niski poziom fosforu i żelaza - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

niski poziom fosforu i żelaza

Liczba wyświetleń: 1537·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

18 wrz 2011, 18:57 niski poziom fosforu i żelaza  (#1)  

Witam,

mam taką dziwną sprawę w akwarium. Akwarium ma 63l, sporo roślin. Podłoże to amazonia new z power sand i dodatkami. Aktualnie będzie miesiąc od zalania.

Pomimo że netto wody jest okolo 53-54l i podawania codziennie 2ml brighty k poziom fosforanów jest strasznie niski. Czy to możliwe przy nawożeniu brighty k żeby dawka 2ml była aż tak mała?

dodaję również 2ml step 1 co trzy dni i poziom Fe jest rownież 0. Czy step 2 podnosi poziom Fe ?
"Pomimo że byłem wkurzony, że nie ma żwirku, to rozbawił mnie fakt, że w moim mieście musi być albo bardzo duża liczba akwarystów czytających to forum albo duża liczba kotów z napadem sraczki." - forumowicz

QUEST
Ranga: Poznaje temat

Usunięto użytkownika 15150

18 wrz 2011, 19:09   (#2)  

Brighty to potas :roll:

Usunięto użytkownika 15150

18 wrz 2011, 19:21   (#3)  

Quest ]Brighty K to nawóz potasowy (w układzie okresowym pierwiastków K to Kalium, czyli potas), także owszem, możliwe że nawet po wlaniu jednego litra Brighty K na raz do akwarium , poziom fosforu (P) nie wzrośnie.

Co do żelaza (Fe - ferrum), to nie napisałeś co stosujesz jako nawóz - na Amazonii New nawozimy od pierwszego dnia mikroelementami, jeśli jeszcze nie zakupiłeś, a już używasz drogiego Potasu firmy ADA, to zakup też z tego systemu nawóz mikro - ADA Step 2 - ma więcej żelaza niż Step 1 i powinno wystarczyć, a jak nie to ECA - skoncentrowany środek z żelazem ADA dla dodatkowej suplementacji lub żelazo innej firmy (Easy Life - choć mi osobiście nie przypadł do gustu, lub Karel Rataja, lub Seachem'a).

Btw, jak zadajemy pytania nt. zbiornika, to trzeba o nim coś napisać - światło, filtracja, nawożenie etc..

droser
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

20 wrz 2011, 07:06   (#4)  

W takim bądź razie żeby podnieść P i Fe mam zwiększyć dawki STEP 1 ? czy to wystarczy?
"Pomimo że byłem wkurzony, że nie ma żwirku, to rozbawił mnie fakt, że w moim mieście musi być albo bardzo duża liczba akwarystów czytających to forum albo duża liczba kotów z napadem sraczki." - forumowicz

QUEST

20 wrz 2011, 10:20   (#5)  

W nawozach STEP nie ma fosforu(p) wiec podniesienie nic nie da. Uzywaj stepu wedlug instrukcji, a jesli zobaczysz niedobory fosforu ( na roslinach a nie testach) to dodaj po4 z easylife.
Pozdrawiam
TomekM

Tomasz Małachowski

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

"Złodziej" żelaza

breugnir w Nawożenie · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 23676
Pomóżcie, bo nie kumam :x Coś na potęgę wyciąga mi żelazo ze zbiornika. Rano przed zapaleniem światła podaję 10ml Seachem Flourish Iron co daje ok. 0,6mg/l Fe. Po 12 godzinach test pokazuje 0!!!??? ...
20220102_124500_HDR.jpg

Nadmiar żelaza bez nawożenia

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 13060
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
tank.PNG

Ferka - niedobór fosforu

Kyle w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 22884
Witam szanownych kolegów ;) Tydzień temu we wtorek przeszedłem z linii AA (najpierw rhizoclonium, później oedogonium, zielenice itd. ;) na pełną linię Ferki. Do końca tygodnia byłem zadowolony ze sta...
YouTube

Poziom PO4 a podłoże aktywne

Michal_Pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 28471
Spotkałem się na jakieś grupie na FB z stwierdzeniem, że w akwarium roślinnym postawionym na podłożu aktywnym powinno się utrzymywać poziom PO4 = 0 w słupie wody. W przeciwnym razie zaowocuje to glona...

Nawóz ogólny bez azotu i fosforu

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4220
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące: Tropica Premium Nutrition Microbe-Lift Plants Green Easy-Life ProFito Aqua Art Planta Gainer Classic Azotu mam ...

Żródło żelaza w akwarium

Berlioz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 10630
Sytuacja wygląda tak: akwarium prawie trzyletnie gęsto obsadzone roślinami na podłożu aktywnym Prodibio, nawożone nawozami Aqua Art (Macro Red i Green na zmianę oraz K+). Woda RO mineralizowana HydroM...

Który test, No2 czy No3, wyznacza poziom azotu w wodzie?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7230
Witam Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.

Pomiar fosforu z podłoża

Bernhard Roth w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2938
Cześć Mam pytanie jak prawidłowo wykonać pomiar fosforu z podłoża? Pobrać wodę do testów wpychając strzykawkę w podłoże, jak głęboko, używać igły czy nie ma takiej potrzeby? Prośba o porady....

Czy duży poziom fosforu w kranie jest pobierany przez roslin

Furyan w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9801
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy. Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w. Rośliny po...

Wysoki poziom NO3

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 8221
Co może być powodem stałego, wysokiego poziomu NO3? W zeszłym tygodniu NO3 miałem na poziomie 40-50 mg/l. Podmieniłem 30 litrów wody z kranu i dalej mam ten sam poziom NO3. Reszta parametrów: Stały ...

Statystyki

Ten temat przegląda 558 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36923

•  Najnowszy użytkownik: svatoslavsvatr_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 558 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.