Restaruję 112l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restaruję 112l

Liczba wyświetleń: 598·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

21 lip 2011, 07:57 Restaruję 112l  (#1)  

Witam wszystkich miłośników ryb w wydaniu nie tylko gastronomicznym. Od około 2 lat bawię się w akwarystę z różnym, najczęściej mizernym skutkiem. Jest to efekt skąpstwa w czystym wydaniu. Tutaj chyba warto napisać, że jeśli chcesz mieć ładnie wyglądające akwarium lepiej się nie spieszyć tylko ciułać kasę. Do rzeczy. Po dwóch latach walk z glonami, nabywaniem doświadczenia w wyławianiu martwych rybek oraz roślin :(, doszedłem do wniosku, że dość. Zacisnąłem pasa, kupiłem zapas smalcu na miesiąc oraz zestaw co2, filtr zewnętrzny tetra ex700, substrat aquasoil oraz czarny kwarcowy piasek. Cel jaki mi przyświeca to cieszące oko akwarium.
Roślinki jakie mam do użycia to:
Alterhanthera roseafolia tył
Hedyotis salzmannii środek
Hemianthus micranthemoides przód albo środek
rotala rotudofolia tył
Wgłębka wodna kamienie,korzenie
hygrophila polysperma tyl

Obsada to: 6 kirysków, 6 neonków, 6 gupików, 2 bocje - planuję dokupić otoski oraz krewetki (czy kosiarki i otoski to to samo?)

Oświetlenie to 2 x 18 i 1 x 24

Czy to wszystko co mi wystarczy by wystartować czy potrzebuję czegoś jeszcze? Jestem otwarty na wszystkie porady. Wkrótce dorzucę zdjęcia z restartu.
Pozdrawiam

SteMar

Mieczyslaw Kraków

21 lip 2011, 09:26   (#2)  

Nie kosiarki, a otoski to dwie różne ryby.
Zrezygnowałbym z bocji (napisz dokładnie jakie masz na mysli) z dwóch powodów
1 zjadają krewetki
2 chętnie grzebia w dnie co przyczynia się do wypływania roślinek
Obie uwagi tyczą się głównie bocji wspaniałej, ale wydaje mi się że w innych przypadkach też moze to wystąpic
Zrezygnowałbym też z kirysków (pkt. 2 odnośnie bocji, też się ich tyczy ale w mniejszym stopniu). Jeśli chodzi o stworzenia porządkujące to bym postawił przede wszystkim na krewetki.

Co jeszcze kupic? ja bym zdecydowanie polecał bakterie na start, kosztuja sporo jak na tak małą buteleczke ale uważam że są warte swej ceny.
Najprawdopodobniej będziesz musiał się też zaopatrzyc w nawozy.
Pamiętaj żeby miec duzo roslin(nie napisałeś ile czego masz, ale wydaje mi się, że jest ich troche za mało), zwłaszcza tych szybkorosnących.

Przetrzep też porządnie forum, zwłaszcza artykuły i porady
Co do głównej postawionej przez Ciebie tezy (duzo kasy -> ładne akwarium) to się nie zgadzam. Sam jestem raczej skąpy jesli chodzi o akwarystykę (resp. uważam że stosunkowo małym nakładem mozna uzyskac niezły efekt). Mam tu na myśli głównie akwarystykę low-tech.

Mieczyslaw
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

21 lip 2011, 11:16   (#3)  

No właśnie, nie trzeba byc bogatym, aby cieszyć oko akwarium. LT może bardzo cieszyć, choć wymaga dłuższego czasu, by zobaczyć efekt, bo tam wszystko idzie wolniej.

Bocje w roślinnym odpadają. Jeśli krewetki to Amano, które zjedzą pierwsze glony (uwaga - są tak jak Otoski wrażliwe na skoki Ph wody).

Z Twoim podłożem, ilością światła, z posiadanym zestawem CO2, a przede wszystki obsadą roślinną (np. Alternanthera), juz zdecydowałeś, że nie będzie to Low Tech, ale HT. By było taniej to proponuję nawożenie EI za pomocą suchych soli. Po oczytaniu załapiesz o co chodzi, tym bardziej, ze masz już jakieś doświadczenie akwarystyczne.

