Mini paludarium 30l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mini paludarium 30l

Liczba wyświetleń: 3814·Odpowiedzi: 7
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

05 wrz 2011, 21:49 Mini paludarium 30l  (#1)  

Zainspirowana pięknem Tillandsii, które zabrałam ze sobą do domu po zeszłorocznej wizycie na Targach Zoo-Botanica - w tym roku postanowiłam poeksperymentować :)

Stare akwa - odkurzone :) - prosto z piwnicy :) Korzenie Fork Wood i Iron Wood oraz podłoże Oliver Knott.
U podstawy korzeni posadziłam też kilka Anubiasów nana mini.

Tymczasowo doświetlam belką Hagen Glo 2x24W: sylvania aquastar, sylvania grolux.

Mam taką cichą nadzieję, że nie tylko ja oszalałam na punkcie tych pięknych roślinek :)
Może ktoś ma dla mnie jakieś cenne wskazówki

:D

Ps. Zdjęcia z telefonu, więc jakość pozostawia wiele do życzenia.

Amelia

piterpan_tm Warszawa

05 wrz 2011, 22:06   (#2)  

Witaj!
Dość ciekawe.
Właśnie zamierzam coś w tym stylu "wyrzeźbić".
Ale mam 2 pytanka:
Czy te anubiaski dają radę nie zanurzone?
Przeraża mnie ilość użytego światła, chyba że to tylko tymczasowe.

Ogólnie miłe wrażenie.

piterpan_tm
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

05 wrz 2011, 22:16   (#3)  

Myślę, że ich przystosowanie do takiego niekompletnego zanurzenia będzie wymagało trochę czasu. Więc na chwilę obecną nie wiem czy dadzą radę :( To mój pierwszy taki wybryk, dotąd miały wody a wody :P
A jeżeli chodzi o światło to tymczasowe, bo niestety do okna daleko...
Zamierzam zoptymalizować tę kwestię w najbliższym czasie.

Amelia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 wrz 2011, 22:21   (#4)  

Witam
Amelka zaradna z Ciebie kobieta,wczoraj wspominałaś o paludarium a dziś już stoi :) .
Mi się podoba,choć od światełka jest zbyt różowo.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

piterpan_tm Warszawa

05 wrz 2011, 22:27   (#5)  

No ja właśnie mam "słoneczny" parapet ok. 2m do zagospodarowania i trochę szkła. Zamierzam samemu coś pociąć i pokleić tak by przynajmniej 100x15x20 wyszło z tym że chcę wykorzystać jedynie światło dzienne, może troszkę wspomagane jakąś 840-tką 15W w pochmurne dni.

piterpan_tm
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

05 wrz 2011, 22:29   (#6)  

Jacek, jako że jestem blondynką to różowo być nawet powinno :P
A tak poważnie, zapewniam że to tylko złudzenie... Zdjęcia robiłam telefonem więc raczej temu można przypisać przekłamanie koloru.

:P

Amelia

05 wrz 2011, 22:33   (#7)  

Ja niestety mam standardowy parapet, jeszcze do wczoraj wszystkie Tillandsie na nim przebywały.
Dzisiaj taki pomysł mi zaświtał i jestem strasznie ciekawa jak to wszystko się zachowa.
Gdybym miała takie możliwości jak Ty - na pewno zdecydowałabym się na opcję ze światłem dziennym :)
W takim właśnie świetle na wąskim parapecie jedna z Tillandsii w tym roku pięknie mi zakwitła.

Amelia

kakarot Kraków

30 paź 2011, 17:08   (#8)  

I jak tam rośliny rosną??

kakarot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Kraków

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

Aquael SELVA - mini terrarium ze sterowanym oświetleniem WRGB

Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
447239467_852960813532361_417564011395037238_n.jpg

ADA Mini Nature Aquarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1305
ADA zaczyna promować małe zbiorniczki roślinne.
YouTube

Jak skleić aranżację księżycową - mini moon gate

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4462
Zapraszam do obejrzenia.
minim..jpg

Mini M - czyli co możemy upchać do 20l :)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2562
mini3.jpg Lotos tylko do dużych akwariów przestrzegali...Aponogeton madagaskarski to minimum 50cm mowili.... a tymczasem w 20 litrach :) p.s. bulwa lotosa odpaliła się dopiero po 3 miesiącach - to...
YouTube

Mini holender - tutorial krok po kroku

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1655
Cześć 1 (niebawem druga).
YouTube

DIY - wodospad do paludarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2077
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Tutorial paludarium (dennerle)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 11199
YouTube

Mini akwarium/paludarium z wodospadem

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 6485
YouTube

Reaktywacja paludarium (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5579
W Green Aqua również reaktywacja, takie materiały są najciekawsze pod względem praktyki. Zapraszam do obejrzenia i jak zwykle - nie zapomnijcie wyłączyć napisów.

[Rain Forest]- Mini M Dawid Wyciślik

87Brad87 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 10325
Nikt nie chciał szkiełka to co się ma kurzyć ;) Szkło: ADA Mini M 36x22x26 Oświetlenie: Dennerle Scaper's Light's 26W z oryginalną świetlówką Dekoracje: Korzenie, lawa wulkaniczna, zwykły piach P...

Statystyki

Ten temat przegląda 796 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570995
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 796 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.