Witam.
Mam pytanie do osób posiadających w kranie miękką wodę:
Akwarium 20l new amazonia powder i seyru stone duża obsada roślinna plus 2 samce gupika i 1 otosek. Zalane tydzień temu nawożone brighty k i od 3 dni po 3 krople profito. Wodę w kranie mam miękką TWO 5 a po wlaniu do akwarium TWO 4 a TWW 1- dozuję CO2 24h/dobę 1b/s- ph w granicach 6,2-6,4. Myślałem że Seyru stone będą oddawać trochę więcej soli do wody i nie będzie tak miękko.
Czy nie będzie dobrze trche Mg i Ca dodawać- i czy to wogóle ma sens?
Glona niema jedynie okrzemki na małym heńku ale Otosek nad nimi pracuje
ja tam jestem przekonany że skoro zaprojektowali żeby buforowało tak nisko to tak ma być i się o nic nie martwię, rośliny rosną zwierzaki żyją, czego chcieć więcej
Piotrek123 w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5691
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28146
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
bpjl w Nawożenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7546
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Sebosska w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15956
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6707
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Ciechan w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2047
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5000
Witam
Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...
Statystyki
Ten temat przegląda 1128 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
• Liczba postów: 570933
• Liczba wątków: 48794
• Użytkownicy: 36924
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1127 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej