Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam!
Jestem w posiadaniu akwarium 54l
Podłoże: raczej Amazonia New
Swiatło:2x15w proszę o doradzenie jakiś niedrogich świetlówek specjalistycznych
Nawożenie: sole KNO3, K2SO4, KH2PO4, MgSO4 i mikro ew. bimbrownia czy czymś jeszcze mam nawozić??
Po ile ml nawozić i jak długo świecić światło na początku, po 2 tyg. ,mies., 2 mies. itd. kiedy na całą rurę czyli 12h
Chciałbym tez zapytać się czy będę miał odpowiednio doświetlony tył jeśli świetlówki będą w pokrywie tak jak na rys.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0709cefbf0e8af1.html
Chciałbym zapytać też dlaczego nie mogę wstawić rysunku normalnie tylko muszę przez jakiś serwis a spełniam wszystkie wymagania
wyświetla mi się taki error :
The Attachment/Image must be less than 1024 pixels wide and 768 pixels high[/url]
-

Mortis
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
nawet jeżeli nie znacz języka zobacz co pokazuje tłumacz z google:
Załącznik / Obraz musi być mniejszy niż 1024 pikseli szerokości i 768 pikseli wysokości
Rozwiązanie problemu jest następujące. Albo będziesz korzystał z fotosika itp. serwerków, albo trzeba np. pobrać sobie darmowe irfanview i zmniejszyć fotki.
pozdrawiam
Pozdrawiam
etrusc
-

etrusc
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Siedlce
No ale zmieniałem do takich rozmiarów jak podałeś czyli do 1024x768 a coś na temat nawożenia możesz powiedzieć??
-

Mortis
●
Mortis napisał(a):No ale zmieniałem do takich rozmiarów jak podałeś czyli do 1024x768 a coś na temat nawożenia możesz powiedzieć??
przykro mi, odniosłem się do tego ma czym się znam, sole będę zgłębiał za troszkę mniej niż 2 miesiące. Na głównej stronie jest dział SRWiA a wnim temat o błędach na forum. Napisz tam albo maoderatorowi na PW.
Pozdrawiam
etrusc
-

etrusc
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Siedlce
Już chyba wiem dlaczego zaraz to sprawdzę
O i działa
Wtedy ustawiałem 1024 a musi byc mniej czyli 1023 np. hehe
"Kto pyta, nie błądzi"...
<a href="/dyskusje/topic.html?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>
-

Mortis
●
Ja używam EI. Napisz w jakich ilościach masz jakie sole to obliczę Ci w ilu ml wody destylowanej rozpuścić i w jakich ilościach dawkować. Pamiętam jak z 4-5 miechów temu też tak zupełnie się na tym nie znałem i prosiłem i wszystkie informacje jak na talerzu bo wgl wszystkiego nie ogarniałem
Tu masz najprostszy kalkulator chemiczny:
http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
Ja nauczyłem się to wszystko obliczać właśnie z niego, a przesłał mi go inny forumowicz. W razie czego to pisz to pomogę Ci obliczyć co i jak.
P.S.: Bimbrownia koniecznie, bez niej nie ma szans na akwarium roślinne

-
Anonim 19452
●
Ja mam zamiar kupic te sole i dlatego przed zakupem pytam czy cos jeszcze bedzie potrzebne, po za tym zbiornik ruszy dopiero za okolo 1-2mies.
Pisze z telefonu wiec nie ma polskich znakow, sorry tez za ortografie
-

Mortis
●
Jest tu ktos czy wszyscy zmarli??? Nikt nikomu nie odpisuje
-

Mortis
●
Nwożenie EI jest zależne od ilości roślin i ewntualnie natężenia światła ponieważ im większe to musisz pomyśleć o dozowaniu CO2. Możesz skorzystać z kalkulatora EI ale dobrze jakbyś zrobił jakieś wstępne testy NO3, PO4... żeby określić zużycie tygodniowe.
-

mephisto13
●
- Ranga: Poznaje temat
taki zbiornik testowy pt" jak się nowa amazonia na EI spisuje" ? Dla mnie to taka kombinacja dziwna jeżeli już będziesz miał substrat wysokiej klasy to dlaczgo nie wrzucić jeszcze trchę kasy w brighty K i step1. nie zrozum mnie źle nie jestem akwizytorem ADY ale moim zdaniem to podłoże narazie testowane jest głównie z adowskimi nawozami. Z punktu widzenia metody EI podłoże i tak nie ma większego znaczenia więc może to zbędny wydatek.
Jestem zwolennikiem kombinowania ale jeżeli istnieją jakieś "systemy" w akwarystyce to moim zdaniem powinno się je stosować w całości (bo inaczej to jak z Mercedesem SLR na gazie- niby pojedzie niby to ten sam "mesiek"ale na gazie...)- gorzej gdy przy EI pojawią ci się kłopoty bo nie będziesz wiedział ile azotu jest z azotanów a ile z amonu lub czy i ile makro i mikro pochłania z wody podłoże. Myślę że przy EI prościej by było ze żwirkiem. A jak AdA to razem z nawozem i wtedy tylko czekać na efekty
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Witam ponownie teraz zabieram sie za zbiornik na calosc. Mam zamiar nawozic metoda ei bo nie mam az tyle kasy na amazonia i nawozy ada wiec chyba kupie bazalcik bo tak to jechal bym na amazoni i ei ale nie mam kasy na ada nawozy :/
-

Mortis
●
Haloo jest ktoś ;P
-

Mortis
●
Ja mam baniaczek takiej wielkości jak Twój, podłoże to Pro Soil, światło 2x18W Narva 865 i dawkuje 6ml makro i 6ml mikro "klasycznie" według kalkulatora Spidera i muszę przyznać że roślinki rosną jak szalone  U Ciebie może się to nie sprawdzić bo dawki są 200% 
-
Rysssio
●
200 razy wieksze tzn. Nie rozumie a mikro i makro masz w 2 nawozach czy w wiekszej iloscie rozlozone.
Czyli jednak kupic amazonie ?
-

Mortis
●
To jakie w końcu dawki zastosować?? i Jakie podłoże się sprawdzi
-

Mortis
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Witam, czym nawozić akwarium z substratem tropica ? Akwarium będzie z dwutlenkiem węgla z butli .
I chciałbym wiedzieć również jak nawozić i czym od samego początku ( wiem że potas ) . Tylko potrzebuj...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
|
|