Pomoc przy aranżacji - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc przy aranżacji

Liczba wyświetleń: 879·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

25 lip 2011, 14:06 Pomoc przy aranżacji  (#1)  

Witam przesiadam się na większe akwarium i myślałem że po oglądnięciu mnóstwa zdjęć z akwariami pójdzie mi z wystrojem łatwo ale jak przyszło co do czego to nic mi nie wychodzi i za bardzo mi się to nie podoba. Proszę o pomoc jak to ułożyć żeby jakoś wyglądało.

Akwarium 270L 120/40/50 profilowane
Podłoże 40kg żwirku kwarcowego 2-4mm pod to ziemia ogrodowa
Oświetlenie 2x54 + 1x36

Chciałbym aby korzeń był po prawej stronie a po lewej kamienie ze względu na to ze po lewej będzie tapczan i będzie z niego można patrzeć na akwarium.
Z góry dzięki za pomoc.

Sergio
Ranga: Początkujący

25 lip 2011, 21:50   (#2)  

w jakim ma to być stylu.

Jak dla mnie korzeń za mały, kamienie za niskie. Może stwórz z nich jakieś wzgórze

a_rek
Ranga: Aktywny użytkownik

25 lip 2011, 22:28   (#3)  

Delikatnie mówiąc masz trochę mało tych dekoracji na tak duży zbiornik.
Przy mocnym obsadzeniu roślinami będą one mało widoczne. Jeżeli finanse Ci na to pozwalają najlepszym rozwiązaniem byłoby dokupienie większej ilości kamieni i korzeni o większym rozmiarze.

Zakładając jednak że nie masz zamiaru inwestować więcej pieniędzy i to co masz ma wystarczyć to:

Nie rozdzielałbym kamieni od korzenia układając je po przeciwległej stronie. Wszystkie kamienie ułożyłbym po prawej stronie tam gdzie korzeń, grupując je w jednym miejscu.
Zacznij od największego i mniejszymi jeden koło drugiego lub opartymi na sobie zjedz w kierunku przedniej szyby a korzeń połóż na nich. Możesz go ułożyć do góry tak jak teraz lub w dół, bez znaczenia wszystko zależy od Twoich własnych preferencji.

Przy tej wielkości i ilości dekoracji, nie będzie może to oszałamiający efekt, ale chyba najlepszy jaki możesz teraz uzyskać.
Proponuje Ci jednak pomyśleć nad zakupem dodatkowych "zabawek" bo jak na razie nie ma się czym tu bawić :wink:

Żeby bardziej Ci to zobrazować dodaję zdjęcie, układ o jakim pisałem to układ trójkątny, ten po prawej, tylko że u Ciebie spad będzie z innej strony.
powodzenia
Ostatnio edytowano 25 lip 2011, 22:37 przez aquamateo, łącznie edytowano 1 raz

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 lip 2011, 22:35   (#4)  

Witaj. Ja u siebie zrobiłem coś takiego:

112l

Obrazek

a to kilka godzin po zalaniu:

Obrazek

lorise
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

17-180722.jpeg

Mchy w aranżacji - użycie i przygotowanie do szczepienia

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3941
17-180722.jpeg Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
YouTube

Przewodnik po materiałach do aranżacji

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2087
Zapraszam do obejrzenia materiału Green Aqua. Przypominam o możliwości włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Galeria ADA 2018 - kilka aranżacji

Rfck w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2886
Kilka aranżacji z galerii ADA z 2018 roku, mam dość mieszane uczucia..

Kolejne projekty Studia Aranżacji Akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aranzacja-akwarium-11zajawka-8b932e279993e0cba271a90bae832630.jpg Zapraszamy do obejrzenia kolejnych projektów naszego Studia Aranżacji...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1220
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

DO DOOA - galeria aranżacji

rafau w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 18305
Czołem. Zakładam, że entuzjazmu wystarczy by sukcesywnie uzupełnić w tymże miejscu zdjecia "aranżacji" wabi-kuso-podobnych. DOOA#00 [20x20x08]: Hardscape.

Akwarium 45x27x30, ocena aranżacji

Majkel S w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2609
Cześć ;) Chciałbym żebyście wypowiedzieli się odnoście aranżacji tego akwarium. Przyznam, że niezbyt mi się na razie podoba, chyba jest zbyt "łyso". Dodać jeszcze jakieś korzenie, kamienie?...

Pomoc przy 160 litrach

xlow w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6527
Witam. Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...

Statystyki

Ten temat przegląda 308 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 308 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.