Dwie pary ramirez a ochrona narybku - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dwie pary ramirez a ochrona narybku

Liczba wyświetleń: 1391·Odpowiedzi: 3
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
pukacz87 Krakau
Witam
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem dwóch par Ramirezek. Podczas długiego weekendu jedna z par złożyłą ikrę (nie wiem w który dokładnie dzień). Nie wiem ile ikry było na początku, czy część została zjedzona przez rodziców, czy ostała się całość (nie jest tego bardzo dużo, na oko myślę że 20-40 sztuk. Ikra leży w żwirze (dziwne, bo mogły złożyć na kamieniu, ale widocznie wolały osłonę z "krzaków" Limnophili sessiliflory, a nie korzeń koło którego leży kamień) i od conajmniej 3 dni pilnowana jest przez oboje rodziców (chociaż głownie ojca, który momentami goni nawet swoją wybrankę) przed drugą parą. Druga para nie ma w tej chwili prawa zbliżyć się do zarośli bo ojciec od razu dzielnie rzuca się do walki (przez co wszystkie 4 ryby mają poobgryzane ogony :? ).
Trochę się rozpisałem a moje pytanie jest następujące: Zakładając że coś się z tej ikry wykluje (a na moje oko laika nie wygląda ona na zgnitą i dziś pojawiły się w niej czarne kropki) czy rodzice będą w stanie obronić narybek przed drugą parą gdy zacznie on sam pływać? Czy powinienem przenieść drugą parę do drugiego zbiornika? Czy raczej starać się wyłapać ewentualne maluchy i zapakować je do jakiegoś wewnętrznego kotnika?

Ps. Oprócz drugiej pary ramirez w akwarium pływa również 10 Razbor Klinowych. Całe akwa ma 112l.

pukacz87
Ranga: Początkujący

Miasto: Krakau

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 sie 2011, 23:48   (#2)  

zawsze bezpieczniej przenieść...
Masz szczęście, mi też po 3dniach ramirezy złożyły ikrę, rano zauważyłem, po powrocie heleny ją zjadły :(

a_rek
Ranga: Aktywny użytkownik

Galibardi Warszawa

18 sie 2011, 00:02   (#3)  

Galibardi
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

pukacz87 Krakau
Widziałem zdjęcia maluchów ;) szkoda że się nie ostały..
U mnie nawet przecinków nie będzie, dziś po powrocie z pracy ikry już nie było, ale przynajmniej 3 dni wytrzymała także może za którymś razem się powiedzie 8)
Dzieki za odpowiedzi, drugą parę prawdopodobnie sprezentuję znajomym, bo też chcieli Ramirezki - a ja zmuszony byłem kupić dwie pary.

EDIT.
Tak jak pisałem jedna parka popłynęła do znajomych w niedzielę... niestety doszło do pomieszania dobranych wcześniej rybek.. teraz samiec i samica które u mnie zostały przez pierwsze dwa dni goniły się po akwa tylko jak się zobaczyły.. obecnie "nienawiści" jest mniej, momentami pływają niedaleko siebie i się tak nie gonią.. jednak samiec większość czasu spędza w swoich krzakach po lewej, samica ma "bazę" z kamieni i korzenia po prawej. Jest szansa, że za jakiś czas się "dotrą"? Czy samiec zawsze już będzie czekać na samicę z którą przechodził tarło :? ? Dodam że samica, która została u mnie jest trochę lepiej wybarwiona dziwię się że jeszcze się za nią gość nie zabiera :lol:

Ps wiem, że wątek był na trochę inny temat, jednak nie chcę zakładać nowego żeby nie śmiecić zanadto

pukacz87
Ranga: Początkujący

Miasto: Krakau

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20221210_130203.jpg

Wykarmienie narybku razbory galaxy

gizmo3131 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2375
Siemka. Przychodzę do was z pytaniem czym wykarmić młode razborki ? Posiadam na stanie : JBL NobilFluid węgorka octowego Microvit basic oraz high protein Myślę żeby zacząć karmienie od JBL jak małe ...
IMG_20220509_190729.jpg

Identyfikacja Ramirez

krzysztof kryniecki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3175
Witam,kolejny post typu pomoc przy identyfikacji Ramirez,którego chciałem uniknąć ale już kilka osób je u mnie oglądało i mam pełno sprzecznych opinii dla tego potrzebuje pomocy od Was moi mili,z góry...
20220325_124410.jpg

Potrzebna pomoc przy identyfikacji plci Pielegniczki Ramirez

artb1977 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5681
Witam, Potrzebuje pomocy przy identyfikacji plci Pielegniczek Ramireza. Miala byc parka, ktora mam od dwoch dni a troche sie ganiaja i sa dosyc podobne.
YouTube

Brzanka wysmukła - 50 dni z życia narybku

bartosz34 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4821
Witam, w czasie kiedy mało się u mnie działo udokumentowałem swoje pierwsze doświadczenie z jajorodnymi rybkami, trafiło na brzanke wysmukłą jako że dopadły je amory. Jakby komuś przeleciały za szybko...

Rozmnażanie danio i utrzymanie narybku

gizmo3131 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5221
Witam, Mam parę pytań o rozmnażanie danio, na necie ciężko znaleźć coś konkretnego dlatego piszę tutaj i liczę na waszą pomoc. Teraz będę trzeci raz podchodził do rozmnożenia danio i próby utrzymania...

Dwie odmiany krewetek ... pytanko.

rudson w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6000
Hej Czy krewetki: Neocaridina green jade Neocaridina black rose są wymagającymi gatunkami? Czy będzie im dobrze w takim normalnym hi-tech z bujną roślinnością,Co2 itd, czy może wymagają jakichś sz...

Ramirez blue electric

kacperw22 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1409
Witam Pomoze ktos zidentyfikowac czy to samiec czy samiczka?

Czy tropical ichtio jest szkodliwy dla narybku?

Pływający z rybami w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2318
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy preparat przeciwko ospie rybiej tropical ichtio może zaszkodzić narybkowi? Okociła mi się dziś gupiczka i akurat zbiegło się to z cotrzydniową kuracyjną podmianą wo...

Nagle zdechła ryba, nad ranem znalazłam dwie kolejne nieżywe

emilion123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3771
Wczoraj po 18 byłam w sklepie zoologicznym. Kupiłam karmę (Hikari Fancy Guppy). Kupowałam ją ostatnio na początku mojej przygody z akwarystyką, która zaczęła się zimą. Stosowana na początku sama, późn...

Kardynałki Chińskie - 3 pytania odnoście ikry oraz narybku

polskianimal w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4977
Witam. Przymierzam się do rozmnażania kardynałków chińskich. Zbiornik w którym chciałbym tego dokonać to kostka 48 l - 40 x 40 x 30 filtr - aquael fan 2 grzałka - brak (temperatura w pokoju ustrzymuje...

Statystyki

Ten temat przegląda 291 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 291 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.