Pompka do filtra RO - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pompka do filtra RO

Liczba wyświetleń: 3964·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

23 lip 2011, 17:55 Pompka do filtra RO  (#1)  

Witam was,

czy ktoś z was korzysta lub miał doczynienia z takim urządzeniem? Mieszkam na 11 piętrze i ciśnienie wody jest beznadziejne, mam dość wstawania w nocy co godzinę żeby patrzeć ile wody jest w wiadrze.

Na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/kompletna-pompa-do-sy ... 90171.html

Czy watro wydać 300zł żeby kupić taką pompkę?
"Pomimo że byłem wkurzony, że nie ma żwirku, to rozbawił mnie fakt, że w moim mieście musi być albo bardzo duża liczba akwarystów czytających to forum albo duża liczba kotów z napadem sraczki." - forumowicz

QUEST
Ranga: Poznaje temat

24 lip 2011, 18:47   (#2)  

I jak forumowicze nikt takiego urządzenia nie używa?
Czy w przypadku gdy filtra RO będę używał tylko do celów akwarystycznych, przy tej pompce potrzebuję czujników? One mają chyba zastosowanie w przypadku posiadania zbiornika połączonego z filtrem na stałe.
"Pomimo że byłem wkurzony, że nie ma żwirku, to rozbawił mnie fakt, że w moim mieście musi być albo bardzo duża liczba akwarystów czytających to forum albo duża liczba kotów z napadem sraczki." - forumowicz

QUEST

bogust Rzeszów

24 lip 2011, 20:03   (#3)  

Nie używam żadnej pompki.
Filtry RO tak mają, że ich wydajność jest dużo mniejsza niż podaje producent (~50%).
Jeżeli długo nie wymienia się wkładów to wydajność jeszcze spada, wię trzeba uzbroić się w cierpliwość i baniaczek ok 50-60l. Wtedy noc masz spokojną. W nocy ciśnienie jest przeważnie wyższe.
250l EI, 54l krewetki

bogust
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Rzeszów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 lip 2011, 20:19   (#4)  

Problem z tym że mieszkam w bloku z 74' na 11 piętrze. Mierzyłem ciśnienie wody dzisiaj o godzinie 16-17 czyli w czasie gdzie ludzie trochę tej wody zużywają. Ciśnienie było na poziomie trochę powyżej 1 bar, tak więc bez pompki się nie obędzie.

QUEST

Tomasz Kurek Konstancin - Jeziorna

24 lip 2011, 20:36   (#5)  

Wtopka

Używam w jednym akwarium pompki Aquafilter.
Przyczyna jest taka sama jak u Ciebie.
Wydajność przy tak niskim ciśnieniu jest niewystarczająca by podmienić wode przy stałej podmianie to raz .... Po drugie przy tak małym ciśnieniu bardzo dużo wody leci w kanał więc jeśli z takiej wody się rozliczasz to jest to nieekonomiczne.
Na pewno czujnik na wyjściu z pompy nie przyda się.
Pamiętam też, że aby taka pompa działała poprawnie potrzebne jest minimalne ciśnienie 1bar na wejściu .... tak bynajmniej jest napisane w instrukcji.

Powodzenia
Pozdrawiam
Tomasz Kurek

Tomasz Kurek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Konstancin - Jeziorna

24 lip 2011, 21:24   (#6)  

Na wyjściu jest powyżej 1 bara.

Więc jak sądzicie warto kupić taką pompkę, bez niej raczej nie ma sensu używanie filtra RO w moim przypadku.

QUEST

Norbix Płońsk

28 lip 2016, 16:38 Re: Pompka do filtra RO  (#7)  

Posiadam takową pompe i jestem bardzo zadowolony,też miałem problem z cisnieniem ,10l gotowej wody lecialo mi około 1.5godz,teraz około 30-40 min,i automatycznie mnejsze zużycie wody,mniej idzie w kanał,polecam,a i jeszcze jedno ,można podłaączyć sobie dodatkowy moduł jak masz naprzykład ro3 dodajesz sobie wegiel lub żywice,spoko daje sobie rade z przepchnięciem wody.

Norbix

Miasto: Płońsk

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film Masz starszą (1) wersję filtra OASE - obejrzyj!

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2365
Hej Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Screenshot_20241229_201834_Allegro.jpg

Wybór filtra RO

Edea w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1116
Witam, Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...

zbiornik do filtra RO3

Bruner w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 559
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...

Wibracje szkła od filtra wewnętrznego

Valeska w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2673
Hej, może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1280
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Wyłączanie drugiego filtra

piotrjaniszek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3157
Witam, W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.

Nowy wirnik do filtra

Lejla w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1712
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital? Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę. Z góry dz...

Krewetkarium bez filtra?

Lejla w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2538
Witam, mam akwa 25l które tylko stoi i się kurzy , więc zatem moje pytanie czy dało by radę zrobić z tego krewetkarium tylko bez filtra. Czy obsadzenie gęsto zbiornika da radę go napowietrzyć? Widział...

Mineralizator wody RO w formie filtra

Anonim 58758 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4809
Witam, zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj. https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html ??? Ktoś tego próbował? Na wyjś...

Brzęczenie głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1323
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK. Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...

Statystyki

Ten temat przegląda 371 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571027
 •  Liczba wątków: 48816
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 371 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.