Hej,
Jak tam Wasze przygotowania.
W moim przypadku nowa aranżacja istnieje od lipca, więc trochę czasy minęło.
Tym razem rośliną główną jest mini pelia.
Puszczam zajawkę, choć do finału to jeszcze dłuuuga droga.
Zajawka fajna Ja póki co przekładam manteny na balkonie... Mam ogólną koncepcję/wizję, ale wciąż mi brakuje czasu na zmianę (muszę ją skorelować z założeniem akwarium w pracy ), jednak już czuję, że to czas
Fajnie się to prezentuje. Zamysł znam z Twojej strony internetowej Piotrze.
Ja chciałbym zadebiutować w przyszłym roku, ale nie wiem czy zdążę. Hardscape i plan obsady roślinnej w pełni gotowy (nawet już od 2 miesięcy), ale ciągle coś odracza proces zalania.
bo właśnie ona rośnie bardzo powoli. A jeśli chodzi Ci o parametry to mógłbym to wszystko wypisać, ale uważam, że każdy baniak jest inny i tak naprawdę , albo pewne gatunki szybciej aklimatyzują, a inne nie.
W przypadku mini pelli , jeszcze nigdy nie miałem jej w takiej ilości, więc to dla mnie też jest dość nowatorski przypadek.
Wiem o tym lecz mi głownie chodzi o ilosc swiatła i temperaturę.
Sorry za ofttopic
A czy do zbiornika konkursowego dajesz wszystkie związki nawozowe (macro, mikro )? Pewnie mając cieniolubne rosliny trudno jest utrzymac akwa stabilne (tzn bez glonow)
Też bym chciał wystartować w tym roku, no ale nie wiem czy uda się doprowadzić akwarium do takiego stanu żeby wstyd nie było. No ale zbiornik od czerwca zalany więc tylko czekać
Jestem ciekaw jak wyjdzie finał Twojej pracy Piotrze, tym bardziej, że ja mam zawsze problemy z Mini pelią w zbiornikach z CO2 i przy silniejszym świetle (a tego u Ciebie nie brakuje). A wnioskując po zdjęciu radzi sobie bardzo ładnie.
Sobolerro - to się nazywa utrzymać tajemnicę, ledwo co zajawkę dałeś
MikołajW napisał(a):Fajnie się to prezentuje. Zamysł znam z Twojej strony internetowej Piotrze. Ja chciałbym zadebiutować w przyszłym roku, ale nie wiem czy zdążę. Hardscape i plan obsady roślinnej w pełni gotowy (nawet już od 2 miesięcy), ale ciągle coś odracza proces zalania.
sebolerro napisał(a):Też chciałem wysłać fotkę na konkurs 2012 ale jak na razie to mój baniak wydaje mi się jakoś cholernie prosty ;p
czacha napisał(a):Też bym chciał wystartować w tym roku, no ale nie wiem czy uda się doprowadzić akwarium do takiego stanu żeby wstyd nie było. No ale zbiornik od czerwca zalany więc tylko czekać
Czy Wy aby nie przesadzacie? ...
Przecież do konkursu zostało ponad 7miesięcy (termin upływa 31maja 2012). Przez ten czas można wyprowadzić dwie aranżacje od zera...a przynajmniej jedną dopieścić do granic możliwości. Niemniej lepiej wystartować najpóźniej przed końcemtego roku aby mieć 3-4miesiące na pielęgnację, poprawki i na spokojnie robić zdjęcia...
Damy radę Ja ten aranż chcę zakończyć jakoś w grudniu fotką finałową,i od stycznia zacząć nowy aranż, potem wybiorę lepsze moim zdaniem foto i poślę na konkurs A co tam, kiedyś trzeba zadebiutować
Norbert Sabat napisał(a):Czy Wy aby nie przesadzacie? ... Przecież do konkursu zostało ponad 7miesięcy (termin upływa 31maja 2012). Przez ten czas można wyprowadzić dwie aranżacje od zera...a przynajmniej jedną dopieścić do granic możliwości.
Tylko problem w tym że trzeba jeszcze mieć co pieścić ;P
Zrzut ekranu 2026-05-22 o 15.37.48.png
Wielki powrót prestiżowego aquascapingu w Polsce!
Polski aquascaping od lat plasuje się w ścisłej światowej czołówce, jednak branża długo czekała na projek...
aga2026.jpeg
Wiemy, że wielu z Was od dawna pielęgnuje swoje zbiorniki w oczekiwaniu na tę wiadomość. Koniec czekania! Zgłoszenia będzie można nadsyłać od 1 sierpnia do 4 października, a wyniki pozn...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/international-aquatic-plants-layout-contest-2026-ruszyly-zgloszenia_1_intro.jpg
Ruszyły zgłoszenia do IAPLC 2026 Rozpoczęło się przyjmowanie zgłos...
Hej
The International Aquatic Plants Layout Contest 2025
Jak co roku 100 najlepszych zdjęć,
Wyniki 30.08.2025 godz. 20.00 w Japonii, a w Europie 13.00 ( jeśli dobrze obliczyłem różnice czasu).
Tr...
iaplc2024.jpg
Firma ADA, organizator największego na Świecie konkursu na najładniejsze akwarium roślinne - The International Aquatic Plants Layout Contest (IAPLC), rozpoczyna przyjmowanie zgłoszeń d...
449692851_1002122431921331_6921568129447283328_n.jpg
Zapraszam na stronę organizatora: https://biotopeaquariumproject.com/biotope-aquarium-contest/categories/
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 281 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej