Pomoc w pierwszym rośliniaku - aranżacja - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w pierwszym rośliniaku - aranżacja

Liczba wyświetleń: 3692·Odpowiedzi: 16
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, zakładam swoje pierwsze akwarium roślinne, na bazie ziemi ogrodowej + keramzyt + piach z budowy przykryte żwirem + ż.wulkanicznym.
Akwarium ma ~185-200l, ścianki boczne 86cm, przód 122cm, wysokie na 50. Początkowe oświetlenie 2x39W /865, w przyszłości planowane dołożenie +1x24W.

Układ wyobrażam sobie tak jak przedstawiłem na zdjęciu, po prawej stronie korzeń, po lewej dam 2-3 duże kamienie.
Korzeń chciałbym obsadzić mikrozorium, anubiasem i mchem (nie koniecznie każdy z nich, proszę o doradzenie)
1.W tyle w narożu chciałbym ze 3 gatunki wysokich roślin by zakryć ten róg wraz z wyposażeniem (grzałka, rurki z filtra). Myślałem nad rogatką + coś jeszcze. ??
2. Środek i boki chciałbym coś średniego - do wysokiego. Sagittaria subulata?
3. Na przód heniek/glosia? Może coś innego...

Jeszcze dam jakieś propozycje swojej obsady, narazie tyle :) Głównie chciałbym taką ogólną poradę czy w dobrą stronę idę ;)

Nick126
Ranga: Poznaje temat

11 lip 2011, 16:13   (#2)  

Znalazłem kilka zestawów i się nad nimi zastanawiam. Co sądzicie o nich? Starczy taki jeden z zestawów na start?
http://allegro.pl/30-gat-mega-zestaw-ro ... 79825.html
http://allegro.pl/zestaw-135-roslin-z-1 ... 26371.html
http://allegro.pl/23gatunki-pieknych-ro ... 84611.html
http://allegro.pl/88-pieknych-roslinek- ... 18018.html
Ja byłbym za którymś z pierwszych dwóch, podoba mi się b. heniek mały :) Proszę o doradzenie/odradzenie ;)

Nick126

MarcinG Irządze / Śląsk.

11 lip 2011, 16:59   (#3)  

Witaj,
Ja bym się zastanowił nad ofertą z RoślinyAkwariowe.pl, jeśli masz świeży baniak ( bo taki widzę na zdjęciach ) to zainwestował bym w roślinki in-vitro : http://sklep.roslinyakwariowe.pl/hemianthus-callitrichoides-cuba-invitro-zelu-duza-puszka-p-13147.html, w jednej puszcze za 20zł jest ok. 40-50sadzonek, nie wiem jaki duży obszar chcesz obsadzić, ale to już sobie uzgodnisz :)
Następnie
Na tył akwarium (róg) można pomyśleć o:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-invitro-zelu/limnophila-sessiliflora-invitro-zelu-p-9148.html lub http://sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-invitro-zelu/eustralis-stellata-pogostemon-stellatus-invitro-zelu-p-10506.html
Obiema roślinami obsadzić ok. 50-70cm w linii prostej.
Jeśli chcesz zastawić rurki od filtra to możesz do nich przypiąć np jakiś mech ( na grzałce bym tego nie polecał )

Jeśli byś chciał typowo roślinne akwarium i żeby roślinki szybko rosły to bym proponował zmianę oświetlenia na np.: 965 i przy ok. 0.65w/l - już będzie dobrze wiec musisz pomyśleć o ok. 130Watt (a nie jak ty mówisz 102watt), dodatkowo zmienił bym podłoże (na markowe typu Amazonia I(II).
Dodatkowo jeśli to ma być roślinne akwarium i przy ok. 0.65w / 1L trzeba pomyśleć o nawożeniu CO2 i to nie takim w płynie czy bimbrownia tylko zastosowaniu Butli CO2.

Pozdrawiam

MarcinG
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Irządze / Śląsk.

