|
|
zakup rośliny in-vitro Utricularia graminifolia
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Jak masz odpowiednie parametry co2 itp to powinno rosnąć choć z tego co wiem trudna to utrzymać:)
-

kakarot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
Wg zasłyszanej opinii ta roślina bywa kapryśna - czasem teoretycznie jest wszystko co potrzeba i nie chce rosnąc... Choć na forum widziałem akwaria z pięknym trawnikiem z urticularii więc się da.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
stwierdzilem że chyba jednak Eleocharis parvula, ale mi chodzi ogólnie o wszystkie roślinki in-vitro czy je cięzko odchodowac?
-
lukasek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sieradz
do roślin in-vitro obligatoryjne jest co2 przynajmniej do momentu kiedy osiągną docelowe rozmiary, osobiście podchodziłem do utricularii in-vitro dwa razy i nie udało się jej odchować, lepiej kupić ją w normalnej formie, ktoś z forum sprzedawał i kupujący byli bardzo zadowoleni. A inne rośliny in-vitro bardzo ładnie rosną.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
pamiętaj że jak każdą roslinę z in vitro, trzeba ją przed posadzeniem z tego zelu wypłukać , aby zel nie blokował wartosci odżywczych płynących z podłoża do korzeni 
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gogolin
-
A u mnie Utricularia rośnie jak głupia. Mimo że kubeczki co przyszły wyglądały jak zielony kisiel. światło to 3x 54W na zbiorniczek 120x50x50 więc wcale nie aż tak dużo tego światła nie ma. Standardowo CO2 i nawozy z soli. Co do roślin in-vitro to rośliny się dobrze przyjmują i rosną bardzo dobrze nawet aż za dobrze na początku co może nam dać złudne poczucie że mamy wszystkie parametry ok a wcale tak nie jest.
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Ja startowałem z Parvulą invitro i nie było żadnych problemów, fakt, że chwilę potrzebowała żeby "ruszyć" ale potem utworzyła ładny gęsty trawnik.
Mam CO2 z butli i 2x18W na 50 l.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Mam właśnie u siebie Utricularię w żelu, siedzi tam już z miesiąc i teraz dopiero zaczynam widzieć wzrost. Mam CO2 i 0,5 W/L, nie nawożę niczym więcej.
-
Aileen
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital.
Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll:
Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
Witam, rośliny które posadziłem w akwarium chyba gniją, woda jest mętna ma taki lekko mleczny kolor pomimo zastosowania purigenu w filtrze.
Czy coś może jeszcze je uratować?
|
|