|
|
Jakie oświetlenie do akwarium 112l?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Prosiłbym o pomoc w doborze oświetlenia do akwarium o wymiarach 80x35x40 . Mam na oku lampe Hagen Glo 2x24W ale nie wiem czy to wystarczy jesli tak to prosze o odpowiedź . Ale czy przy tej lampie bede miał doswietlone boki ? I jakie świetlówki do niej ?
-
uzytkownik88
●
- Ranga: Poznaje temat
Wystarczy, ale lampa będzie wyglądała szpetnie na tej długości akwarium
(chyba, że ją podwiesisz na linkach). Nadaje się ona lepiej do akwarium o długości 60cm.
W Twoim przypadku lepiej sprawdzi się np. ta: [b]<a href="https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-swietlowki/80-dlugosci/aluminiowa-lampa-4x24w-80cm-p-9805.html"> taka (link)</a></b>

mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
zalezy mi na lampie do 250-300 zł a ta przekracza duzo mój budzet . Czy przy lampie hagen glo akwarium bedzie dobrze doswietlone katy i rogi akwa ?? I jakie swietlówki an proponuje aby rosliny dobrze rosły ??
-
uzytkownik88
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Lampa nie doświetli Ci boków tak jak model dedykowany na szerokość 80cm,
w tym celu wartałoby ją podwiesić.
W akwarium 60cm odległość od świetlówki do brzegu akwarium to 5cm, z obu stron 10cm bez świetlówki nad powierzchnią wody. W Twoim akwarium 80cm da to w sumie 30cm, czyli więcej niż 1/3 zbiornika.
Przemyśl sprawę, pokazałem Ci jedną z najtańszych chińskich lamp która by się od biedy nadawała, lampa Hagen jest o wiele lepszej jakości (nie słyszałem nigdy aby ktoś ją reklamował)i generalnie jest świetna ale nie do tej długości akwarium co Twoje, będzie po prostu szpecić, jedyne co będzie widać to srebrne druty lampy i kawałek klocka na środku akwarium :-/
Jeśli masz mały budżet lepiej już zrobić pokrywę lub lampę samodzielnie ze świetlówkami T5 35W niż decydować się na niedopasowane półśrodki.
Świetlówki 35W mają 75cm długości i idealnie nadadzą się do Twojego akwarium a instrukcje budowy pokrywy znajdziesz [b]<a href="https://roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/oswietlenie-w-akwarium/" /></a>TUTAJ</b>
Jeśli chodzi o świetlówki to przy 2 sztukach ciężko jest dobrze zmiksować światło, ale można uzyskać ciekawe efekty, najlepiej będzie jak dobierzesz barwę pod swoje oko [b]<a href="https://roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/oswietlenie-w-akwarium/najpopularniejsze-kombinacje-swietlowki-akwarystyczne-t5-t8.html">tutaj</a></b> masz zdjęcia tego samego akwarium z naszej galerii przy różnych kombinacjach świetlówek, na pewno znajdziesz coś dla siebie.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Wiec prosiłbym ciebie o zaproponowanie mi jeszcze ewentualnie jakas pokrywe do akwa. Nie chce kupowac pokrywy 2x18 W bo według mnie to głupota mało swatła i min to 200 zł na taka pokrywe a ta hagen glo ma 2x24W i tez nie pasuje bardzo wiec nie wiem co mama zrobic.
Co bys na moim miejscu zaproponował ??
-
uzytkownik88
●
Czy świeetlówka 75cm t5 35W zmiesci sie do pokrywy juwel duolux 80
-
uzytkownik88
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam,
Ile diod powerled i o jakiej barwie dodać do akwarium roślinnego 200l? I jak je rozmieścić na profilu 160 mm
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
|
|