112L - Ogólne by Maćko M - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

112L - Ogólne by Maćko M

Liczba wyświetleń: 6067·Odpowiedzi: 6
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

31 lip 2011, 12:52 112L - Ogólne by Maćko M  (#1)  

Witam wszystkich.
Na forum jestem nowy. Akwarystą początkującym nie jestem ale do tej pory nigdy nie było to tak "na serio".

Objętość - 112L
Oświetlenie - pokrywa DIY 2x25 SYLVANIA Gro-Lux i Aquastar
Nawożenie - póki co tylko to które było zawarte w podłożu
CO2 w najbliższych planach
Podłoże - Aqua Substrate II
Parametry wody No3 (0-20), No2 (0), GH (ok 5), KH (ok 5) i pH (ok 7).
Temperatura - 25 27 stopni C

Filtracja - filtr wewn Aquael Fan 2-plus (w najbliższych planach FZN-2)

Gatunki roślin: Rotala Rotundifolia, Ceratophyllum demersum, Heteranthera Zosterifolia, Creeping Moss, Hemianthus Micranthemoides, Cryptocoryne Tropica, Microsorum Windelow, Cryptocoryne Wendtii Green, Hydrocotyle Leucocephala, Ludwigia Repens.

Gatunki ryb: Neon, Kardynałek, o czystość dbają dwie kosiarki, glonio i ok 20 krewetek.

Podmiany wody raz na tydzień ok 20 - 25% (w jednym tygodniu RO, w kolejnym kranówka po domowej filtracji odżelaziaczem z własnej studni).

Proszę o konstruktywną krytykę oraz opinie. PZDR

Obrazek
Ostatnio edytowano 08 sie 2011, 10:13 przez Maćko1979, łącznie edytowano 1 raz

Maćko1979
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda

05 sie 2011, 08:36   (#2)  

Już na tym etapie musisz podjąć decyzję, czy wolałbyś pójść w stronę akwarium holenderskiego czy japońskiego.

Japończyk jest łatwiejszy, holender wymaga lepszego obeznania z roślinami, aczkolwiek w moim mniemaniu jest ciekawszy i bardziej efektowny.

Główny element dekoracyjny - czyli korzeń już masz. Pozostaje tylko doprowadzić akwarium do ładu jeśli chodzi o rozmieszczenie roślin.

Lewa strona jest ok, choć myślę że z czasem wymienisz rogatka na inny gatunek nieco wolniej rosnący, ten jest ciężki do ujarzmienia ze względu na bardzo szybkie przyrosty.

Co do prawej, jak dostrzega to pewnie większość osób - hydrocotyle prezentuje się świetnie, to bardzo ładna roślina i szczególnie dekoracyjna gdy tłem dla niej jest ciemny korzeń.

Ludwigię i rotalę z tyłu musisz zagęścić, kilka łodyżek nie wygląda dobrze, musisz mieć gęsty szpaler.

Windelow, który zakopałeś w żwirku na piewszym planie wyciągnij z podłoża (nie sadzimy go nigdy w podłożu, przed upewnieniem się jak sadzić daną roślinę zajrzyj zawsze do bazy roślin). Lepiej jest przywiązać go do korzenia lub umieścić na przyssawce gdzieś w rogu akwarum, tam w spokoju rozrośnie się i utworzy kopułę, która będziesz mógł wykorzystać do uzupełnienia aranżacji.

Kryptokoryny również muszą się zagęścić, pojedyncza nie wygląda dobrze. W tym celu umieść pod korzeniami dodatkowe pałeczki nawozowe - przyspieszy to ich rozwój.

Dobrze byłoby także zadbać o pierwszy plan akwarium, jeśli dopiero zaczynasz zabawę z akwarium roślinnym spróbuj na początek z tym gatunkiem: Glossostigma elatinoides

Jeśli chodzi o elementy teczniczne:
masz fajną wodę i granulat więc o połowie problemów na starcie możesz spokojnie zapomnieć.
Oświetlenie T5, które posiadasz jest dość wydajne, więc prędzej czy później będziesz zmuszony do delikatnego dawkowania nawozów (szczególnie, że AquaSubstrate przy sporej obsadzie roślin zacznie jałowieć po kilku miesiącach). Sprawdź też poziom żelaza w wodzie, woda RO oraz woda odżelaziona mogą zawierać za małe ilości tego pierwiastka. Nie wiem czy to efekt złego zdjęcia, ale mam wrażenie że rośliny są nieco blade i zaczynają się pojawiać na nich chlorozy.

