Problemy z roslinami!!!c.d
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Dzięki fachowej wiedzy Masło82 udało się zahamowac pogarszaniee się stanu roslin, ale od interwęncji tj.04,08,2011 cos drgnęło w roślinach ale dalej nie ma wzrostu...
Generalny problem ze wzrostem roślin od około trzeciego tygodnia od zalania, co się dzieje: żółknienie liści, odpadanie, zahamowany wzrost, na większych liściach pojawiają się delikatne krótkie nitki
Na dzień dzisiejszy podaję też 2 dzień micro w ilości 1ml/l co dziennie...
Parametry akwarium :
72l
Oświetlenie - HQI 70 W 6500K 8h
Podłoże - ADA AMAZONIA NEW
Filtr JBL E900
Nawożenie:
potas -7ml/dzienie
easy carbo - 2ml/dzienie
Co2 - 2bąble/sek
Podmiany 40% raz w tygodniu
Parametry wody:
pH 6 ~ 6,5
KH 3
GH 4
NO3 10mg/l
PO4 0,25mg/l
Proszę o pomoc co można poprawić zaby wszytko rosło jak trzeba...
-

RafałW
●
- Ranga: Poznaje temat
Fosfor niski, czy Amazonia może go wchłania...?
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Jest Dużo światła jest co2 jest dobre podłoże wiec brakuje nam jakiegoś składnika w nawozach który musi być czynnikiem hamującym wzrost , jeśli jest dużo roślin można spróbować podnieść NO3 jakiej firmy lejesz nawozy ?
Wrzuć fotkę jeśli możesz , jeśli chodzi o parametry wody wszystko wygląda fajnie
Pierwsza rzecz która rzuciła mi się w oczy to zbyt duże podmiany wystarczy spokojnie 25 %
dzięki temu równowaga biologiczna nie będzie zachwiana
Troch dużo potasu lejesz na tak mały zbiornik
[https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=39610&highlight=]
Ostatnio edytowano 09 sie 2011, 01:00 przez Tokio, łącznie edytowano 1 raz
-
Tokio
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gliwice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja bym przystawał przy zbyt niskim fosforze, podniósł bym go do 1 mg/l.
-

Godween
●
-
Mam nową amazonię i też mam problem z fosforem, znika całkowicie lub jest na poziomie 0,25 co do azotu to mam go pomiędzy 10, a 20 ppm. leje dodatkowo fosfor przy podmianie i podaję pół dawki pg macro green dziennie, akwa ma nieco ponad miesiąc. Zero Glonów (prócz niewielkiej ilosci zielenic).
-

Galibardi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Tak Amazonia wchłania te elementy w siebie poprzez absorbcję, jeśli nic się nie dzieje z roślinkami to tak zostawić, ale jeśli widać niedobory to podnieść fosfor, widać go potrzeba.
-

Godween
●
-
Powiązane tematy
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ?
Wyskoczyło to raczej nagle.
Witam,
Od 6 miesięcy mam drugie akwarium. Na samym początku wszystko było pięknie, rośliny rosły jak rakieta, silne, zdrowe i kompletnie bez glonów.
Od jakiegoś czasu rośliny przestały rosnąć, zaczęł...
Witam, mam problem z roslinami w akwarium , które zostało założone 2 tyg temu. Są kropki z glonów , obsychają brzegi i na trasach nitki.
Temp wody 25
PH 7.5 ( właśnie będę aplikował pH minus )
Dałem...
Witam, od około miesiąca mam problemy z moim akwarium 240l, baniak jest koło 1,5 miesiąca po restarcie, na początku zapowiadało się dobrze, lecz po jakimś tygodniu rośliny bardzo zwolniły wzrost i po ...
Brznaki chowjaa sie za roslinami prawie wcale nie plywaja po akwairum jaka jest tego przyczyna?
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
Cześć. Od pewnego czasu mam problem z pyleniem szyb ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Obecnie podaję (dawki tygodniowe, dzielone na 7 dni) 20mg NO3, 1mg PO4, K 25mg przy podmianie i korekta raz na ok ...
Witam,
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość .
Od pewnego czasu rośliny zaczęły ginąć . Normalnie się rozpuszczać.
Akwarium 60l, uruchomione rok temu.
Parametry wody :
NO3: 60
NO2: ...
|