Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Kupiłem rośliny w żelu ale na razie nie chce ich wsadzać do akwarium bo czekam na nowe oświetlenie które ma dojść gdzieś wt-śr. I moje pytanie brzmi ile takie roślinki wytrzymają jeśli do dnia przyjścia oświetlenia będę je trzymał w pudełku i czy mam je trzymać w lodówce czy mogą być w zwykłej szafce w pokoju ?  Czy lepiej je posadzić i nic sie z nimi nie stanie do tego dnia aż będę miał nowe oświetlenie.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam 
-
BenusS91
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Legionowo
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie otwieraj nic nie ruszaj postaw na oknie. Jeżeli są "świeże" szczelnie zamknięte to wytrzymają spokojnie parę tygodni.
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
nie wolno ich stawiać na oknie, najlepiej połozyć je obok akwarium, taką informację otrzymałem od Pani Marii właścicelki firmy Masta, osobiście otwarłem eleocharia, później zaszedł pleśnią, tak go trzymałem z miesiąc albo i więcej, teraz posadziłem i się przyjał.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Najważniejsze to ich nie otwierać bo wtedy szybko pleśnieją. Jeżeli są w dobrej kondycji to 2 tygodnie spokojnie mogą stać. Chociaż to zależy od gatunku bo np. Rotala walichii dosyć szybko marnieje a z kolei Eleocharis może stać i dwa miesiące  Ważne tez, żeby były w oświetlanym miejscu bo brak światła szybko się na nich odbija.
-
Anonim 1811
●
Aha  no to dobrze że ich nie ruszałem  to postawie sobie je na biurku i niech czekają aż przyjdzie pora na posadzenie  Dziękuję wszystkim 
-
BenusS91
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Legionowo
maslo_82 napisał(a):nie wolno ich stawiać na oknie, najlepiej połozyć je obok akwarium, taką informację otrzymałem od Pani Marii właścicelki firmy Masta, osobiście otwarłem eleocharia, później zaszedł pleśnią, tak go trzymałem z miesiąc albo i więcej, teraz posadziłem i się przyjał.
Przejedz się do Vitroplantu w Owińskach (Obok poznania w kierunku Murowana Goślina przejedziesz przez Koziegłowy czyli moją wioskę:) ) Tam jest Laboratorium in-vitro jedne z najstarszych w polsce, można pooglądać i dużo się dowiedzieć. Ja trzymałem małego henia 2 tyg od Nich na parapecie i jedyne co się z nim stało to urósł trochę. Mam też rosiczkę w żelu od pół roku też stoi na parapecie i cały słoik wypełniła (czas posadzić do torfu) Z moich informacji wynika że parapet to świetne miejsce... Może żel masaty jest inny niż ten z Vitroplantu. Organoleptycznie porównując ten z Vitroplantu jest bardziej gęsty i taki trochę mętny niż ten z masaty.
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
no problem w tym, że mamy lato, jakie jest takie jest, ale położenie tego na parapecie w dużym nasłonecznieniu spowoduje ugotowanie rośliny i tyle.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg
Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutlenki...
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital.
Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll:
Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
|
|