Lampka NANO - poszukiwanie rozwiązań nietypowych
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam,
Proszę Koleżanki i Kolegów Akwarystów o poradę.
Otóż dorobiłem się małej kostki - 20x20x20. Wystartowała w miniony czwartek. Problem mój polega na wyborze (a raczej jego braku) właściwego oświetlenia. Obecnie świecę lampką na tzw. żabkę - przyczepiona do półki ponad akwarium. I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie 40W żarówka mleczna produkcji Philips, która się w niej znajduje. Możliwości manipulacji oświetleniem mam nieduże z racji braku miejsca. Źródło światła jest oddalone od szyby akwarium (świeci lekko z ukosa) o jakieś 10 cm - na zupie mi nie zależy...
No i teraz moje zapytanie do Was: czy moduł diodowy na trzonku E27 jest w stanie emitować światło o właściwej barwie i mocy (bo moc znamionową mają niedużą)? Ewentualnie może ktoś z Was mógłby polecić niedużą i niedrogą lampkę stojącą lub mocowaną na zacisk do półek (z naciskiem na tą ostatnią - miejsce obok przyda się na nano zestaw z CO2) na żarówkę odpowiedniej mocy? Nie chcę nic typowego, czyli zakładanego na samo akwarium, żeby nie "obciążało" wizualnie całości. Na zrobienie czegoś samemu brak mi czasu, umiejętności, no i dochodzi jeszcze wrodzone lenistwo (wiem, wiem, aż 3 tragedie na raz...).
W akwarium jak na razie znajdują się Hemianthus "Cuba", Anubias nana mini i Pelia.
Będę wdzięczny za odpowiedzi na powyższe zapytanie, lub propozycje innych rozwiązań, które mogłyby się sprawdzić, a jeszcze nie przyszły mi do głowy.
Pozdrawiam,
Johnbol
-

Johnbol
●
- Ranga: Poznaje temat
bardzo dobre światło daje świetlówka philips 6500 dołączona do solar duo boy, w kostce 20x20x20, powinna starczyć wersja ze świetlówką 13W. Jeśli możesz wydać 130 pln na wspomnianą lampkę to jest godna polecenia. Nie daj się namówić na Aqua-el'owe wynalazki.
-
rafau
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdańsk
- Wspieram stronę kontem Premium
Witam,
Dziękuję za odpowiedź.
Znam lampki Solar Duo Boy - mam takie rozwiązanie w jednym akwarium i faktycznie sprawdza się świetnie. Co do Aquael'a to również posiadam zamocowane na swoim "biurowym" akwarium i nie narzekam - rośliny rosną ładnie.
Jednak do tego akwarium potrzebuję innego rozwiązania. Jak już wspomniałem - nie standardowego, mocowanego na krawędzi akwarium. Zaburzyłoby mi to trochę koncepcję. Najlepiej, gdyby to była lampka zaczepiana na półce - coś a'la kinkiet z obracanym kloszem.
Obecnie używam lampki jak ta ze zdjęcia, ale z racji mocy żarówki chcę odejść od tego rozwiązania, lub zapewnić odpowiednią żarówkę.
Pozdrawiam,
Johnbol
-

Johnbol
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
do tej lampki możesz kupić żarówke energooszczędną phillips tornado 20-23W o barwie 6500k
Generalnie żarówki trudno dostępne w marketach, lecz na alledrogo przeważnie są 
Łukasz Kopicki
na forum od listopada 2003!!
-

feist
●
- Miasto: Chorzów
Witam,
Dzięki za informacje! Jest tego trochę na Allegro faktycznie.
Pytanie tylko, czy na mój litraż - ok. 6-7L z podłożem i skałką - moc 27W (odpowiednik "nieenergooszczędnej" 65tki) nie będzie zbyt duża? Jeśli nie, to kupuję!
Pozdrawiam,
Johnbol
-

Johnbol
●
Jest Philips Tornado 6500K z gwintem E14 (bo zapewne taki jest w tym klipsie) o mocy 8W, zgooglaj to znajdziesz gdzie kupić.
Pozdrawiam,
Tomek
Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.
-
tmaciak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Witam,
Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi!
Za namową większości mój wybór padł na Philips Tornado. Na Allegro jest spory wybór, więc jeśli nie trafię w najbliższej okolicy, to tam dokonam zakupu. Poszukam najpierw w sklepie stacjonarnym, bo dziś, jak na złość, przepaliła mi się żarówka w tej lampce...
Pozdrawiam,
Johnbol
-

Johnbol
●
Powiązane tematy
Hej
Nowa lampa od firmy Chihiros. ?si=xftj2hGi6a4MtJzm
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała.
Witam
Szperając sobie po necie znalazłem wedlug mnie ciekawą lampkę do nano akwarium ,
tylko szkoda że na na naszym rynku jest jeszcze niedostępna albo być może źle szukałem .
W zagranicznych sklepa...
Kolejna lampeczka która została złożona.
Diody power led 1W na chipie epiled/epistar
Moc całkowita 32W z czego 12 diod 6500K, 12 diod 8500K, 4 diody deep red, 4 diody royal blue.
Lampeczka posiada re...
Cześć wszystkim,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc przepraszam jeżeli umieściłem go w złym miejscu.
Od jakiegoś czasu interesuję się nano akwarium, z racji tego, że mam wolne szklany poje...
Szanowni forumowicze, czy mogę prosić o potwierdzenie lub poprawkę mojego schematu budowy prostej lampki do akwarium opartej na diodach power led RGBW (chciałbym użyć diod 3W na każdy kolor, czyli 4x3...
Cześć,
chcę się z Wami podzielić relacją z wykonania lampki slim, power led 18W, wg. projektu Pietach (Mam nadzieje że Projektant nie powstydzi się mojego wykonania :D ). Właściwie to mam w planach w...
Witam.Mam takie pytanie.Mam kostkę Aquaela 30l lampkę 6w plant.Krewetkarium ma 6 miesięcy.Mam zamiar dokupić drugą taką lampkę,czy nie narażę się na wysyp glonów przy takim oświetleniu.Akwarium prowad...
Witam,
Do małego akwarium, ok. 20L jakie dobrać oświetlenie aby roślinom niczego nie brakowało? Obecnie wybór pada albo na Aquael Leddy Smart albo jeden z modeli Chichirios. Czy coś innego możecie pol...
|