Jeszcze raz o ziemi ogrodowej
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam
Widzę, że często, z powodzeniem, jako podłoże stosujecie ziemię ogrodową. Wybaczcie durne pytanie, ale czy to jest ziemia ogrodowa typu "skocz z łopatą na ogródek i nakop jedno wiaderko" czy też jest to ziemia doniczkowa typu "skocz do kwiaciarni po dwa worki 5-litrowe ziemi"?
Maciek
-
maciej68
●
- Ranga: Początkujący
Wystarczyło wpisać w szukaj i byś się wszystkiego dowiedział, najlepsza jest najtańsza ziemia (nie zawiera dodatków wzbogacających dla roślin doniczkowych) ja moge polecić ziemię z biedronki, wiele osób też takowej używa
-

bohen22
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gniezno
-

pirania00000
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Tullamore Ireland
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czytam już cały dzień, i jestem dopiero przy drugim linku. Wielkie dzięki za wskazanie obszernej i ciekawej lektury i zagospodarowanie wieczorów  Pewnie jutro będę miał jeszcze większy mętlik w głowie niż w chwili obecnej, jeśli ten stan będzie się pogłębiał,to w akwarium, które mam niezagospodarowane (45 litrów) zasadzę.... chomika. Gorzej, jeśli znajdę jakieś forum o chomikach
Pozdrawiam
Maciek
-
maciej68
●
 Czytaj czytaj taka wiedza to wielki skarb, a co najważniejsze że nie musisz za nią płacić  A co do chomików to nie polecam bo smierdzą żrą i śpią, taki z nich pożytek..
-

pirania00000
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Tullamore Ireland
Nie dosyć,że smierdza, to jeszcze mój syn ma alergie na zwierzęta futerkowe. Tak więc czytam dalej. Być może założę nowy wątek, w którym poproszę Was o pomoc w aranżacji małego zbiorniczka 45 litrów, niech to będzie praca zbiorowa. Jak zadziała, to kolejne 240 litrów czeka na nowe pomysły
Maciek
-
maciej68
●
Tak trochę głupio, że odpowiadam sam sobie.
Przebrnąłem przez około 50 stron wątku poświęconego akwarium a'la Diana, a wątek ma stron ponad 130. Obiecałem sobie doczytać do końca,ale nie jestem w stanie.
Staw. Niedaleko mojej okolicy jest staw. Taki malutki. Bardzo malutki. Owszem, sporo większy od standardowego akwarium 240 litrów. W tym stawie również wody się nie podmienia. Pozbawiony jest on filtra. Tego stawu niczym się nie nawozi, nie trzeba w nim stosować technik CO2. Się go również nie odmula. Zupełnie jak w akwarium Diany. Powiem więcej, prawdopodobnie ktoś nie dysponujący akwarium, zorganizował ten staw metodą Diany. Aha, w tym stawie również nie ma w nim ryb.Pewnie żadna nie przeżyłaby. A może są? Tylko ich nie widać. Bo jak się wejdzie do tego stawu, to z dna podnoszą się tony syfu. I nic nie widać. Chyba nie podoba mi się staw w akwarium, ciemny, bury, niedoświetlony, ponury... Ale owszem, spróbuję z ziemią doniczkową jako podłoże.
Przepraszam, jeśli kogoś ubodziłem/obraziłem.
Maciek
-
maciej68
●
Akwarium pani Diany jest specyficzne to trzeba przyznać, ale wielu również urozmaicało tego typu rozwiązanie, ziemia w większości przypadków jest sporym atutem a nie zawsze musi się to kończyć dnem bez odmulania i roślinkami mało wymagającymi, też kiedys czytałem ten wątek 5 lat temu i sam powolutku dodawałem co2 potem oświetlennia, mocniejszą filtrację itd. ucząc się często na własnych błędach, ale moim zdaniem ziemia troszkę mi wybaczała braki wiedzy w nawożeniu, brak czasu na podmiankę przy paletkach, oraz chęc ośiągnięcia rezultatów bardzo szybko. I po tych wszystkich latach zmagań prób i błędów wydaje mi się że ziemia pomaga w stabilizacji zbiornika i najleiej się nadaje dla początkujących akwarystów (jak również zaawansowanych) bo może wszystkie rośliny nie rosną w niej jak opentane np w amazoni i innych substratach, ale również nie ma tylu problemów na starcie co z substratami, sam osobiście wystartowałem na ziemi 4 zbiorniki 25, 60 240 i 500 litrów i z żadnym nie było problemów, nigdzie nie było plagi glonów na starcie pomimo że jestem w gorącej wodzie kompany i od razu świeciłem na maxa, często od razu wpuściłem mnóstwo ryb i roślin. tak więc jedynie pozostaje mi życzyć powodzenia wszystkim osobom decydującym się na ziemię, a napewno niedługo pojawi sie jeszcze więcej osób zachwalających ten styl prowadzenia akwarium
-

