Fluval 204 cieknie - pomocy
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Cieknie mocno - około 10 l na 2 h. Woda sączy się w okolicach zapinek głowicy. Jak sprawdzić czy to kwestia uszczelki czy już głowica jest nieszczelna ? Naprawia ktoś takie filtry, jakby okazało się że to głowica czy trzeba całą głowicę wymienić ??
Filtr dostałem od kolegi, który twierdzi, ze do tej pory działal idealnie, stał około 8 miesięcy na sucho.
Proszę o jakieś sugestie.
-

peyotl
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
wylej cala wode z filtra, posmaruj uszczelke wazelina. Nastepnie zalej filtr za pomoca pompki na filtrze a nie wczesniej zalewajac go woda.
-
Legons
●
Tak jak pisał kolega ,najpierw wyczyść dobrze uszczelkę ,wytrzyj żeby była sucha , sprawdż czy nie jest pęknięta ,lub na jej powierzchni nie znajdują się jakieś zabrudzenia,sprawdż krawędż kubła ,na suchą uszczelkę nanieś smar (może być wazelina kosmetyczna) powinno pomóc, mogą to być też zużyte zapięcia
-
Bonio61
●
- Miasto: Grajewo
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Spróbuję jutro trafić uszczelkę na giełdzie, chociaz ta nie wygląda źle. Posmarowałem ją smarem, odpaliłem filtr i cieknie dalej. Wyłączyłem filtrwyszedłem na chwilę i zalałem sasiadkę z dołu - czyli aqa stop tez nie działa.
Czemu nie mozna nalewac wody do filtra wczesniej ?
-

peyotl
●
Witam
Ja tak miałem z moim filtrem Fluval 305 tez ciekł mi na klipsach.
Kupiłem uszczelkę i dalej ciekł ale tylko jak go włączyłem.
oddałem na serwis i wymienili mi głowice.
Od tej pory jest wszystko ok
-
Danio86
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gorlice
Widzę że chyba zakup filtra mnie nie ominie - jutro jak kupię uszczelkę dam znać co i jak.
-

peyotl
●
Ja miałam tego Fluvala kilkanaście lat. I zawsze ciekło jak zalałam sama kubeł i dopiero zamykalam. Trzeba zamknąć, zalać suchy, wodą z akwa (automatycznie), wytwarza się wtedy podciśnienie co ma bardzo duże znaczenie dla cieknięcia / niecieknięcia.
Fakt, jak był młodszy udawało mi się zalać swoją wodą ale z czasem bez podciśnienia nie dawało rady, sączył spod klamer. Po poprawnym zalaniu przestawał przeciekać.
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
O Tusia, jak miło - sorry za offtop ale właśnie robię 180 l LT, mam jeszcze aquael turbo 750, na razie do LT wystarczy, ale chciałem się pozbyc puszki z baniaka.
-

peyotl
●
No i słusznie, moje pomroczne też parę dni chodziło na wewnętrznym (załatwiłam trzpień Fluvalowi przy czyszczeniu i musiałam kupić inny) ale to nie to samo co kubełek. 
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Wysuszyłem, natłuściłem uszczelkę, zalałem tylko pompując i cieknie dalej. Kupię dzisiaj uszczelkę bo na giełdzie nie było. Jak po wymianie nie będzie dobrze to chyba tylko głowica zostaje ..
-

peyotl
●
Ja również posiadam fluvala 204 i kilka lat temu też zdarzyła mi się podobna sytuacja że zaczął mi przeciekać,więc wymieniłem uszczelkę na nową i do dnia dzisiejszego mam spokój.
-
honzo12
●
- Miasto: Boguszów-Gorce
Ja w 204 wymieniam profilaktycznie uszczelkę co 2-3 lata i filtr działa bez zarzutu.
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Uszczelka wymieniona - działa bez zarzutu - dzięki za pomoc.
Czyli nie można sugerować się tylko wyglądem uszczelki, że nie jest sparciała.
-

peyotl
●
peyotl napisał(a):Uszczelka wymieniona - działa bez zarzutu - dzięki za pomoc.
Czyli nie można sugerować się tylko wyglądem uszczelki, że nie jest sparciała.
Oczywiście, że nie,
trzeba ją wymieniać regularnie, zwykle o tym się nie pamięta a potem trzeba zmieniać panele.
Są przypadki, gdzie uszczelka odpowiednio konserwowana przetrwa kilka dobrych lat, ale są to pojedyncze przypadki o których akwaryści lubią chwalić się na forum. To trochę tak jak z używanymi oponami, z zewnątrz bieżnik może być ok...a w głębszych warstwach..:-/
Jak zapewne się domyślasz, Ci który zalali podłogę z powodu zaniedbania konserwacji filtra (wymiany uszczelki)...tym faktem raczej nie będą skorzy się chwalić...
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
To skorzystam z okazji i zapytam - reguralna wymiana tzn co ile - co rok, co pół ?
Ostatnio edytowano 20 wrz 2011, 14:14 przez peyotl, łącznie edytowano 1 raz
-

