Mętna woda... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mętna woda...

Liczba wyświetleń: 733·Brak odpowiedzi
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
MarcinG Irządze / Śląsk.

03 sie 2011, 20:15 Mętna woda...  (#1)  

Cześć..
Nie wiem dokładnie gdzie dodać ten temat wiec dodałem tutaj, mam taki problem:
W Niedziele robiłem podmiankę i nie przeczyściłem filtr, a w Poniedziałek/Wtorek stracił na wydajności ok. 50-60%, ale nie czyściłem go jeszcze, dziś wstaję rano, filtr działa może z wydajnością 5-10%... całe akwarium mętne.. - Po Całej nocy (bo wieczorem było jeszcze OK.) W nocy chodził słabszy filtr z wacikiem i gąbką dojrzały (SunSuN HJ-311B)

Szybko wyczyściłem filtr (w wodzie z akwarium), troszkę gąbke przemyłem, tam przy wirniku wyczyściłem bo się syf nazbierał, włożyłem go działa, no to super, ale mętna woda dalej jest.. w filtrze jest wacik dodatkowo, ale od rana (tj. 8,9godzina) może ta woda zrobiła się troszkę lepsza...
Nie wiem co mam zrobić... o 14:00 Nalałem sobie wodę, ale jest kranówka wiec z chlorem, w między czasie troszkę ją przemieszałem bo podobno pomaga i teraz jest pytanie moje:
Czy nalać tej wody delikatnie przemieszanej nalanej 6 Godzin wcześniej ( teraz jest 20:00), czy poczekać troszkę dłużej tak z 7-8H ?, dodać kolejnego wacika do filtra czy to nie pomoże raczej nic ?

Akwarium jest 60L, filtr główny Aquael Fan 1 Plus, filtr dodatkowy SunSun HJ-311B, akwarium jest od Kwietnia, dosyć sporo roślin i delikatne okrzemki które zwalczam polewając Węglem w płynie (dziś dałem 3ml - zawsze daje 2 ml)

Ps. Wody jest jakieś 5-6L
Pozdrawiam i liczę na dosyć szybko odpowiedz...

MarcinG
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Irządze / Śląsk.

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9130
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
20240227_180627.jpg

Nowe akwarium problem z mętno-żółtą wodą

Konstruktor88 w Glony · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7167
Cześć, Po latach powróciłem do akwarystyki, założyłem baniaczek 240l i od drugiego dnia pojawiła się mętno biała woda. Tydzień mija dorzuciło jeszcze odcień żółtawy. Brunatnice i pierwotniaki? okrzem...
IMG_20230828_074945.jpg

Siwa woda

HarveyDent w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3349
Napisze tutaj, choć nie jestem przekonany czy to glon. Do rzeczy: Kostka 27L zalana 11 sierpnia. Na drugi dzień woda zmętniała. Pomyślałem normalka - pierwotniaki, przejdzie. Jednak nie przeszło do dz...
YouTube

Sekrety walki z glonami - woda utleniona

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 87 · Wyświetlenia: 114160
Zapraszam do zapoznania się z doświadczeniami autora filmu.
20230206_205956.jpg

Zielona woda

ravenice8888 w Glony · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6889
Witam po podmiance dwa tygodnie temu 30% jak co tydzień woda zrobiła mi się mleczna. Następnego dnia była jakby brązowa a następnie zielona. Została taka do dzisiaj. Nawoził do wartości no³- 11.5 po⁴-...
20220804_200607.jpg

Zielona woda w akwarium 190l

Patka w Glony · Odpowiedzi: 50 · Wyświetlenia: 19438
Witam. Mamy problem z zieloną wodą w akwarium. Próbowaliśmy już wielu różnych preparatów do zwalczania glonów jednak nic nie działa. Zastanawiamy się nad kupnem lampy uv bądź filtra z uv. Co będzie ba...

Biała woda w akwarium

coolfon1988 w Glony · Odpowiedzi: 50 · Wyświetlenia: 21991
Witam, temat maglowany już na sporo sposobów a i poradzić już z nią sobie też nie umię ale znowu u Mnie się pojawia. Po Moich obserwacjach na pewno woda u Mnie robię się przez nawożenie. Akurat w tym...

Mleczna woda

coolfon1988 w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 18813
Hej, Zauważyłem że robi Mi się mleczna woda. Akwarium zalane już 1,5 tygodnia. Nawożę co2 z butli, małe dawki potasu i wlałem dawki bakterii tetra safe Start. Ph 6,6 Kh 6 Gh 11 Więcej testów na razie ...

Pozbycie się gałęzatki wodą utlenioną

usambara14 w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4036
Witam Od dłuższego czasu mam problem z gałęzatką zapewne przeszła z roślinami wyrasta z każdego miejsca najwięcej na kamieniach i podłożu montecarlo jest całe zaklejone z środka.Próbowałem carbo z str...

Ciągle biała woda w akwarium

paw3lo w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5748
Cześć, Od ponad miesiąca walczę z problemem białej wody w jednym z akwariów w mojej rodzinie, ale od początku. Jakiś czas temu w jednym akwarium pojawiła się biała, mleczna woda (zakładam, że to pier...

Statystyki

Ten temat przegląda 742 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571005
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 742 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.