bohen22
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gniezno
Ja powiem tak. OGROMNĄ ilość czasu poświęciłem na lekturę akwarium a'la pani Diana. Owszem, urzekły mnie sukcesy oraz prostota. Wszyscy pewnie się zgodzą, że jest to tylko i wyłącznie implementacja stawu w szklance mniejszej lub większej, ze wszelkimi tej implementacji konsekwencjami. Ja jednak skłaniałbym się do czegoś pośredniego między LT i HT.Wcześniej nie miałem pojęcia, że zwykła ziemia doniczkowa/ogrodowa może AŻ TAK działać, zatem ją użyję. Ale z drugiej strony jednak wolę akwarium rybne, niż czysto roślinne. A w akwarium rybnym istnieją również inne zależności, które w akwarium roślinnym, jakąkolwiek techniką prowadzone, nie mają większego znaczenia. Tak więc niniejszym dziękuję za ogromną dawkę wiedzy, którą nabyłem na tym forum, wiedzy, o której istnieniu nawet nie miałem pojęcia. Wcześniej nie wyobrażałem sobie, aby dało się zaaranżować staw (z pełną konsekwencją zależności) w akwarium. Jednak staw, to staw. Mimo, że mały, to jednak daleko większy od największego akwarium, a więc na pewno bardziej wybaczający niedociągnięcia. W tym momencie nie niedociągnięcia akwarysty, lecz przyrody.
Tak więc skłonię się jednak ku akwarium nie roślinnym, ale rybnym, na pewno nie w technologii LT. Ale lektura była bardzo ciekawa, za co bardzo, ponownie , dziękuję.
Maciek
-
maciej68
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia i dyskusji.
Witam, jest to moje pierwsze zapytanie na tym forum, więc jeżeli coś opisuje nie tak to bardzo proszę o poprawienie mnie.
Hoduje Paletki od około 9 lat i ponad dwa lata temu postanowiłem połączyć je ...
Witam
W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...
Popularność zbiorników na bazie ziemi ogrodowej (LT lub HT) rośnie i wiele osób szuka informacji na ten temat, stąd pomysł uporządkowania prezentacji oraz pokazanie nowych.
W tym temacie wklejajcie l...
Zakładam akwarium 124l, nie chcę stosować CO2 i nawozów, ale nie podoba mi się żółtawe zabarwienie wody przez ziemię ogrodową.
W akwarium będzie mieszana obsada + niezbyt wymagające rośliny. (Nie zal...
Witam
Na skutek zmiany mieszkania musiałem restartować zbiornik
I zaczęło się od błędu. Wyczyszczeniu filtra. I zmiany wkładów. Nowe podłoże i oświetlenie. No i o wiele gorsza woda. Zmiany wyczówalne ...
Witam bedzie nowe akwarium na ziemi ogrodoweji mam jedno pytanko? Co dolozyc do ziemi jeszcze przed zalaniem zbiornika Zbiornik ma 181 l.
Witam
Czy ziemia, którą można kupić w biedronce czy innym markecie zastosowana jako podłoże wpływa na Kh i Gh wody w akwarium? Tzn. czy obniża lub podwyższa te parametry?
Witam wszystkich . Mam dosłownie kilka pytań odnosnie baniaka na ziemi ogrodowej.
1 Jak wygląda sam start? Chodzi mi o to czy jest tak samo jak na substratach, czyli częste podmiany na początku i spr...
Witam mam jedno pytanko .Zalozylem nowe akwarium na ziemi 112l po zalaniu. Na drugi dzien woda zabarwila sie na lekki brunatny kolor. W tym zestawie wszystko jest nowe fitr tez.Do filtra dodalem rowni...
|