Start zbiornika Neonkarium [200L] - parę szczegółowych pytań - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Start zbiornika Neonkarium [200L] - parę szczegółowych pytań

Liczba wyświetleń: 1017·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam więc może od początku cała historia w dużym streszczeniu. Jako, że zmieniam mieszkanie pomyślałem, że i zmienię moje akwarium na coś bardziej profesjonalnego. Pomyślałem o "neonkarium", z zielonym pięknym trawniczkiem i tak zamierzam zrobić. Akwarium do 200L z zewnętrznym kominem i tutaj od razu będą pojawiały się wszelkie pytania, wątpliwości.

1. Wymiary akwarium ? Myślę nad następującymi:
- 100x 50x 40
- 120x 40x 40
Chciałbym zrobić to hmm z takim spadkiem idącym od lewej strony do prawej dlatego pomyślałem że długość może mieć znaczenie.

2. Jak się pozbyć wszelkiego niechcianego ustrojstwa - ślimaków i glonów ?
Obecnie w akwarium mam helenki i krewetki, i otoski od tego ale w neonkarium chciałbym tego uniknąć. Krewetki mnożą się na potęgę później nie wiadomo co z nimi robić, ślimaczki helenki to samo. A otoski podobno nie radzą sobie z trawnikiem (o tym później). Filtracja to będzie typowy sump na wzór tego:

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... racji.html

Dodatkowo filtr uv gdzieś po drodze.

3. Czy do sumpa można dozować CO2 ? Zawsze trapiło mnie to pytanie czy CO2 musi być podawane do głównego zbiornika czy jak będzie sump to ten cały sprzęt można tam umieścić mam na myśli grzałki, co2 itp.

4. Jakie oświetlenie - to jest mój największy problem. Jako, że trawnik wymaga sporej ilości światła powstał również spory kłopot. Dużo czytałem i ludzie mówią, że w takich akwariach podstawa to wisząca lampa. Jednak jakoś do mnie to nie przemawia wolabym jakąś zabudowę ... Jednak chce posłuchać waszych opinii na ten temat. Miło by było jakbyście dawali od razu rodzaje żarówek, bo to też jest ważne.

5. Co na trawnik, i podłoże do tego ? Na podłoże myślałem grysik bazaltowy zawsze jakoś do mnie jego czerń przemawiała jednak nie wiem czy jest to dobry pomysł pod duży trawnik może trzeba coś "specjalnego" ? I jaka roślinka na trawnik ?

6. Ogólne rady przy zakładaniu takiego akwa ?

Dodam jeszcze, że obecnie posiadam akwarium holenderskie 80L więc wszystkie techniki CO2 itp są mi całkiem dobrze znane mam butle 5KG i nie będę jej specjalnie zmieniał bo i tak długo wytrzymuje najwyżej częściej będę nabijał.

Chciałbym uzyskać coś w tym stylu (chodzi o trawnik).

Obrazek

Za wszelkie rady serdecznie dziękuje :)

spec8320
Ranga: Poznaje temat

04 sie 2011, 17:54   (#2)  

ten trawnik to elocharis parvula z glassostigmą- akurat te rośliny nie wymagają bezwzględnie granulatu jako podłoże, można je posadzić w żwirku z substratem podżwirowym. Światło nad takim zbiornikiem około 140W mogło by się palić bo trawnik tym gęstszy im światła więcej. Więc 2x HQI 70W albo świetlówki o łącznej mocy 140-150w i temp barwowej 6500 lub 6500+8500 albo jak Ci się podoba. lampa wisząca czy pokrywa- tak samo kwestia gustu (lecz przy zbiorniku otwartym warto mieć grubsze szkło i zrezygnować ze wzmocnień. Moim zdanim wszystkie graty możesz włożyć do sumpa ale zaraz będą ci pisać bzdury o wytruciu jakiś bakterii- a resztę odszukaj w dziale artykuły.

moonrider
Ranga: Znający temat

04 sie 2011, 17:58   (#3)  

poczekam jeszcze na komentarze ;) dodam, że u mnie i tak tym wszystkim steruje komputer (podwyższanie obniżanie ph, filtry światła) więc mam całkiem rygorystyczne parametry nawet w obecynym akwarium. Może możesz polecić jakieś konkretne lampy ? Bo przyznam że sam na 80L mam jakieś "randomowe" nie specjalnie wchodziłem w barwe światła itp ale patrze tutaj robi się to całkiem ważne. Granulat do podłoża czy zamiast podłoża ? Można to wymieszać np z grysikiem ?

spec8320
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Belka LED-1.jpg

Belka DIY power led akwarium 200l

Qwasir w Oświetlenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 48792
Witam serdecznie Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi. Zacznę od początku, c...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9075
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
DSC_0379.JPG

200l - start i potrzebuję waszej pomocy

adamon w Akwaria · Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32341
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach. Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
IMG20250315184437.jpg

0??l -Start akwarium - Robcio12

Robcio12 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6994
Witam moje 2 tygodniowe akwarium

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1564
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3389
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Bezpieczna bimbrownia kilka pytań do zaawansowanych

PanPanek w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3343
Witam jestem że tak powiem początkujący mam kilka pytań do osób które już sporo siedzą w temacie będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chodzi o podawanie co2 z bimbrowni: Zdławienie przepływu gazu powoduje ...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1715
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Drugi filtr zewnetrzny do zbiornika 240l

pening270 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4927
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4978
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Statystyki

Ten temat przegląda 418 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 418 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.