|
|
Potas i Magnez - ile do podmian?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Potas po 30 % podmianie wodą z RO uzupełniam do ok. 20 ppm licząc tylko wodę z podmiany, a co z resztą wody, nie wiem przecież ile go zostało w starej wodzie w akwarium, więc może całościowy wynik wyjść np. 15 ppm, albo 13 ppm... To samo się tyczy magnezu: po mineralizacji wody RO do podmiany mam 6 mg/l magnezu, to niby wystarczy, ale gdy zmieszam ją ze starą wodą w akwa to już wynik może się zmniejszyć do np. 4 albo 3 mg/l...Poradźcie jak rozwiązujecie ten problem, bo już mam mętlik w głowie, chyba za dużo tego już... Czy dawkować więcej każdego tygodnia, np. K - 25 ppm, a Mg - 10 ppm?
-

Dante
●
- Ranga: Poznaje temat
Usunięto użytkownika 15150
Ja podmieniając 50% mam taką pewność, że mi się nic nie skumuluje więc nie zastanawiam się czy rośliny wciągnęły czy nie i wiem, że najwyżej będę miał w akwarium 2x tyle ile podaje przy podmianie
i tak daję około 10ppm K i 10Mg(trochę z kranu trochę dosypuje) licząc całą objętość akwarium a nie tylko wodę podmienianą
przy 30% może się skumulować mniej więcej 3 razy tyle ile podasz(jeśli rośliny nic nie zjedzą
moim zdaniem więc najbezpieczniej było by podawać około 5-7ppmK i 5-7 mg na całość
to jest ok 15-21ppm na podmieniane 30%
i obserwować ewentualne niedobory
swoją drogą jak przedawkujesz też nic się nie powinno stać
-
Usunięto użytkownika 15150
●
Dzięki wielkie, teraz mi się to układa w całość! 
-

Dante
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jezus napisał(a):swoją drogą jak przedawkujesz też nic się nie powinno stać
I tutaj jesteś w błędzie - nadmiary pierwiastków w wodzie często powodują skręcanie liści, zastopowanie wzrostu, żółknięcie.
-

Hello
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
Dużo bardziej należy się obawiać niedoborów niż nadmiarów, które ciężko uzyskać mając odpowiednie co2 w wodzie - chyba że wpadnie Ci cała butla nawozu przez pomyłkę. Często też zachodzi w rozumowaniu błąd - a mianowicie (pierwszy z brzegu przykład), gdy mamy skręcone liscie to dopatrujemy się zbyt obfitego podawania potasu...pewnie tak, ale gdy przesadzimy z potasem w stosunku do innych minerałów to brakuje wapnia i magnezu i tu jest przyczyna. Niektórzy podaja kosmiczne wartości potasu i nic sie niedzieje, bo wszystko jest zbalansowane.
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
No to jak podawac nawozy na obietosc akwarium czy na obietosc podmienianej wody??
-

czosnek20053
●
- Miasto: Strzelce Opolskie
A może już nie dodawać Mg, gdy w podmienianej wodzie będę miał Mg-6 i Ca-25? Tylko K podnosić w całym akwa do 20 ppm...
-

Dante
●
No to jak podawac nawozy na obietosc akwarium czy na obietosc podmienianej wody??
Ciekawe pytanie - przykładowo, metoda Ei nie bierze pod uwagę podmienianej wody bo co tydzień powinno się podmienić 50% wody. Z drugiej strony na wielu nawozach zalecają podawać w ilości odpowiadającej ilości wymienianej wody - widać, że to zależy od metodyki. Myślę, że metoda odnosząca się do objętości akwarium (jakakolwiek metoda), powinna łączyć się z obfitymi podmianami - to taki wentyl bezpieczeństwa przed kumulacją nawozów. Co do podawania nawozów ''do podmianki'' to pomimo, że wszystko zależy od wyliczeń (przykładowo sole) i powinno wyjść na to samo to większe prawdopodobieństwo jest, iż nawozów może być niedobór (po pewnym czasie). Napiszę jeszcze raz (żeby nie było  ) - wszystko zależy od wyliczeń i znajomości swego baniaka, a to dzieli się na wiele czynników (światło, masa roslinna itd. - każdy wie). A i tak najlepsze są sole  - bo można się bawić i szukać swojej ''drogi''. A może już nie dodawać Mg, gdy w podmienianej wodzie będę miał Mg-6 i Ca-25? Tylko K podnosić w całym akwa do 20 ppm
Ja bym już nie podawał - jeśli masz mg nie mniej niż 5 ppm to nie masz się co przejmować. Co do CSM+b, o które pytałeś na ''priv'' to ja na 200l podawałem tak 7, czasem 8ml codziennie - przy dużej masie roślinnej.

-

AdamW
●
- Miasto: Gdynia
-
Powiązane tematy
Witam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może mi pomóc z nawozami a mianowicie chodzi o? Czy po podmianie wody nawozy lejemy tylko na tyle ile litrów podmieniliśmy wody, czy na cały litraż akwarium.
A...
Witam założyłem akwarium 2 tygodnie temu na podłożu rotala intens.
Zauważyłem że mam wysoki potas ok 30ppm .
Dodam że przechodzę z wody kranowej na ro i mineralizację produktami qualdrop czy dodawać d...
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?
Witam na początku opiszę troszkę swój zbiornik. Akwarium wielkości 325 litrów o wymiarach 130x50x50. Grzałka 150 wat filtr EHEIM professionel 3 1200XL 2080. Butla co2 sterowana komputerem.Oświetlenie ...
Witam serdecznie.
Od niedawna zabrałem się za nawożenie solami w celu uzupełnienia pierwiastków, których brakuje mi w wodzie kranowej i fosforanów w akwarium bo mam 0.
Woda jaką mam z kranu zmieszan...
Podaje nawozy z dozownika automatycznego który ma opcje ustawienia kilku cykli w ciągu dnia. Mój nawoz to Vimi All in one. Zastanawiam się czy dla lepszego wykorzystania przez rosliny mniejszych dawek...
Dzień dobry,
Zastanawiam się nad obniżeniem ph oraz twardości wody w moim akwarium low tech. Chciałbym docelowo zrezygnować z podmian o ile wszystko będzie dobrze funkcjonować. W domu mam mineralizat...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
Cześć, zwykle wodę do podmian przygotowuję tak, że do RO dolewam odpowiednio dużo mineralizatora, aby otrzymać założone przeze mnie GH i KH. Następnie podgrzewam sobie dodatkową grzałką wodę w bańkach...
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html
podnosi twardości wody (KH i G...
|
|