Pomyśl nad CO2,
jeśli chwilowo nie możesz pozwolić sobie na zestaw z butlą to zrób bimbrownię, przetestuj, sprawdź efekty na własnej skórze, zobaczysz, że nawet niewielki dodatek wzmaga kondycję roślin, które stają się bardziej "soczyste" :)

Jeśli chodzi o filtrację,
na samym filtrze wewnętrznym ciężko będzie utrzymać wysoką klarowność wody.
Kaskada to dobre rozwiązanie jednak do akwarium o rozmiarach takim jak Twoje potrzebny jest już kubełek, pomyśl nad tym planując wydatki na swoje akwarium.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

08 sie 2011, 10:04   (#3)  

Dzięki że odpisałeś na mój post (zastanawiałem się kiedy ktoś napisze). Twoje rady na pewno w części wykorzystam. Dużo czytam i się uczę mam nadzieję.

Właśnie wystartowałem z co2 na razie z bimbrowni ale rozglądam się za butlą.

Wiem że muszę pomyśleć nad pierwszym planem oraz skorzystam z Twoich rad dotyczących windelow.

Jeśli chodzi o sam przyrost roślin to ogólnie rosną jak szalone (przez miesiąc przycinałem je już dwa razy zwłaszcza rogatka o którym wspomniałeś że trudno go ujarzmić).
Ogólnie od jakiegoś czasu marzy mi się holender i chyba w tą stronę będę podążał.

Dzięki pozdrawiam

Edit 13.08.2011
Widać już efekty nawożenia co2. Wreszcie ruszył heniek a hydrocotyle powiększyło swą objętość o ponad połowę. Rotala oraz reszta towarzystwa (roślinnego) widać że bardzo ożyła. Windelow ma razie "poszło" do eksperymentalnego baniaczka 40L (sama flora, na maksa co2, oświetlenie 2x18W) w pracy.

Nie wiem o co chodzi ale odwiedzam małe sklepiki akwarystyczne duże czasem też typu kakadu gdzies w galeriach i nigdzie nie mają żelaza ani testów na Fe.

Pzdr wrzucę niedługo fotki z nowym porostem.

Maćko1979

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 sie 2011, 08:18   (#4)  

Wczoraj doszło oświetlenie 1x18W sylvania gro-lux (w razie potrzeby bez problemu zmieszczę jeszcze jedną taką świetlówkę w mojej DIY pokrywie), więc razem jest 68W co daje całkiem niezłe 0,66W/L. Czekam na glosie, mam nadzieję że starczy dla niej światełka.

Maćko1979

maslo_82 Poznań

17 sie 2011, 11:00   (#5)  

w złą stronę poszedłeś ze światłem, nigdy nie beziesz miał na prawdę zielonych roślin, zawsze będą żółto brązowe.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

17 sie 2011, 12:49   (#6)  

maslo_82 napisał(a):w złą stronę poszedłeś ze światłem, nigdy nie beziesz miał na prawdę zielonych roślin, zawsze będą żółto brązowe.

Wnioskujesz tak po zastosowanych świetlówkach czy po zdjęciu? Jeśli po zdjęciu to bardzo przekłamane są kolory... A jeśli po świetle to podpowiedz co jest nie tak. Póki co wszystko jest zielone... Heniek, rogatek, hydrocotyle...
PZDR

Maćko1979

06 paź 2011, 08:34   (#7)  

maslo_82 napisał(a):w złą stronę poszedłeś ze światłem, nigdy nie beziesz miał na prawdę zielonych roślin, zawsze będą żółto brązowe.

