jakie sposoby na skuszenie krewetek do rozmnażania? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

jakie sposoby na skuszenie krewetek do rozmnażania?

Liczba wyświetleń: 1731·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,
Niedawno złapałem bakcyla na punkcie hodowli krewetek.
Czy są jakieś proste sposoby na "wzbudzenie w nich chęci do rozmnażania się? Moje krewetki Red Cherry jakoś nie garną się do amorów a z tego co czytałem na innych forach zasadniczo nie ma problemu z ich rozmnażaniem.
Jedyny sposób o jakim słyszałem jest obniżenie temp do 18 na okres ok 2 tyg z tym, że teraz w lecie raczej z tym ciężko.
I jeszcze jedno moje pytanie. Czy chcąc rozmnażać krewetki lepiej pozbyć się ze zbiornika ryb? Dodam że jest to kostka 30x30x30 a rybimi mieszkańcami jest 5 czerwonogłówek.
Będę wdzięczny za porady.

bandzior85
Ranga: Zainteresowany tematem

21 lip 2011, 11:14   (#2)  

myślę, że czerwonogłowka śmiało może uraczyć się malutkimi krewetkami... są naprawdę malutkie....
mam krewetki które noszą jajeczka ale mam stadko około 40 microrazbor galaxy które są znacznie mniejsze od czerwonogłówek. Co jakiś czas widzę maluteńkie krewetki a później ślad po nich zanika. także jak masz chęć rozmnażania ich to polecam do tego osobny zbiornik.
dużo jest przypadków, że koledzy z forum mają rybki i krewetki razem i świetnie się rozmnażają a w opisach podają liczbę krewetek jako XXX ;)

Pozdrawiam

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

21 lip 2011, 11:28   (#3)  

Jak masz możliwość to przenieś kilka krewetek do innego akwarium. Zmiana środowiska może gwałtownie podnieść libido krewetek :>

Wnioski wyciągnięte z własnego doświadczenia, gdy na czas restartu kostki umieściłem krewetki w 8l akwarium, po ok tygodniu pojawił się pakiet jajeczek u jedynej samiczki jaką posiadam, całe zajście miało miejsce w okresie Świąt Wielkanocnych. Obecnie krewetki mieszkają w kostce i sytuacja wróciła do stanu wcześniejszego... zero nowych jajeczek.

suchenz
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jedrek1911 Kraków

22 lip 2011, 11:34   (#4)  

U mnie RC mnożą się bez dodatkowych zachęt. W akwarium mam tylko endlerki więc raczej młodych nie zjadają, już bardziej podejrzewam o takie zapędy krewetki Amano. Niemniej nawet jeśli cześć ginie to i tak stale ich przybywa. Niestety Crystale już tak chętne do rozmnażania nie są, choc mam ich tylko 6 szt, więc może mam same samce?

pozdr
jedrek

jedrek1911
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

24 lip 2011, 14:15   (#5)  

Dzisiaj ku mojemu zaskoczeniu do przedniej szyby podeszła samiczka z cała masą jajeczek w odwłoku :) Nie wiem co mogło na to wpłynąć. Czy wczorajsza podmiana wody czy może obniżenie temp w zbiorniku przez pogodę. Najważniejsze, że w końcu się doczekam potomstwa.

bandzior85
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Tropical Shrimp-UP! - nowa linia pokarmów dla krewetek

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 147
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-tropical-shrimp-up-nowa-linia-pokarmow-dla-krewetek_1-6ceccc22f45b339491de34ec499fd9a1.jpg Shrimp-UP! - premiera na targach w Norymberdze. ...
Krewetka_Amano_2.jpg

Identyfikacja krewetek - tutaj można wklejać zdjęcia

konrad_es w Zwierzęta · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 160976
Witam, Mam prośbę o identyfikację krewetki ze zdjęcia. Długość około 25-30 mm. ImageUploadedByTapatalk1374599304.973753.jpg
YouTube

Hodowla krewetek Aqualife - wideorelacja

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1994
&t= Zapraszam do obejrzenia.
CB819D8D-778B-4133-A0C2-165DA0290270.jpeg

Zdechnięcie paru krewetek blue velvet bez przyczyny.

daniel5 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 23298
Witam, jestem nowy na tym forum. W krótkim czasie zdechło mi parę krewetek blue velvet. Akwarium nowo zakładane woda stała z 3 tygodnie puste. Wpuściłem krewety pożyły normalnie z 10 dni. Po tym czasi...
YouTube

[Green Aqua] Sposoby na wyskakujące ryby

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2175
Zapraszam do obejrzenia.

Jakie ryby do bojownika

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5469
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...

Jakie krewetki na start?

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 14553
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...

Jakie ryby do akwarium 60l?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4003
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo

Kontrola populacji Endlera ale nie krewetek

szkot w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2698
Dzień dobry, Czy pielęgniczka Kakadu sprawdzi się do kontroli populacji gupika Endlera bez naruszenia znaczącego populacji krewetek? Mam jak na razie mało mchu, gdzie krewetki mogą się chować, więc p...

Jakie krewetki na początek

BARYKUDA w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2425
Cześć Jakie krewetki wybrać na początek. Podobają mi się caridiny crystal red, ale nie wiem czy dam sobie z nimi radę na początku swojej przygody z krewetkami. Mam podłoże aktywne, a wodę leje z filtr...

Statystyki

Ten temat przegląda 225 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570950
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 225 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.