Po zalaniu zbiornika trzeba poczekac, aby dojrzał filtr, ustabilizowały się parametry wody, trzeba zrobić kilka dużych podmian wody co parę dni, po dwóch tydodniach wpuścić krewetki, po następnych dwóch otoski i resztę planowanych rybek. A od samego początku bardzo dużo roślin, szczególnie szybkorosnących.

Po dwóch tygodniach zacznij nawozić pełnymi dawkami EI, obliczonymi odpowiednio do Twojego Akwa, oczywiście przy założeniu, że jest odpowiednia dystrybucja CO2 i duża masa zielona w akwarium.

To takich kilka małych porad na początek.

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

DSCN6089.jpg

112l - BN/T - Łukasz G. świerzak

świerzak w Akwaria · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 42580
Wymiary - 80/35/40 Objętość - 112l Oświetlenie - T5 1X39w Arcadia Plant pro 10h 1x24w Arcadia Tropical pro 6h 1X39w Super Sun 11h Nawożenie - Cala gama Easy Life CO2 - Butla cisnieniowa 567g 11h + ...
IMG_5356.jpeg

Obsada 112l

AnnaKa w Zwierzęta · Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 35142
Przepraszam, pewnie już miliony były tego typu pytań. Ale może ktoś znajdzie chęć żeby pomóc :) Akwarium od 4 mscy. Jak w temacie 112l. Obsada to: 8 neonów czerwonych, 5 kiryskow Julii, 4 otoski, 5 kr...
akwa.jpg

Sztuczna inteligencja doradza mojemu akwarium 112l

marcinox w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2825
Wystartowałem niedawno 112 l - coś w stylu holendra. Od ok 2 tygodni pojawiają się problemy - zapytałem chata GPT o analizę problemu. Czy możecie się zgodzić z jego diagnozą? Ja przyznam, że częściowo...
IMG_0547.JPG

112l - Na biłgorajskiej wodzie - szopcio2008

szopcio2008 w Akwaria · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 83673
Zbiornik 112l wymiary 80x35x40 założony tydzień temu Oświetlenie 2xretro fit sunny 16w+plant 10w Nawożenie na razie brak CO2 butla 2kg dozowane przez spiek Podłoże żwirek kwarcowy 2-3mm czarny (podło...
Oświetlenie LED intenso 21.6W.jpg

112l - Pierwsza - FullObcyk

FullObcyk w Akwaria · Odpowiedzi: 191 · Wyświetlenia: 114443
Witam Wszystkich! Po długim kompletowaniu sprzętu powoli zaczynam przymiarki do startu mojej 112. Na razie ćwiczę na sucho. Takie coś popełniłem. Ma to jakiś potencjał? Szkło: Full OW 80x40x35 Oświetl...
20210518_200419.jpg

112l - Ogródek domowy - makaveli12382

makaveli12382 w Akwaria · Odpowiedzi: 373 · Wyświetlenia: 162763
Witam. Jest to mój drugi zbiornik, ponieważ wcześniejszy projekt niestety z racji przeprowadzki musiał zostać zlikwidowany. Ciągle mam się za początkującego, gdyż nadal się uczę więc takiż o tytuł po...

Jaką obsadę wybrać - otwarte 112l

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1995
Dzień doberek, Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO. Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...

Czy ta komoda wytrzyma 112l?

Bonz w Szkło i meble · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7653
Witam, posiadam taką komodę: https://www.brw.pl/komoda-ronse-145-cm-z-2-drzwiami-i-3-szufladami-dab-san-remo-jasny,42060 na komodzie aktualnie stoją dwa zalane akwaria 45l oraz 25l i z komodą wszystko...

Jaka gotowa szafka akwariowa pod 112l

marcinox w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3631
Czy polecacie jakąś sprawdzoną gotową szafkę pod akwarium 112l (80x35x40cm 6mm) w rozsądnej cenie? Najlepiej coś co macie sprawdzonego, szafka powinna być zamykana (mam dużo szpargałów, które powinny...

Obsada 112L

palon0751 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1699
Dzień dobry, od niedawna posiadam zbiornik 112 L po pewnej osobie z paroma rybami ( 3 Danio lamparcie, 2 zbrojniki pospolite). Akwarium jest gęsto zarośnięte posiada kilka skrytek dla ryb, temperatura...

Statystyki

Ten temat przegląda 433 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 433 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.