Po ponad półtoramiesięcznej przerwie teza kolegi masło_82 póki co się nie sprawdza...
Założone światło oraz nawożenie z AquaArtu przynajmniej u mnie przynosi bardzo dobre efekty (żelazo, makro oraz Fe z mikro). Rośliny są soczyście zielone i rosną jak szalone. Glony nitkowate które pojawiły się zostały ujarzmione przez pozbycie się rogatka, którego ciężko było opanować, na jego miejscu rozrasta się fajnie rotala tworząc coraz gęściejszy szpaler.

Wczoraj bimbrownia poszła w zapomnienie za to wystartował zestaw z wysokociśnieniowej butli od Aquario z Katowic.

Jak będę miał chwile to wrzucę fotki z lekko zmienioną aranżacją.
Pzdr

Maćko1979

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

1464883050068.jpg

Wystrój baniaczka 112l

mieciu12 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 405 · Wyświetlenia: 83959
Witam bardzo serdecznie !! :) Chciałbym was prosić o poradę odnośnie wystroju akwarium(przeglądałem zdjęcia innych prac,ale jakoś nie mam weny,pomysłu na wystrój). Świecę 54w 2x T8 po 18w i 1x 24w t...
IMAG0549.jpg

Akwarium 112l szklo guardian na bezbarwnym silikonie

lotnik911 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 84 · Wyświetlenia: 17606
Witam, nie dawno zlikwidowalem akwarium 80litrow z powodu przeprowadzki i teraz mam zamiar wystartowac z nowym baniakiem ze szkła guardian na bezbarwnym silikonie o wymiarach 80x35x40h. ( akwarium juz...
01.jpg

112L - Drugie podejście

S3b4 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12476
Witam, Moje szkło to 112l - 80x35x40 Opti White 8mm Filtr: JBL CristalProfi e901 greenline Woda: 100% kran Podłoże: ADA PowerSand S + ADA Amazonia + ADA Amazonia Powder CO2: butla – 24h Nawożenie: VIM...

112l - Kero79 - Seiryu stone

Kero79 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 15428
Witam Po kilku latach zajmowania się akwarystyką w końcu się doczekałem i zostałem właścicielem zestawu kamieni seiryu stone. To świetna okazja do postawienia zbiornika w stylu Iwagumi co zresztą zami...

112l pomoc w aranżacji

lewaldi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1424
Witam jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem młodym akwarystą z niewielkim doświadczeniem. moje akwarium wygląda tak: IMG_20161002_194328_HDR.jpg IMG_20...

Pomoc przy doborze roślin akwarium 112l

WolfuxD w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2787
Witam zakładam 2 akwarium i chciałbym prosić o poradę w doborze roślin, to ma być akwarium całkowicie złożone z roślin 1 planowych tzn nisko rosnących. Myślałem nad takimi roślinami jak : Hemianthus ...

112l Nauki ciąg dalszy

Kmieciol w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1832
Witam, dopiero od nieco ponad pół roku interesuję się akwarystyką roślinną i ciągle zgłębiam swoją wiedzę na ten temat. Z początkiem roku wystartowałem z akwarium typowo roślinnym (pomimo małej ilości...

Akwarium 112l dzień po starcie

Dariuszte w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6000
Witam, w dniu wczorajszym odpaliłem moje pierwsze po wielu latach przerwy akwarium. 1. Zbiornik 112l (80x35x40) 2. Filtr wewnętrzny 3. Grzałka Jest to gotowy zestaw diversa startup 80 W środku kor...

112l - Between Two Worlds - Kamil M

Matrial w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2512
Witam. Przedstawiam jeden z projektów Hardscape. Szkło: 80x35x40 cm full OptiWhite Oświetlenie: [DIY] Glass Solar 78W, ok. 5600lm Podłoże: ADA Aazonia New, Keramzyt 4-8mm (4l), ADA Penac P + Penac...

112l - Żwir ... i kamieni kupa :)

etaks w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 8810
Witam serdecznie wszystkich. Moja przygoda z akwarystyka zaczęła się niedawno, bo w czerwcu tego roku za sprawą pewnego sześciolatka, który zachciał mieć rybkę na dzień dziecka. Po miesiącu startował...

Statystyki

Ten temat przegląda 375 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570950
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 375 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.