|
|
Rośliny gniją i marnieją - proszę o poradę
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Jestem nowy na forum więc proszę o wybaczenie ewentualnych niedociągnięć.
Od razu przejdę do rzeczy.
od 2,5 tygodnia jestem posiadaczem akwarium 160L. Zostało ono zarybione kilka dni temu. Do tego czasu dojrzewało.
W akwarium mam około 5cm żwiru oraz kilkanaście roślin które z dnia na dzień stają się coraz marniejsze. Domyślam się że rośliny w świeżo zalanym zbiorniku potrzebują pewnego czasu na przyjęcie się ale mam wrażenie że moje rośliny przyjęcia się w ogóle nie doczekają. Kilka sztuk już leży w śmieciach bo zgniły reszta jakoś żyje ale daleko im do ideału. Przede wszystkim od dołu gniją liście w większości z nich. Niestety nie jestem w stanie operować nazwami roślin oprócz cabomby oraz anubiasa (ta pierwsza zgniła do wysokości 5cm od żwiru, anubias żyje).
Z tego co zdążyłem wyczytać na różnych forach to zdecydowanie za mało światłą dają 2 świetlówki 30W (mimo że mam odbłyśniki). To planuję w najbliższym czasie rozbudować.
Do tego stosuję nawożenie easy carbo + profito z firmy easy life zgodnie z zaleceniami producenta.
Moje pytanie brzmi czy mogę coś jeszcze zrobić?
W razie potrzeby podam dodatkowe dane na temat zbiornika.
z góry dzięki za odpowiedź
P.S dodaję 2 zdjęcia gnijących roślin
-

mormo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zielona Góra
Zwiększ oświetlenie, dołóż jeszcze 2x30w, i podaj parametry wody.
-
xdnikoxd
●
- Miasto: Szastarka/Kraśnik
No swiatla masz rzeczywiscie za malo. Doloz jeszcze jedna 30w swietlowke i powinno byc juz lepiej. Do tego nawozenie no i najwazniejsze co2 no chyba ze to ma byc zbiornik Low Tech??
-

czosnek20053
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Strzelce Opolskie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mówicie że oświetlenie rozwiąże problem. Myślałem że uda mi się jakoś obejść ta kwestie ale widzę że jest nieunikniona. Trochę boję się tych zmian techniczny raczej nie jestem.
jutro rano podam parametry wody.
Zdanie zawsze zaczyna się z dużej litery!!! Moderator
-

mormo
●
Ile godzin oświetlasz? Moim zdaniem zacznij od co2 no i od 5-6 godzin swiatła na tym oświetleniu co masz. Powinieneś dokupić także parę roślinek szybkorosnących no i kulki gliniano torfowe pod korzenie 
Tomek lat 30
Pamiętajcie że każdy kiedyś był początkujący
akwarium 63l
-
Tomucio
●
- Miasto: Konin
Drugie zdjęcie wyraźnie wskazuje na słabe oświetlenie...
-
cezar d
●
- Miasto: kołobrzeg
-
Proponuję przede wszystkim zwiększyć oświetlenie, polecam lampy HQI, drugą rzeczą jaką mogę polecić to kulki nawozowe można je kupić na allegro za dwa złote z groszami + przesyłka naprawdę kulki dają niesamowite efekty tylko jeżeli mówimy o roślinach korzeniowych.
-
MKnobek
●
- Miasto: Reda
Ja proponuję zrestartować zbiornik ! Kup podłoże pod żwir bo inaczej cały czas będą problemy ! aquabasis + 5 litrów starczy...
-
cezar d
●
- Miasto: kołobrzeg
-
A ja nie uważam, że problem tkwi w oświetleniu - piękne zbiorniki można oglądać Low Tech`a prowadzone na niskim oświetleniu. Jeśli nie dałeś ziemi pod żwir, to nic dziwnego - rośliny nie mają z czego żyć...
Kulki gliniano-torfowe, dodatki nawozowe do żwiru rozwiążą po części problem nawożenia. Wypróbuj je bez restartu na nowo zbiornika.
Przy takim świetle i bez CO2 od czasu do czasu można dolać potasu - tego zawsze rośliny będą potrzebować i żelaza tez od czasu do czasu (zacznij połowę zalecanej dawki raz w tygodniu).
Jeśli zdecydujesz się na zwiększenie oświetlenia to pojawi się potrzeba zwiększenia nawożenia kolumny wody, ilości roślin i konieczność CO2. Rozważ...
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Przychylam się do osób, które upatrują przyczyny problemu w podłożu.... Jest jałowe i tyle.... Samo światło (proces fotosyntezy) nie pozwoli roślinom na dobry wzrost bez substancji odżywczych. W pierwszej kolejności zadbaj o podłoże a jak się okaże, że to za mało to kombinuj z oświetleniem.
Roślinka na pierwszym zdjęciu to bacopa carolina. U mnie tak samo listki od dołu gubiła mimo, że górne szczyty były w idealnej kondycji(wpadały w delikatny brązowawy kolor- ta roślinka tak ma jak jest jej dobrze  )
Jeśli nie rośnie za gęsto i dochodzi do niej światło i ma substancje odżywcze to powinna cała ładnie wyglądać.
U mnie zauważyłem, że jak zagęszczałem ją i górne partie powodowały zacienienie to właśnie listki z dołu rozpuszczały się...
PS moderatorów proszę o używanie innego koloru bo ta czerwień powoduje, że czuję się jak w szkole 
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Dzięki wszystkim za porady. Zacznę od kulek torfowych ponieważ kilka mam jeszcze w zapasie ze starego akwarium.
Dodatkowo poniżej parametry wody, oświetlenie 12h/dobę.
Cl2 - 0
pH - 7,2
KH - między 3 a 6
GH - między 14 a 21
NO2 - 0
NO3 - 10
od jakiegoś tygodnia podaje jeszcze CO2 z bimbrowni chociaż mam wrażenie że daje to niewiele.
-

