Witam
Jestem posiadaczem zbiornika 50x40x120cm (240l, ok 210l netto).
Akwarium jest typowo roślinne i funkcjonuje od 3,5 roku z małymi problemami w między czasie (zakwit, sinice, pył na szybie).
Do
filtracji baniaka służy Eheim 2228 z tradycyjnymi wkładami Eheim mech i substrat pro. Do niego jest podłączony reaktor CO2 projektu Kazadana oraz lampa UV na ewentualne zakwity wody.
Dodatkowo w akwarium jest falownik do poprawy przepływu wody o wydajności 2200l/h.
Takie rozwiązanie może się sprawdza, chociaż z pyłem na szybie nie radzę sobie najlepiej, ale myślę że jest to bardziej sprawa nawożenia a dokonuję jego solami.
Zaczyna mnie, niestety, denerwować ruch wody i roślin w baniaku, który "robi" falownik.
Bardziej podoba mi się niepozorny ruch wody i spokój w szkle. Tego samego zdania są chyba ryby, które przez cały dzień są pochowane w roślinach. Pokazują się jedynie wieczorem po wyłączeniu falownika godzinę przed zgaśnięciem oświetlenia.
Zastanawiam się nad dokupieniem dodatkowego filtra zewnętrznego.
Proszę o Wasze opinie jaki to musiał by być (pojemność, wielkość) i żeby współpracował z moim 2228?
Jak go podłączyć do akwarium pamiętając że posiadam reaktor CO2?
Jakie wkłady zastosować w poszczególnych filtrach jeśli pracują dwa?
Zależy mi aby w zbiorniku roślinnym przy nawożeniu EI poprawić maksymalnie filtrację i odłączyć falownik.