służba sanitarna - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

służba sanitarna

Liczba wyświetleń: 892·Odpowiedzi: 2
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
pio77 miasto Kraka

25 lip 2011, 18:09 służba sanitarna  (#1)  

Witam
Mam kłopot z doborem "służby sanitarnej" do swojego akwarium.
Wystartowałem z 112l 3 tygodnie temu, narazie dojrzewa przed wpuszczeniem ekipy, napewno do służby sanitarnej złapią się krewetki, zastanawiałem się jeszcze nad otoskami lub jakimiś ślimakami ampularie lub neretiny i tu pojawia się problem, z roślinkami z allegro dostałem gratisy w postaci zatoczków i rozdętek.
Ślimaczki postanowiłem pozbyć się metodą naturalną tj. przy pomocy helenek.
I tu pojawia się pytanie czy po pogromie zatoczków zamienić helenki na ampularie lub neretiny, czy może zostawić i dokupić otosków, czy może wystarczą krewetki + helenki
Dziękuje za odpowiedzi

pio77
Ranga: Początkujący

Miasto: miasto Kraka

25 lip 2011, 18:59   (#2)  

Nie polecam ampulari u mnie zjadła dożo roślin a do tego robiła wielkie kupki :lol: Otoski jak najbardziej i krewetki Amano.

nemo32
Ranga: Początkujący

25 lip 2011, 19:17   (#3)  

Ja mam helenki i Red Cherry i jestem bardzo zadowolony z ich pracy. Miałem identyczny problem z przyniesionymi ślimakami w roślinach. Po niedługim czasie miałem istną plagę niechcianych lokatorów. Na szczęście na tym forum polecono mi helenki i muszę przyznać, że zapanowały nad sytuacją.
Jeśli chodzi o Amano to uważaj żeby Ci nie dały dyla ze zbiornika :) Lubią uciekać jak coś im nie gra. Mi ze zbiornika w pracy uciekły wszystkie cztery ciągu 2 dni a czytałem na innym forum że jednemu gościowi w ciągu jednej nocy aż 10 zwiało.

bandzior85
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Zwierzęta

Statystyki

Ten temat przegląda 855 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 855 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.