mormo
●
Zejdz z oświetlenia do 6 godzin i stopniowo co tydzień zwiększaj o godzinę aż dojdziesz do 12 godzin.Kup też ziemię i wpakuj pod żwirek no ale to się liczy z restartem a to już od ciebie zależy co zrobisz ze swoim akwa 
Tomek lat 30
akwarium 63l
-
Tomucio
●
Odczyty z testów paskowych ?
-

Artur Wrocław
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
Tak odczyty z pasków JBL'a. Kropelkowy mam tylko pH wskazuje okolo 6,5-7.
-

mormo
●
No to kiepska informacja w niedzielne przedpołudnie , z tymi testami dalej nic nie wiesz 
-

Artur Wrocław
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomucio napisał(a):Zejdz z oświetlenia do 6 godzin i stopniowo co tydzień zwiększaj o godzinę aż dojdziesz do 12 godzin.
A w jakim celu ten zabieg? Przecież kolega nie ma problemów z glonami ? No i nie ma też dużo W/l także ten zabieg z wydłużaniem oświetlenia bym sobie odpuścił.
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Witam wszystkich serdecznie .Po pierwsze musisz zaopatrzyć się w dokładniejsze testy np.JBL , TETRA , SERA ponieważ jak już zauważył kolega dwa posty wyżej , testy paskowe są mało dokładne i wiarygodne. Po drugie zdrowe i wartościowe podłoże , czyli amciu czerpane przez korzonki . Co do oświetlenia, to zależy od gatunku roślin jakie masz . Myślę że taniej będzie wymienić roślinki na mniej wymagające, poczytaj na forum o akwa. low tech .
-
Namen
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kościerzyna
djwow napisał(a):Tomucio napisał(a):Zejdz z oświetlenia do 6 godzin i stopniowo co tydzień zwiększaj o godzinę aż dojdziesz do 12 godzin.
A w jakim celu ten zabieg? Przecież kolega nie ma problemów z glonami ? No i nie ma też dużo W/l także ten zabieg z wydłużaniem oświetlenia bym sobie odpuścił.
W sumie to i glony nie mają czym się żywic 
Tomek lat 30
akwarium 63l
-
Tomucio
●
Wszystkie rośliny korzeniowe dostału amciu w postaci kulek torfowych (glinianych?). Teraz próbuję się doszkolić w sprawie dołożenia oświetlenia. Czy któryś z szanownych kolegów ma może pod ręką poradnik step-by-step dla blondynki jak taka akcje przeprowadzić z pokrywą 100x40. Czy na podstawie takiego poradnika poradzę sobie z taką czynnością?
http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html ... 2x30w.html
-

mormo
●
Dołożenie oświetlenia nie jest zbyt trudne, poszukaj na you tube ,tam zobaczysz to na żywo  .No i jeszcze jedno, zanim kupisz odpowiedni zestaw do modernizacji ,musisz wiedzieć ile chcesz uzyskać wat/litr wody w akwa.(minimum 0,6W).Ja bym Ci zaproponował kupić zestaw z dłuższymi świetlówkami (mocniejsze świetlówki=mocniejszy statecznik) np.T5 które mają 39W i ok.85 cm długości.W moim baniaku miałem 2x30W T8 standard i dołożyłem 2x39W T5 ,roślinki były zadowolone bo wypuszczały bąbelki powietrza ,ale za to mama była mniej zadowolona z rachunku za prąd 
-
Namen
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kościerzyna
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Cześć.
Na początku czerwca zrestartowałem założony bez żadnej wiedzy zbiornik i uruchomiłem go na nowo na podłożu aktywnym (dokładny opis baniaka poniżej).
Około półtora/dwóch miesięcy temu pojawił s...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
Dzień dobry,
Planuję założyć akwarium 30L. Najważniejszy jest dla mnie trawnik do którego planuję wykorzystać monte carlo. Później planuję wpuścić krewetki i ewentualnie otoski, jeżeli będzie taka moż...
|
|