Czy da się przenieść aranżację w całości do innego baniaka?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Usunięto użytkownika 15150
Konkretnie mam na myśli akwarium o wymiarach 30x60 czyli małe
a w środku worek granulatu w 100% powierzchni dna porośnięty roślinami
Tak mnie naszło na szkło opti a że niedawno robiłem restart to nie chce mi się wszystkiego od nowa sadzić gdyż zajęło by mi to z pół dnia.
i się zastanawiam czy jak by nawet rozciąć stare akwarium, czy mi się uda to jakoś zsunąć czy jakoś inaczej przełożyć, czy raczej się wszystko rozsypie?
Jak myślicie, może ktoś już próbował czegoś podobnego? 
-
●
Szczerze? Myślę że się to wszystko rozpierdaczy
Powiem więcej, jestem tego pewien 
-

piterpan_tm
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
jak chcesz zniszczyć stare akwa to jest opcja, rozcinasz wszystkie boczne ścianki i z szyby cały granulat musiałbyś zsunąc na duży kawałek folii i tak przenieść, nie będzie łatwo najwyżej dojdziesz do punktu wyjścia, czyli sadzenia wszystkiego od nowa
-

bohen22
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gniezno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja też tak próbowałem zrobić skończyło się zbieraniem wszystkiego z podłogi  D
-
xdnikoxd
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Szastarka/Kraśnik
sam trawnik z glosi kiedyś przeniosłem na raty szufelką do śmieci, ale była w zwykłym standardoeym żwirku, ładnie połozyłem w nowym akwa i tylko podsypałem troszkę to co wypłynęło:) ale załości bym się nie odważył przenosić:)
-

bohen22
●
Jezus napisał(a):Konkretnie mam na myśli akwarium o wymiarach 30x60 czyli małe a w środku worek granulatu w 100% powierzchni dna porośnięty roślinami Tak mnie naszło na szkło opti a że niedawno robiłem restart to nie chce mi się wszystkiego od nowa sadzić gdyż zajęło by mi to z pół dnia. i się zastanawiam czy jak by nawet rozciąć stare akwarium, czy mi się uda to jakoś zsunąć czy jakoś inaczej przełożyć, czy raczej się wszystko rozsypie? Jak myślicie, może ktoś już próbował czegoś podobnego? 
myślę że jeżeli chcesz je przenieść w całości to tylko do sporo większego akwarium. Wstawić je w środek a potem cały dzień pałowania się z rozcinaniem akwarium i można wyjąć boczne ściank a wolne miejsce uzupełnić granulatem. myślę że nie oszczędzisz ani minuty w porównaniu z sadzeniem od nowa. Ale student na wakacjach jakoś dzień wyskrobie- szczególnie taki co zaniedbał obowiązki i nie ma nic do zdania we wrześniu  . Poza tym pośpiech- zły doradca.
Pozdrawiam
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
To musi być aranżacja wytyczająca trendy i miażdżąca doskonałością, skoro dla niej chcesz poświęcić dobry zbiornik
Okej, akwarium rozcięte (to nie jest wcale takie proste jak się wydaje - próbowałeś kiedyś?  ja tak i było z tym trochę nerwów), pokój zalany brązowym błotem, placek typu kopiec kreta z zieloną polewą leży przed Tobą i co dalej? Jak chcesz to unieść i włożyć do nowego zbiornika? Jak chcesz wyjąć spod podłoża to, na czym niosłeś aranżację? Wszystko powinieneś zaplanować z góry - każdy krok. Ja bym się tego nie podjął, wolałbym spędzić 3 godziny ze szczypcami i sadzić.
Inna sprawa - jaka roślina zarasta Ci dno? Bo jeśli heniek, to przy odrobinie ostrożności możesz go zdjąć całego jak dywan, położyć na nowym podłożu i tylko docisnąć/ przypiąć szpikulcami do szaszłyków na czas ukorzenienia. Z sitowiem nie ma raczej szans na taki myk, z glosią chyba też nie.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
aranżacja typowo w stylu holenderskim,nic przełomowego  9 gatunków bardzo gęsto posadzone, w dużej części malutkie jeszcze
akwarium takie kosztuje 30zł
dlatego taki pomysł, co innego ściąć wyrośnięte rośliny i posadzić od nowa , co innego bawić się z malutkimi sadzonkami, częściowo z żelu
wymyśliłem, że wolę stracić 30zł niż się drugi raz pół dnia z tym bawić
ale coraz słabiej to widzę, chyba faktycznie lepiej będzie poczekać i z nową aranżacją zacząć w opti
no chyba, że znajdę jakiś genialny i skuteczny pomysł to na pewno się pochwalę
-
●
ewentualnie kupić akwarium z opti o 5 cm z każdej strony szersze i przenieść razem z dolną szybą, wtenczas po ściągnięciu całej wody (dosłownie całej) obłożyć przed rościnaniem całe boki dookoła akwarium cienkim plastikiem, jak do rabatek troche wyższym niż poziom granulatu i przenieść do nowego akwa, dosypać świeżego granulatu tam gdzie brakuje, a szybe wyciągnąć przy następnym restarcie
-

bohen22
●
też tak myślałem i to jest chyba na razie najlepszy pomysł
tylko że szafkę mam idealnie 30x60 
-
●
no to troche lipa, choć zawsze można blat zmienić na troszkę szerszy:) potrezba matką wynalazku:)
-

bohen22
●
no ale tu już się pojawia kwestia estetyki
o ile w większości szafek akwarystycznych nie było by różnicy to przy tej szafce by to nie przeszło
-
●
Ja w zeszłym tygodniu przeniosłem całe akwarium z podłożem roślinkami i rybkami nawet:D w akwarium było 25kg manado + substrat ok 15 cm wody mierząc od podłoża. Nic się niestało akwarium zostało przewiezione ok 10km i przeniesione do nowego mieszkania:) jeden warunek to pod zbiornikiem musi być jakaś sztywna płyta
-
jacek2121
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Radom
heheh
chodzi o zamianę ze zwykłego szkła na opti
-
●
pozostaje Ci poczekać na wdrożenie do produkcji teleportu- takiego jak ze Star treka  )))
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Witam wszystkich.
Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin.
Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce.
A...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
|