Dziwna agonia otoska. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dziwna agonia otoska.

Liczba wyświetleń: 682·Brak odpowiedzi
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

16 wrz 2011, 00:27 Dziwna agonia otoska.  (#1)  

Witam,

Musiałem dokonać eutanazji otoska którego znalazłem niespodziewanie w agonii, wił sie biedak a okolice odbytu oraz skrzela były podbiegniete krwią. Rybka nie była opuchnięta ani nie odstawały łuski. Nadmieniam że pokarmu żywego nie podaję.
Mam w akwarium obsadę: 4 otoski (od 2,5 roku) i 8 neonek inessa (od 1,5 roku), żadnych nowych ryb ani roślin. Nawożenie bardzo oszczędne prawie żadne, rośliny szybko rosną na amazoni i CO2. Parametry wody w normie.

Podmiana wody raz na tydzien ok 20-25%. Parametry wody ok. Jedyne co było nietypowe to wymiana butli CO2 jakies 3 dni temu, wiec byl jakis skok ph. Zasadniczo trzymam ph 6,7 natomiast przez czas gdy nie bylo butli skoczylo do ok 7,8.

Narazie pozostałe rybki wyglądają OK.

Macie jakies pomysły co mogło być przyczyną, ewentualnie co robić gdyby "epidemia" sie rozszerzała ?

Styrlitz
Ranga: Początkujący

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20150321_164216.jpg

Dziwna zmiana wyglądu Gurami

kamil2963 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1010
Moje gurami dziwnie wygląda. Jej pletwa ogonowa jest zakrzywiona do dołu. Dodam że inne gurami dziwnie się zachowują, samiec cały czas siedzi w roslinach z głową skierowana ku górze. Akwarium 112l. Po...

Dziwna choroba kiryskow pstrych

fill155 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1766
Witam Moje kiryski chyba choruja ale z niczym nie umie tego porownac. No wiec objawy to jeden z 12 ktore posiadam byl osowialy, a raczej jakby go sily opuscily. Czesc z nich, te mniejsze maja wyblakla...

Dziwna hibernacja.

hokage_3th w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5966
Witam mam taki problem posiadam 4 ślimaki dwie ampularia jednego devila i jedna tylomelania. Po podmiance wody slimaki poza ampularia i wpadły w hibernacje i tak wegetują już ze miesiąc. Przy podmianc...

Co zrobić z ikrą otoska?

Scenery Stone w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2890
Cześć, Dzisiaj odławiałem otoski że swojej 72, złowiłem jedną, chciałem ją wyciągnąć z siatki chwytałem po bokach i wytrysła ikra resztę delikatnie wycisnąłem, ikre włożyłem do pojemnika z napowietrza...

Czym karmić narybek otoska?

emilion123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1385
Czym karmić jednego malutkiego otoska znajdującego się w kotniku?

Pleśniawka u otoska

AndyWawa w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1459
Witam, u otoska (1,5 mies u mnie) zauważyłem że ma na nosie biały nalot a jeden dzień wczesniej odbarwienie. Zastosowalem wczoraj sera baktoforte w kroplach. Następną dawkę leku stosować wg zaleceń cz...

Dziwna plamka - sum rekini

dejmen3 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4131
Witam, mam problem z dziwną plamką na sumie rekinim. Co to może być? Próbowałem cmf i baktoforte, bez skutków. Inne ryby w porządku. -akwarium 200L -parametry nie znane -filtr zewnętrzny, ceramika, t...

Pielęgniczka Ramireza - dziwna zmiana.

Lali75 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2778
Witam serdecznie. Pierwszy raz zdarzyło się że mam problem z identyfikacją. Moja samiczka Ramireza ma dziwny twór z boku pyska (jpg) wielkość około 2mm tak na oko, niby biały ale tak jakby z różową po...

Czy to choroba czy wada genetyczna majego Otoska ?

Keram Niwtil w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 922
Witam, Od kilku dni zarybiłem akwarium i jeden z pieciu otosków ma nienaturalne żółte przebarwienie w okolicach ogona. Wydaje mi się, że miniminimalnie wystaje to poza odrys rybki, ale sam nie wiem. R...

Jak odróżnić samca otoska od samicy?

maluszek w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2559
Ktoś może na forum wie czym różni się samiec a samica otoska? Chodzi mi np. kolor, wzór, wielkość?

Statystyki

Ten temat przegląda 339 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 339 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.