Krewetki CR-radość z potomstwa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Krewetki CR-radość z potomstwa

Liczba wyświetleń: 5977·Odpowiedzi: 13
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
rocky starogard gd
Chciałem się z wami podzielić radością jaką sprawiła mi mamuśka Crystal red.
Powiłą liczne stadko prześlicznych maluchów. Mają teraz dwa tygodnie. Czasami jak się wpatrzę to trudno się oderwać :D

Mamuśka
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

A tu maluszki
Obrazek

A tu jeszcze wujek z innego akwarium
Obrazek

rocky
Ranga: Poznaje temat

Miasto: starogard gd

sk91 Włocławek

31 lip 2011, 15:36   (#2)  

Możesz podać link opisujący twoje akwarium? albo jesli takiego nie ma to napisać coś więcej. Bo zamierzam sobie założyć krewetkarium. Jakie to podłoże?

sk91
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Włocławek

rocky starogard gd

31 lip 2011, 16:04   (#3)  

Krewetkariów mam 11 :D . Regał 8 po 45l i 3 po 25l.
Kiedyś zamieściłęm zdjęcia na forum krewetkowym , ale ono się sporo pozmieniało i teraz obcina zdjęcia.
Crystale trzymam w 45l z filtracją hamburską. Podłoże to Shirakura Red Bee Sand.
Parametry- pH 6,6, przewodność 320 mikro simensów.Twardości nie mierzę.
Woda RO + Shrimp mineral + Mosura Mineral Plus.
Jak interesuje cię coś jeszcze to śmiało pytaj. Jutro może uda mi się zamieścić zdjęcie całego regału jeśli chcesz.

rocky

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

31 lip 2011, 16:22   (#4)  

nie wiem jak inni, ale ja chetnie bym zobaczyl caly regal.

inna sprawa, krzyzujesz Crystal'e ze Snow White'mi? pytam sie, poniewaz na zdjeciu nr 2 gdzie pokazales maluszki, jeden wyglada wlasnie jak Snow White/Golden Snow.

Gość

31 lip 2011, 16:37   (#5)  

Witam.Szukałam właśnie czegoś na temat białej krewetki i tu znalazłam mam taka krewetke od niedawna urodziły mi się crystal red i jedna właśnie jest taka biała a mam tylko crystalki więc się dziwiłam skąd taka krewetka?

nikita_26
Ranga: Początkujący

sk91 Włocławek

31 lip 2011, 16:39   (#6)  

Ja bym chcial Crystal Red najniższych grandacji C-B. Oczywiście zależy mi na ich rozmnażaniu. Dorosłe będą szły do akwarium HT, a młode będą szykowane do rozrodu, coś w tym stylu.

Powiedz mi czy da radę bez problemu rozmnażać je na wodzie kranowej mieszanej z RO.np. 1-2 Tak zeby miala twardość ok. 6-8 GH? Podłoże to piaseczek kwarcowy, jakaś skałka Manten, mech, chciałbym żeby zbiornik był maksymalnie mały, tzn 10-15l. Filtracja kaskada FZN-1 wypchana ceramiką.

sk91

rocky starogard gd

31 lip 2011, 18:05   (#7)  

aliatic napisał(a):.

inna sprawa, krzyzujesz Crystal'e ze Snow White'mi? pytam sie, poniewaz na zdjeciu nr 2 gdzie pokazales maluszki, jeden wyglada wlasnie jak Snow White/Golden Snow.

Nie krzyżuję ze snow whitem. W akwarium mam jednak krewetki różnej gradacji od S doSSS. Ten maluch na zdjęciuto to nie snow tylko Mosura Flower-to widać.

sk91
Niektórzy hodują crystale na kranówie, zależy jaka to kranówa.
Ja u siebie nie ryzykuję, miałem już różne niemiłe przygody w ciągu 2 lat hodowania tych krewet, padały dorosle ,maluchy nie przeżywały, gubiły jajka itp. Teraz wiem co leję ,bez niespodzianek z wodociągów. Niższe gradacje są mniej wymagające (i tańsze :wink: ) , więc możesz próbować.Co do filtracji to najlepsza jest nadfiltracja.

Nikita, tak może być, czasami pojawiają się osobniki z wyższą gradacją. na tym polega selekcja coraz wyższych klas. Mogą być geny po dziadkach , lub nowa mutacja .

rocky

rocky starogard gd

31 lip 2011, 18:07   (#8)  

]

aliatic napisał(a):.

