jak uzyskać efekt intensywnie zielonych roślin?
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam,
Przeglądając zdjęcia zbiorników gęsto obsadzonych roślinami zastanawiam się jak właściciele tych akwariów uzyskują tak intensywną zieleń roślin. Czy to jest tylko kwestia dobrania odpowiednich dawek nawozów i barwy światła?
Jestem początkujący i z tego co czytałem to żelazo sprzyja uwydatnianiu się zielonego koloru z tym że u mnie nie przyniosło takiego efektu jakiego oczekiwałem.
Jak uzyskać taką mocno intensywną zieleń roślin.
-

bandzior85
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
W grę wchodzą 4 czynniki:
1. Prawidłowe wybarwienie i kondycja roślin
2. Jakość i barwa światła w akwarium
3. Możliwości aparatu i wprawne oko fotografa
4. Obróbka graficzna zdjęcia
i częściowo możliwości Twojego monitora.
Początkujący zwykle mają wpływ na 2 pierwsze czynniki - czyli kondycję roślin i odpowiedni dobór świetlówek.
W pierwszym przypadku podstawa to dwutlenek węgla i zbilansowane nawożenie,
w drugim...zobacz sam, jak mogą wyglądać rośliny w tym samym akwarium w zależności od zastosowania różnych świetlówek:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... t5-t8.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Usunięto użytkownika 15150
świetny pomysł z tymi zdjęciami świetlówek
jak by ktoś kiedyś jeszcze porównał jaki wpływ na rośliny mają 2 ostatnio najpopularniejsze zestawy czyli same 865 a grolux+aquastar
mam wrażenie że często akwaryści wybierają to drugie ze względu na niby lepsze widmo dla roślin, kosztem ładniejszego oświetlenia 865, no chyba że ktoś nie lubi 865
fajnie by było jak by ktoś w końcu doświadczalnie udowodnił wyższość jednego czy drugiego rozwiązania jeśli chodzi o wpływ na rośliny
-
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jezus napisał(a): fajnie by było jak by ktoś w końcu doświadczalnie udowodnił wyższość jednego czy drugiego rozwiązania jeśli chodzi o wpływ na rośliny
dokładnie 
-

bandzior85
●
no prosze  mój temat trafił na pierwszą stronę 
-

bandzior85
●
Mówicie i macie
Grolux+Aquastar
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=[/youtube]
LuxlinePlus 865
<object width="560" height="349"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/s_EMj_gI8gU?version=3&hl=pl_PL&hd=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/s_EMj_gI8gU?version=3&hl=pl_PL&hd=1" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="349" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
Moim zdaniem zestawienie tego co najwięcej ludzi kupuje, jest kompletnie nie trafonie i wprowadza nie zorientowanych w temacie, w błąd, bo to że większość ludzi kupuje daną świetlówkę nie znaczy że jest ona dobra. Stosując taką retorykę można powiedzieć, że kiepskie filtry wewnętrzne są dobre bo się najlepiej sprzedają.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
@maslo_82
miałem na myśli nie tyle efekty kolorystyczne co postawienie 2 akwariów z tą samą obsadą i oświetlanie ich chociaż przez miesiąc tymi zestawami i porównanie przyrostów, kondycji roślin
-
●
przyrostów bedzie więcej na czerwonych świetlówkach, oczywiście łącznie z glonami, no i pytanie czy ten szybszy wzrost jest jakkolwiek pożądany, bo według mnie jest wręcz przeciwnie., bo rośliny przy suplementacji CO2 rosną czasem zbyt szybko a po co ułatwiać im to jeszcze światłem.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
Hej
Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
Hej
Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
Hej
Film po niemiecku.
Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
Hej
Film po niemiecku. Pielęgnacja akwarium omówiona przez Stefana z Liquid nature. ?si=yt3L3MqrPMjfnN9G
Cześć,
Ciekawy jestem czy komuś wyrosły grzyby nad akwarium ;)
Ja narazie dorobiłem się jednego i mam dylemat, czy go zostawić.
Wyrósł w korzeniu, nad taflą wody.
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody.
3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
Witam,
Mam głupie pytanie. Jak mocno mozna naciskać szybę w akwarium 6mm (przed edycja napisałem 4mm co było błędne) i 72l?
Mam troche nitek zawsze na szybie wiec je ścieram karta bankomatowa i zaw...
Witam,
Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy.
Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
Cześć
Jak się pozbyć tej rośliny z akwarium? Czy tylko ręcznie czy można np. carbo polać, testował ktoś ten sposób z carbo?
Witam
Kupiłem i odebrałem dziś ze sklepu roslinyakwariowe.pl bulwe lotosa zielonego. Bulwa jest już w akwarium i widać że wypuszcza ze 2 albo 3 liscie. Ale nigdy nie miałem do czynienia z bulwami, ta...
|
|