peyotl
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To ja chyba trafiłem na jakiś super egzemplarz. Mam filtr Fluval 204 i pracuje od 2002 roku bez żadnych problemów na pierwszych uszczelkach. Jednak co jakiś czas czyszczę i smaruję uszczelki wazeliną techniczną. Zalewam najpierw otwarty i zamykam , a później trochę pomagam mu pompką i działa wzorcowo bez żadnych przecieków.
Tfu odpukać w niemalowane drzewo 
Szkło 100x50x40
-
goszyk
●
- Miasto: Ustroń
-
Witam. Temat trochę stary, ale może komuś się to przyda. Udało mi się (po kilku latach) reanimować Fluvala 205. Na początku zaczynał przeciekać spod głównej uszczelki po zaniku zasilania. Potem już bez żadnej przyczyny. Nie pomagała wymiana uszczelki ani smarowanie fabrycznym smarem. Od początku miałem wrażenie, że uszczelka jest zbyt cienka i nie uszczelnia tak jak powinna, ale nie miałem pomysłu na rozwiązanie problemu. Kluczem okazał się pasek od gramofonu!!! Tak, tak. OD GRAMOFONU!!! Długość ok 460mm, szerokość 4mm i grubość ok. 0,5mm. Układam go w szczelinie pod właściwą uszczelkę i... gotowe. Naprawa kosztuje ok. 10 zł + koszty wysyłki - radość z niecieknącego filtra - bezcenna  Pozdrawiam i powodzenia.
-
Siekiera
●
Taki sam efekt można uzyskać owijajac głowicę w rowku na uszczelkę taśmą teflonową.
-
sp_19
●
Być może, nie przeczę, bo nie sprawdzałem. Powiem więcej: nie chciałem sprawdzać, choć przyszło mi to do głowy i nawet już to gdzieś widziałem na innym forum (Może na tym? Nie pamiętam.). Powód jest prosty: jak się coś nawija, to jest początek i koniec, czyli mamy uskok. Fakt, że taśma teflonowa jest cieniutka ale zawsze. Poza tym jeden nawinie starannie, a drugi byle jak i będą dąsy. W moim przypadku filtr przeszedł próbę ciśnieniową 0,3 ba, nadymając się i trzeszcząc, ale nie wypuszczając ani kropli. To ok. 3m słupa wody. Nie trzymam filtra u sąsiadów z dołu, więc mi to wystarczy. Ale... filtr i tak stoi w plastikowym wiaderku  Tak na wszelki wypadek. "Kto się na gorącym..." Poza tym, ja tylko wskazuję drogę. Kto z niej skorzysta? Nie moja sprawa. To wolny kraj (podobno)  Pozdrawiam
-
Siekiera
●
Podobno wolny [WHITE SMILING FACE] A jednak z twojego posta wychodzi, że droga jest tylko jedna słuszna. Mam fluvala tylko 205 i zdążyłem w nim wymienić kilka uszczelek. Zabieg, który proponujesz jak i moje rozwiązanie znacząco przedłuża żywot uszczelki [WINKING FACE]
-
sp_19
●
Powiązane tematy
Cześć.
Chciałem zapytać się wszystkich posiadaczy filtra o to czy wymiar podawany przez producenta jest taki sam dla całej wysokości filtra? Fluval podaje że filtr ma szerokość 18 centymetrów. Ale z t...
Witam
W grudniu po powrocie do domu z wizyty w szpitalu, odkryłem że filtr Fluval FX6 się zepsuł. Silnik działał pulsacyjnie czyli sekundę działał po czym wyłączał się na 2 sekundy. Całe akwarium szl...
Witam ostatnio zastanawiam się nad zainstalowaniem prefiltra z dodatkową biologia i chemią do baniaka. Mam filtr fluval 207 oraz akwarium 84l czy ktoś próbował już bawić się w prefiltry z tym filtrem ...
Hej.
W moim akwarium 540l "skończył się" jbl 1901 zaczął cieknąć i nic nie pomaga.Szukam nowego w rozsądnej cenie i chciałem zapytać o wasze spostrzeżenia i co proponujecie.
Wysłane z Redm...
Cześć, może komuś się przyda. Mam obecnie Fluvala 307, trochę głośno pracował. Mam tendencję do wypełniania koszyków na maxa, mediami. Dzisiaj je odchudziłem i jakie było moje zdziwienie, zrobił się b...
Czy ktoś posiada i może miałby ochotę podzielić się opinią na temat tego filtra?
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...
Witam mam problem z starterem w filtrze fluval bo tamtędy przecieka mi woda już nie wiem co mam robić i jaka może być tego przyczyn. Prosiłbym o podpowiedź dodam że uszczelki nowe nasmarowane i starte...
Ponieważ stary filtr (Tetra 800plus) zaczął mi cieknąć spod klamer a wymiany uszczelek, smarowanie i gruntowne czyszczenie nic nie dały zastanawiam się nad kupnem nowego filtra. Już prawie zdecydowałe...
Cześć potrzebuje pomocy. Mam akwarium 60 litrów ib postanowiłem przejść na kubelek. Wstępnie postawiłem na Tyle ex 700 plus i taki zamówiłem i stoi i się kurzy. W międzyczasie część osób poleciła mi F...
|
|