Witam akwarystyką "interesowalem" się w wieku młodzieńczym ale to były inne czasy ... zbierałem się do zalozenia akwarium już od dłuższego czasu .. forum oraz google pomogło mi poznac temat, długo sie zastanawiałem czy napisac post i pokazac moje "szczescie" gdy patrze na Wasze ogrodki ... ale wiadomo - nie od razu Rzym zbudowano. Moje akwarium od zalania ma dokładnie 6 dni ... jutro pierwsza zmiana wody także jutro montuje dyfuzor CO2 - bimbrownia stoi gotowa - tylko wlac zacier no i wylaczyc napowietrzanie z wewnetrzengo filtra.
Niestety srodki finansowe ograniczaja moje mozliwosci wiec jest jak jest...
Planuje zmodernizowac pokrywe/oświetlenie i poszukuje taniego rozwiazania tego problemu (w tej kwesti prosilbym o pomoc).
Planuje takze wykonac do filrta rurki z przezroczystego PCV imitujace szklo.. w tej sprawie tez pewnie bede prosil na PM doswiadczonych "zginaczy" Pare kamieni lub lupkow w najblizszym czasie...w celu ulepszenia aranzacji.. i uzyskania efektu plazy/przesmyku...w tej kwesti Wasze wskazowki i komentarze napewno beda pomocne
Roślin to jak na zdrowie, ale zapytam o tyle jedno bo zawsze mnie to bardzo nurtuje gdy ktoś się tłumaczy że ma mało roślin itp z powodu ograniczenia finansowego itp.
No ok wszystko rozumie nie łatwe czasy są itd.
Ale w takim razie pytam po co 112L ??
Na początek 50/ 60 L nie wystarczyło by ?, tańsze, tańsze w utrzymaniu, może z różnicy między zbiornikami dorobić światło i pewnie jeszcze na niejedną roślinę zostanie .....
<a href="/dyskusje/topic.html?p=316665#316665">Świat Gofra Atlántida</a>
<a href="/dyskusje/topic.html?p=318261#318261">Świat Gofra I </a>
<a href="/dyskusje/topic.html?p=319600#319600"> Świat Gofra II, The Fog</a>
Korzeń ma potencjał, niestety ciężko będzie przy tak małej ilości roślin.
Wiem, że jak się zakłada akwarium chce się mieć jak najwięcej gatunków roślin ale nie tędy droga. Trzeba było kupić 2-3 gat. ale w wiekszej ilości.
Ja się jeszcze czepię ścieżki, która wygląda jak by mogła być z kamienia którego być nie powinno, w zasadzie nawet jak jest ze żwirku to i tak nie wygląda, genaralnie ścieżka ma gdzieś albo skądś prowadzić, biec między czymś itd
A coraz częściej widzę, że w świadomości początkujących akwarystów istnieje bardzo prosty przepis na akwarium, jakiś korzeń plus jakaś ścieżka z 3 łodygi od kolegi i już
nie tędy droga, trzeba myśleć, planować, zastanowić się, po co ta ścieżka?
.. posłuchałem i dołożyłem rośliny szybko rosnące z tego co sie dało zrobilem przycinke z "pojedynczych patykow" reszte co sie nie przyjeło wywalilem... następne w planach wymiana oświetlenia..sciezka fakt jest ze zwiru zostanie zlikwidowana..
zdjęcie znow z telefonu - kolor wody dośc specyficzny - korzeń farbuje w akwa pierwsi mieszkańcy .. 10 szt red cherry
Dawid_H napisał(a):.. posłuchałem i dołożyłem rośliny szybko rosnące z tego co sie dało zrobilem przycinke z "pojedynczych patykow" reszte co sie nie przyjeło wywalilem... następne w planach wymiana oświetlenia..sciezka fakt jest ze zwiru zostanie zlikwidowana..
zdjęcie znow z telefonu - kolor wody dośc specyficzny - korzeń farbuje w akwa pierwsi mieszkańcy .. 10 szt red cherry
No od razu lepiej Jeśli można wiedzieć na jakie oświetlenie będziesz wymieniał?
do kwesti bałaganu.. posluchalem nasadzilem szybko rosnace roslinki... zeby glony nie przejely zbionika.. a planuje po dolozeniu 24w co da 0,6W na litr... malego henka i mala korekte..
Dawid_H napisał(a):do kwesti bałaganu.. posluchalem nasadzilem szybko rosnace roslinki... zeby glony nie przejely zbionika...
Glony? Przy tym oświetleniu? Proszę Cię....
Usiądź z kartką i pomyśl nad aranżacja pierwszego drugiego i trzeciego planu. Osobiście bimbrownie polecam podpiąć pod filtr wewnętrzny. Świetnie rozprowadzi CO2.
Dawid_H napisał(a):do kwesti bałaganu.. posluchalem nasadzilem szybko rosnace roslinki... zeby glony nie przejely zbionika...
Glony? Przy tym oświetleniu? Proszę Cię....
Usiądź z kartką i pomyśl nad aranżacja pierwszego drugiego i trzeciego planu. Osobiście bimbrownie polecam podpiąć pod filtr wewnętrzny. Świetnie rozprowadzi CO2.
staram sie, powoli rozplanowac... poszerzam wiedze glownie odwiedzajac forum i obserwujac wasze niesamowite zbiorniki.. nie wpowadzam obsady wlasnie z tego wzgledu...wiem ze jeszcze daleka droga
moonrider napisał(a):Nie chcę wyjść na złośliwego hanysa ale akwarium przypomina mi Sosnowiec- tzn ogólnie bałagan
No już w porównaniu z pierwszym zdjęciem jest o wiele lepiej. Na twoim miejscu zlikwidowałbym te białe kamyki, nie pasują tu w ogóle. Akwarium nabiera kształtów
adamon w Akwaria· Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32989
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
szopcio2008 w Akwaria· Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 84445
Zbiornik 112l wymiary 80x35x40 założony tydzień temu
Oświetlenie 2xretro fit sunny 16w+plant 10w
Nawożenie na razie brak
CO2 butla 2kg dozowane przez spiek
Podłoże żwirek kwarcowy 2-3mm czarny (podło...
FullObcyk w Akwaria· Odpowiedzi: 191 · Wyświetlenia: 115336
Witam Wszystkich!
Po długim kompletowaniu sprzętu powoli zaczynam przymiarki do startu mojej 112.
Na razie ćwiczę na sucho. Takie coś popełniłem.
Ma to jakiś potencjał?
Szkło: Full OW 80x40x35
Oświetl...
makaveli12382 w Akwaria· Odpowiedzi: 373 · Wyświetlenia: 164164
Witam.
Jest to mój drugi zbiornik, ponieważ wcześniejszy projekt niestety z racji przeprowadzki musiał zostać zlikwidowany. Ciągle mam się za początkującego, gdyż nadal się uczę więc takiż o tytuł po...
marcinox w Akwaria· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3321
112l optiwhite - 80x35x40
światło: Chihiros A801 (na mocy 4/7, start od 5 godz, co tydzień zwiększam o 1 godz)
filtr: Fluval 207 (gąbki, ceramika, dodałem trochę węgla aktywnego i waty)
Co2: brak
Nawo...
tomto1 w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8243
Cześć. Poniżej moje pierwsze poważniejsze podejście do stylu nature, pozostawiam do oceny czy udane. W założeniu zbiornik ma prowadzić się "lekko", z niewygórowaną podażą CO2, światła, nawoz...
Statystyki
Ten temat przegląda 490 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571025
• Liczba wątków: 48815
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 490 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej