Już na tym etapie musisz podjąć decyzję, czy wolałbyś pójść w stronę akwarium holenderskiego czy japońskiego.
Japończyk jest łatwiejszy, holender wymaga lepszego obeznania z roślinami, aczkolwiek w moim mniemaniu jest ciekawszy i bardziej efektowny.
Główny element dekoracyjny - czyli korzeń już masz. Pozostaje tylko doprowadzić akwarium do ładu jeśli chodzi o rozmieszczenie roślin.
Lewa strona jest ok, choć myślę że z czasem wymienisz rogatka na inny gatunek nieco wolniej rosnący, ten jest ciężki do ujarzmienia ze względu na bardzo szybkie przyrosty.
Co do prawej, jak dostrzega to pewnie większość osób - hydrocotyle prezentuje się świetnie, to bardzo ładna roślina i szczególnie dekoracyjna gdy tłem dla niej jest ciemny korzeń.
Ludwigię i rotalę z tyłu musisz zagęścić, kilka łodyżek nie wygląda dobrze, musisz mieć gęsty szpaler.
Windelow, który zakopałeś w żwirku na piewszym planie wyciągnij z podłoża (nie sadzimy go nigdy w podłożu, przed upewnieniem się jak sadzić daną roślinę zajrzyj zawsze do bazy roślin). Lepiej jest przywiązać go do korzenia lub umieścić na przyssawce gdzieś w rogu akwarum, tam w spokoju rozrośnie się i utworzy kopułę, która będziesz mógł wykorzystać do uzupełnienia aranżacji.
Kryptokoryny również muszą się zagęścić, pojedyncza nie wygląda dobrze. W tym celu umieść pod korzeniami dodatkowe pałeczki nawozowe - przyspieszy to ich rozwój.
Dobrze byłoby także zadbać o pierwszy plan akwarium, jeśli dopiero zaczynasz zabawę z akwarium roślinnym spróbuj na początek z tym gatunkiem: Glossostigma elatinoides
Jeśli chodzi o elementy teczniczne:
masz fajną wodę i granulat więc o połowie problemów na starcie możesz spokojnie zapomnieć.
Oświetlenie T5, które posiadasz jest dość wydajne, więc prędzej czy później będziesz zmuszony do delikatnego dawkowania nawozów (szczególnie, że AquaSubstrate przy sporej obsadzie roślin zacznie jałowieć po kilku miesiącach). Sprawdź też poziom żelaza w wodzie, woda RO oraz woda odżelaziona mogą zawierać za małe ilości tego pierwiastka. Nie wiem czy to efekt złego zdjęcia, ale mam wrażenie że rośliny są nieco blade i zaczynają się pojawiać na nich chlorozy.
Pomyśl nad CO2,
jeśli chwilowo nie możesz pozwolić sobie na zestaw z butlą to zrób bimbrownię, przetestuj, sprawdź efekty na własnej skórze, zobaczysz, że nawet niewielki dodatek wzmaga kondycję roślin, które stają się bardziej "soczyste"
Jeśli chodzi o filtrację,
na samym filtrze wewnętrznym ciężko będzie utrzymać wysoką klarowność wody.
Kaskada to dobre rozwiązanie jednak do akwarium o rozmiarach takim jak Twoje potrzebny jest już kubełek, pomyśl nad tym planując wydatki na swoje akwarium.