karmienie otocinclusów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

karmienie otocinclusów

Liczba wyświetleń: 1748·Odpowiedzi: 5
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
MaciekL woj. łódzkie

21 lip 2011, 22:42 karmienie otocinclusów  (#1)  

Zakupiłem 20 szt. otosków i trzymam je w akwarium kwarantannowym, które jest puste nie ma żwiru i roślin w zbiorników pływa też 5 nowo zakupionych brzanek denissona.
Czym karmić otoski?

MaciekL
Ranga: Poznaje temat

Miasto: woj. łódzkie

21 lip 2011, 22:52   (#2)  

Jakimiś tabletkami dla zbrojowników, bynajmniej ja tak robie. Polecam HIKARI Alge wafers. I napowietrzanie daj.

lorise

MaciekL woj. łódzkie

22 lip 2011, 10:29   (#3)  

Dzięki lorise też tak kombinuję tylko jakoś nie widzę, żeby jadły może jedzą jak nie patrzę :) bo w innym zbiorniku trzymam od 10 dni otoski (10 szt.) i żyją co prawda dorzucam im rośliny na których znajdę jakieś glony.
Nie napowietrzam w akwarium docelowym podaję CO2 i myślę, że gdybym teraz napowietrzał to byłaby zbyt duża różnica ph po wpuszczeniu do zbiornika głównego, chociaż nie wiem czy miałoby to duże znaczenie dla otosków.

MaciekL

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jedrek1911 Kraków

22 lip 2011, 11:22   (#4)  

Rozumiem, że w akwa kwarantannowym nie podajesz CO2 i nie napowietrzasz, nie masz też tam roślin? To przepraszam, skąd ma się tam wziąć tlen? Może chociaż jakaś filtracja jest powodująca ruch wody? Te rybki czymś muszą oddychać...
Argument o różnicy pH jest chybiony, ponieważ napowietrzanie w zbiorniku gdzie nie podajemy CO2, w zasadzie nie zmieni pH. Bez podawania CO2 jego poziom w wodzie naturalnie wynosi ok. 4%, jeśli na skutek napowietrzania wybijesz te 4% to pH zmieni się naprawdę nieznacznie.
Ważniejsza jest moim zdaniem dobra kondycja rybek (więc muszą mieć czym oddychać), wtedy łatwiej zniosą przenosiny. Żeby zminimalizować skutki skoku pH, zmieniaj rybkom warunki stopniowo, przez kilka godzin dolewając po trochę wody z docelowego zbiornika, by w końcu miały warunki zbliżone do docelowych. Otoski są dość wrażliwe na zaminy pH, więc warto poświęcić temu trochę czasu.

pozdr
jedrek

jedrek1911
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

MaciekL woj. łódzkie

22 lip 2011, 16:17   (#5)  

jedrek1911 napisał(a):Rozumiem, że w akwa kwarantannowym nie podajesz CO2 i nie napowietrzasz, nie masz też tam roślin? To przepraszam, skąd ma się tam wziąć tlen? Może chociaż jakaś filtracja jest powodująca ruch wody?

Tak pracuje filtr wewnętrzny z wylotem przy powierzchni zawsze w ten sposób robię kwarantannę i sprawdza się.

[/quote]
Argument o różnicy pH jest chybiony, ponieważ napowietrzanie w zbiorniku gdzie nie podajemy CO2, w zasadzie nie zmieni pH. Bez podawania CO2 jego poziom w wodzie naturalnie wynosi ok. 4%, jeśli na skutek napowietrzania wybijesz te 4% to pH zmieni się naprawdę nieznacznie. [/quote]

Masz rację argument był chybiony

[/quote]
Żeby zminimalizować skutki skoku pH, zmieniaj rybkom warunki stopniowo, przez kilka godzin dolewając po trochę wody z docelowego zbiornika, by w końcu miały warunki zbliżone do docelowych. Otoski są dość wrażliwe na zaminy pH, więc warto poświęcić temu trochę czasu. [/quote]

Dzięki za radę tak właśnie zamierzałem zrobić :)

pozdr

MaciekL

jedrek1911 Kraków

22 lip 2011, 17:44   (#6)  

Czyli napowietrzanie masz i to dobre. Tlen w formie bąbli w kontakcie z wodą rozpuszcza sie w niewielkim stopniu, tak naprawdę to falowanie wywołane "bąblowaniem" napowietrza wodę.

pozdr
am

jedrek1911
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Karmienie ryb akwariowych

roslinyakwariowe.pl w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3293
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-ryby-karmienie-1-3430f783dc909f7399744d9141d1cf42.jpg Mając swoje własne akwarium warto wiedzieć w jaki sposób dbać najlepiej o żyjące w ni...
YouTube

Karmienie mniejszych ryb

Badman w Zwierzęta · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 6530
W jaki sposób karmić mniejsze rybki, dokładnie chodzi o Neonki inessa ? Są bardzo płochliwe, czasami jedna podpłynie do tafli wody gdzie pływa pokarm płatkowy. Bardziej czekają jak coś spada na dno i ...
YouTube

Film Tetra - karmienie ryb akwariowych

roslinyakwariowe.pl w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1964
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu przygotowanego przez markę Tetra. Tym razem zapoznamy się z tematem karmienia ryb akwariowych.

Karmienie Rasbory Galaxy

sqizzy w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5343
Cześć wszystkim, ostatnio do mojego akwarium trafiło 30szt. Microrasbory Galaxy. Oprócz nich i otosków nie planuję innej rybiej obsady. Mam problem z karmieniem tych małych stworzeń. Kupiłem Hikari Mi...

[75L] Uzupełnienie obsady + Pytanie o karmienie

Zamulacz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6420
Cześć! Akwarium 75L 61x36x44,8cm, w środku korzeń, kilka roślin, sporo piachu, kilka kryjówek z kamieni/pod korzeniem (zainteresowanych odsyłam tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/za...

Karmienie krewetek

MarMar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3664
W piątek nabyłam swoje cztery pierwsze krewetki: dwie Sakura Red i Dwie Orange ( w tym tygodniu kupuje kolejne). Ale zauważyłam, że krewetki nie interesują się jedzeniem. Wraz z krewetkami nabyłam Cor...

Bystrzyk Amandy-karmienie.

Sebastian1977 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2579
Proszę o info , czym można karmić z powodzeniem te Bystrzyki.

Karmienie ryb

radh w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1698
Jak karmicie ryby? Mieszacie pokarmy? Ryby w moim akwarium karmie: Tropical Soft Line America. Zastanawiam sie czy nie powinienem stosowac jeszcze jakiegos innego pokarmu, glownie na bazie roslinnej. ...

Karmienie krewetek

darek8585 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1518
Witam,jakim pokarmem z linii shrimp nature karmić krewetki red cherry i orange rili.

Karmienie rybek .

Bartek007 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 1788
Witam mam do was pytanie mianowicie kupiłem dzisiaj moje pierwsze rybki : 10xneonek 5xkirysek panda 5x otosek 5xkrewetka amano 2xpretnik trojbartwny I teraz pyanie jak i kiedy je karmic? Oczywiście...

Statystyki

Ten temat przegląda 436 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 436 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.