Nie krzyżuję ze snow whitem. W akwarium mam jednak krewetki różnej gradacji od S doSSS. Ten maluch na zdjęciuto to nie snow tylko Mosura Flower-to widać.

sk91
Niektórzy hodują crystale na kranówie, zależy jaka to kranówa.
Ja u siebie nie ryzykuję, miałem już różne niemiłe przygody w ciągu 2 lat hodowania tych krewet, padały dorosle ,maluchy nie przeżywały, gubiły jajka itp. Teraz wiem co leję ,bez niespodzianek z wodociągów. Niższe gradacje są mniej wymagające (i tańsze :wink: ) , więc możesz próbować.Co do filtracji to najlepsza jest nadfiltracja.

Nikita, tak może być, czasami pojawiają się osobniki z wyższą gradacją. na tym polega selekcja coraz wyższych klas. Mogą być geny po dziadkach , lub nowa mutacja .

rocky

sk91 Włocławek

31 lip 2011, 20:42   (#9)  

A jak ze stabilnością parametrów? Bardzo duże ma to znaczenie przy najniższych gradacjach? Wiadomo że im mniejsze akwarium to tym ciężej je utrzymać, a ja nie chce akwa większego jak 15l. Nie chcę też podłoży stabilizujących, wole coś bardziej naturalnego, piasek itp.

PS. Kupiłem 5 szt. Crystal Red i wpuściłem do zbiornika HT z podpisu. Bardzo młode osobniki. Ciekawe jak będą się trzymać, zwłaszcza że nawożę i podaje CO2 tylko w dzień.

sk91

rocky starogard gd

31 lip 2011, 21:41   (#10)  

W ogólnym zbiorniku HT może być problem ze względu na nawożenie. Crystalki podobnie jak inne caridiny są wrażliwe na związki azotu i miedź.
Małe akwarium może być dla niewielkiej ilości krewet,byle dojrzałe.Stabilność parametrów to podstawa, wahania mogą być bardzo brzemienne w skutkach tzn powodują zgony.Krewetki lepiej tolerują nawet odbiegające od zalecanych parametry wody niż ich gwałtowne zmiany np.skoki pH,skoki twardości.
Przy wydajnej filtracji i cotygodniowych podmianach 20% wody można mieć stabilny nawet mały zbiornik.

Widzę że masz nową amazonię-jak nie przesadzisz z nawożeniem to krewety będą się czuły znakomicie. To podłoże wg mnie ,podobnie jak starsza wersja, najlepiej trzyma odpowiednie dla krystalek parametry.

rocky

rocky starogard gd

01 sie 2011, 17:01   (#11)  

To zdjęcie mojego regału z przed roku

Obrazek
By rocky68 at 2010-06-21

rocky

rocky starogard gd

24 sie 2011, 22:30   (#12)  

Aktualne zdjącia niektórych zbiorników
Obrazek

Obrazek

A tu maluszki jedzą i rosną jak na drożdżach :lol:
Obrazek

rocky

kamil_waw Warszawa/Błonie
Cześć jakie ma wymiary twój regał ?

kamil_waw

Miasto: Warszawa/Błonie

Yabby Poznań
Kolega rocky raczej Ci nie odpowie :wink:
Ostatnia wizyta:27 paź 2012, 20:29

Yabby
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Nagle padające krewetki

ZUREK w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3193
Dzień dobry, witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący. Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem s...
20250331_173830.jpg

Krewetki Amano a atakowanie żywych ryb

Hagar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13256
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
ebc24ef2-7957-434f-be11-c40249a92ffd.jpeg

Chore krewetki

bluvel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5311
Cześć, wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
20250129_100202.jpg

Ciąża krewetki

Ali2121 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6820
Cześć jeśli mój wątek się gdzieś dubluje to z góry przepraszam. Mam pytanie moja krewetka neocardina red cherry zaciążyła i ma tak dużą ilość jajeczek pod ogonem że mam wrażenie, iż te wypadną. Czy je...
IMG_1558.jpeg

Krewetki zdychają

AlanK9866 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4978
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien NO2 0 NO3 20 KH 6 pH 7,5 Gh 8 cl2 0 Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...

Preis Carley (Coly) a krewetki

bluvel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5910
Cześć, w moim akwarium prawie na pewno zawitały pasożyty. Póki co u jednej z rybek gupika endlera (samicy) są widoczne objawy - wychudzenie, mimo apetytu, czerwone skrzela i glutowate odchody. Parame...

Litraż dla krewetki filtrującej

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4306
Witam wszystkich :) Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10198
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Jakie krewetki na start?

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 14557
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...

Krewetki

Dariusz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5681
Witam wczoraj wpuściłem krewetki do swojego nowo założonego zbiornika ,wszystko było ok zachowywały się normalnie zerowany na dnie zapoznawały się z nowym otoczeniem dzis rano wszystkie są u góry tuż ...

Statystyki

Ten temat przegląda 219 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570950
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 219 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.