Rośliny in-vitro - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny in-vitro

Liczba wyświetleń: 2034·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
BenusS91 Legionowo

29 lip 2011, 15:22 Rośliny in-vitro  (#1)  

Witam :smile:
Kupiłem rośliny w żelu ale na razie nie chce ich wsadzać do akwarium bo czekam na nowe oświetlenie które ma dojść gdzieś wt-śr. I moje pytanie brzmi ile takie roślinki wytrzymają jeśli do dnia przyjścia oświetlenia będę je trzymał w pudełku i czy mam je trzymać w lodówce czy mogą być w zwykłej szafce w pokoju ? :smile: Czy lepiej je posadzić i nic sie z nimi nie stanie do tego dnia aż będę miał nowe oświetlenie.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam :grin:

BenusS91
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Legionowo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

29 lip 2011, 15:42   (#2)  

Nie otwieraj nic nie ruszaj postaw na oknie. Jeżeli są "świeże" szczelnie zamknięte to wytrzymają spokojnie parę tygodni.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

maslo_82 Poznań

29 lip 2011, 15:53   (#3)  

nie wolno ich stawiać na oknie, najlepiej połozyć je obok akwarium, taką informację otrzymałem od Pani Marii właścicelki firmy Masta, osobiście otwarłem eleocharia, później zaszedł pleśnią, tak go trzymałem z miesiąc albo i więcej, teraz posadziłem i się przyjał.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

Anonim 1811

29 lip 2011, 16:33   (#4)  

Najważniejsze to ich nie otwierać bo wtedy szybko pleśnieją. Jeżeli są w dobrej kondycji to 2 tygodnie spokojnie mogą stać. Chociaż to zależy od gatunku bo np. Rotala walichii dosyć szybko marnieje a z kolei Eleocharis może stać i dwa miesiące ;) Ważne tez, żeby były w oświetlanym miejscu bo brak światła szybko się na nich odbija.

Anonim 1811

BenusS91 Legionowo

29 lip 2011, 16:44   (#5)  

Aha :) no to dobrze że ich nie ruszałem :) to postawie sobie je na biurku i niech czekają aż przyjdzie pora na posadzenie :) Dziękuję wszystkim :)

BenusS91
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Legionowo

29 lip 2011, 16:47   (#6)  

maslo_82 napisał(a):nie wolno ich stawiać na oknie, najlepiej połozyć je obok akwarium, taką informację otrzymałem od Pani Marii właścicelki firmy Masta, osobiście otwarłem eleocharia, później zaszedł pleśnią, tak go trzymałem z miesiąc albo i więcej, teraz posadziłem i się przyjał.

Przejedz się do Vitroplantu w Owińskach (Obok poznania w kierunku Murowana Goślina przejedziesz przez Koziegłowy czyli moją wioskę:) ) Tam jest Laboratorium in-vitro jedne z najstarszych w polsce, można pooglądać i dużo się dowiedzieć. Ja trzymałem małego henia 2 tyg od Nich na parapecie i jedyne co się z nim stało to urósł trochę. Mam też rosiczkę w żelu od pół roku też stoi na parapecie i cały słoik wypełniła (czas posadzić do torfu) Z moich informacji wynika że parapet to świetne miejsce... Może żel masaty jest inny niż ten z Vitroplantu. Organoleptycznie porównując ten z Vitroplantu jest bardziej gęsty i taki trochę mętny niż ten z masaty.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maslo_82 Poznań

29 lip 2011, 17:32   (#7)  

no problem w tym, że mamy lato, jakie jest takie jest, ale położenie tego na parapecie w dużym nasłonecznieniu spowoduje ugotowanie rośliny i tyle.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 95
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 743803
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9038
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
1.jpg

Świeży zbiornik - rośliny się rozpuszczają

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25483
Witajcie Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji. Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...

Dlaczego rośliny nie bąblują?

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 44126
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutlenki...
20240220_151635 (1).jpg

rosliny INVITAL

waldimaszewski w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 7045
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital. Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll: Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
unnamed.jpg

Paludarium 300l obsada i rośliny

czaro1366 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1674
Dzień dobry, To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1315
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2650
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1507
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Statystyki

Ten temat przegląda 670 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 669 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.