Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam czy to prawda ze metoda nawozenia EI nie jest to dobra metoda na dluzsza mete sprawdza sie w amazoni lub innym substracie?????? podobno ze zarasta glonami jakimis ktore po czasie znikaja i znow sie pojawiaja??? Prosze o opinie bo dzis rozrobilem sobie sole i chcial bym wiedziec jak sie to ma. dodalem zdjecie mojego akwa
- Załączniki
-

- 12072011035 - Copy.jpg (179.91 KiB) Przeglądane 1082 razy
Ostatnio edytowano 12 lip 2011, 23:12 przez piotrek26, łącznie edytowano 1 raz
-
piotrek26
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Metoda EI jest dobra na dłuższą metę. Są osoby, które tą metodę stosują cały czas jak i ja z resztą  Jeżeli dobrze i umiejętnie nawozisz to glonów nie będziesz miał. Glony można tak samo mieć na EI jak i przy stosowaniu gotowych nawozów. Można ją stosować na Amazonii, ASII+ jak i innych.
-
Anonim 19452
●
Lilo napisał(a):Metoda EI jest dobra na dłuższą metę. Są osoby, które tą metodę stosują cały czas jak i ja z resztą  Jeżeli dobrze i umiejętnie nawozisz to glonów nie będziesz miał. Glony można tak samo mieć na EI jak i przy stosowaniu gotowych nawozów. Można ją stosować na Amazonii, ASII+ jak i innych.
nie mam gdzie dac ci tej fotki
-
piotrek26
●
Wg mnie jest to najlepsza metoda tania a i można łatwo regulować dawki:)
-
kamil0s
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Nowy Sącz
Witam.
Ladny zbiorniczek Piotrze masz
Sprobuje odpowiedziec na twoje pytanie.
Jest wielu zwolennikow i przeciwnikow metody EI. Kazde akwariom jest inne i nalezy ciagle je obserwowac, aby na bierzaco dostosowywac dawki Micro i Macro. Dobrym przykladem jest akwarium "160 Pethro" ktory aby wybarwic lepiej rosliny zmienil dawki soli. Mysle, ze nie ma wiekszego znaczenia jakie podloze stosujesz. Za to wazne jest aby obserwowac glony i rosliny w akwarium i dzieki temu prawidlowo rozpoznawac niedobory i przenawozenie. Pamietaj glony w akwarium zawsze wystepuja, sztuka jest je ciagle utrzymywac na jak najnizszym poziomie. Na gg wyslalem ci linki jesli dobrze je wykorzystasz powinienes profesjonalnie poprowadzic swoj zbiornik.
Pozdrawiam.
-

bdead1
●
- Miasto: Glasgow
Powiązane tematy
Cześć
Wczoraj skompletowałem cały zestaw do nawożenia z butli Soda stream czyli mam reduktor, elektrozawór,licznik bąbelków,dyfuzor. Wszystkie te 4 rzeczy od aqua art. No i dwie niebieskie butle soda...
Wygląda ciekawie, ale co do zdolności utrzymania podloża razem z roślinami w pozycji "do góry nogami" to jestem trochę sceptyczny. &t=?si=SSzpWRBu3XJPwpe4
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
|
|