam problem z ludwigią skrętolistną. Została posadzona jakieś 1,5 miesiąca temu. Na ...
Witam,
Baniak: 126l - 80x45x35, zalany 12.12.2010 przygotowaną 24h wczesniej kranówka
Oswietlenie: 3x18W Philips (od przodu Aquarelle, 950, 965), 12h/dobe
Filtr: kubel ex700
Grzalka: 150W
Temp:...
Witam
zaobserwowałem na liściach , szczególnie hygrophila biały osad -białe kropeczki na liściach, domyslam się, że jest to Caco3, Jaki moze być tego powód?
Dane
No3 - 15ppm
PO4 - 1,5 ppm
ph - 7...
|