|
|
Czy nowa Amazonia zbija KH i GH ?
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Używam wody 100% RO do mineralizacji używam Hydro Mineral PG otworzony w tym roku zakupiony w zeszłym. Podaję CO2 z butli plus Easy Carbo (podwójne dawki ze względu na restart i szybkie pozbycie się okrzemek), dzis zauważyłem duże stężenie CO2, a ryby mają się swietnie. (brak przyduchy)
Poziom CO2 według testu Tetry był powyżej 60 mg/na costam, ale to chyba to samo co ppm
Test stały JBL jest żółty.
No i sprawdziłem KH i GH wynik
KH=2
GH=2
?
o co chodzi ?? Podłoże New Amazonia na spodzie Power Sand
-

Galibardi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Nic nadzwyczajnego 
-

macek.g
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: UK
W wyniku zaistniałej sytuacji ph mam pomiędzy 6, a 6,2
-

Galibardi
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja na nowej Amazonii mam pH 5.3-5.4 w kranie czy RO mam 6.6,ba na poczatku mialem pH 4.7 
-

macek.g
●
Czyli co ? mam się tym nie martwić ? nie dojdzie do jakiejs tragedii ?
Ja w RO mam 7ph
-

Galibardi
●
Coz twardosciami bym sie nieprzejmowal,natomiast pH masz jak najbardziej dobre.
Sam na poczatku kiedy przy dozowaniu CO2 pH spadlo i utrzymywalo sie na 4.7 rybki mialy sie dobrze natomiast rosliny na poczatku roznie sie zachowywaly ,ale bardziej to wina chyba przesadzen do nowego zbiornika.
Obecnie po czterech tygodniach pH mam 5.3 a twardosci utrzymuja sie na poziomie 1-2ppm
-

macek.g
●
To jest krewetkarium, więc Kh powinno być 4  tak przynajmniej czytałem.
Tylko na razie poza amano nie ma innych 
-

Galibardi
●
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
56068-1203316759.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
Opiszę temat.
Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże.
Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
Zakładam akwarium w stylu iwagumi. Będę używał podłoża aktywnego. Chcę miejscami podnieść podłoże używając innego materiału żeby oszczędzić podłoże aktywne.
Tak jak na filmiku
Tylko jako wypełnienie ...
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...
Witam
W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...
Dobry wieczór.
Czy włożenie substratu Tropica Plant Growth Substrate do woreczka na media filtracyjne i przykrycie go H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS jest dobrym pomysłem?
Substrat w worku na pewno po...
Za parę tyg będę miał nowy zbiornik do odbioru więc potrzebny będzie substrat. Jako że w szafie gdzieś mam 9l dark soil cała torbe. Ale potrzebuje co najmniej 18l i nigdzie nie mogę znalesc dark soil ...
|
|