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 lip 2011, 17:09   (#4)  

To ma być LT, więc takie rzeczy jak mi radzisz to nie bardzo. Niektórzy robią i bez tego i jest dobrze, więc mam nadzieję, że i mi się uda.

In-vitro - chyba wyjdzie mnie to dużo drożej?

Nick126

11 lip 2011, 17:12   (#5)  

potwierdzam to co kolega pisał... in-vitro naprawde sa bardzo wydajne... jak dobrze rozplanujesz obsade to fajny zieleniak ci wyjdzie.... ja zakladałem ponad miesiac temu swoja 120 i jestem bardzo zadowolony z roslinek... jest troszke zabawy przy sadzeniu ale efekty po 2-3 tygodniach sa super... no i masz ten plus ze roslinki dostosuja sie do twojego kimatu w akwarium bo nie byly wczesniej w innym.... dodatkowo zalecam easy carbo od samego poczatku i masz z glowy problem z glonami i jakimis zakwitami... no i oczywiscie butla co2 topodstawa przy zieleniaku... pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego akwa

https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=

lipagol

MarcinG Irządze / Śląsk.

11 lip 2011, 17:26   (#6)  

No chyba, że LT wiec troszkę roślin odpada, a nawet spora ilość ich ( na standardowym oświetleniu jak dodasz dodatkowo 24W to już będzie troszkę lepiej ), na pewno nie będzie Małego Heńka, można dodać zamiast heńka:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/eleoch ... 13146.html

Porównanie In-Vitro ze zwykłymi:
np.: Koszyk Limnophila sessiliflora.:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/limnop ... -1918.html
Kosztuje ok. 11zł przy tym jest ok. 6-10sadzonek
natomiast In-Vitro w żelu kosztuje 16.50zł, a jest sadzonek ok. 25 (nawet niech będzie 20)
Wiec żeby mieć w koszyku 20sadzonek trzeba zapłacić 22zł (jeśli w obu koszykach będzie po 10sztuk), jedyną różnica jaka jest między koszykiem, a in-vitro to, że w koszyku jest roślina dosyć spora np.: 20cm, a roślina w żelu jest w rozmiarze do 6cm, ale niczym więcej teoretycznie się nie różni, ja zastosowałem w swoim LT 90% in-vitro i po 7dniach widzę przyrost ok. 1-5cm na każdej z roślinie, pytam się czy zakładasz nowe akwarium bo jeśli już są rybki to troszkę trzeba się po męczyć z wsadzeniem takich roślin in-vitro, mi po prostu zwierzaki wyrywają niektóre sadzonki, przeważnie kiryski..
Zamów sobie węgiel w płynie to jest raczej obowiązek ( ja po zastosowaniu (i kulek do podłoża) tego preparatu zauważyłem wzrost roślin ) warto też jak masz troszkę pieniążków przeznaczonych na akwarium zakupić testy do wody, ja proponuję na początek:
NO3, NO2, PO4, pH ( nie musisz w takiej kolejności ), w późniejszym czasie możesz zaopatrzyć się w twardości.

MarcinG

11 lip 2011, 17:28   (#7)  

Wszytko co tutaj w sklepie jest to >16zł za jedną roślinę (pewnie ich tam dużo). Chcę niskim kosztem uzyskać ciekawy efekt. Tu kupię 4 gatunki i już 64zł... w zestawach na allegro mam dużo więcej.
Poczekam na wypowiedzi innych.
CO2 - czytałem gdzieś że w LT przy ziemi ogrodowej nie jest wymagane?

Nick126

MarcinG Irządze / Śląsk.

11 lip 2011, 17:37   (#8)  

Jak wolisz kupić za 60zł rośliny na allegro, gdzie nie wiadomo z jakiego źródła są (może z glonami), a w dodatku mieć taki misz masz, z 135 roślinami i 19 gatunkami, to kupuj, tylko, że akurat ty wybrałem sobie na tych aukcjach rośliny wymagające, poczytaj o każdej roślinie, przy czym jak widzisz roślinę czerwoną to musisz się liczyć na ta roślina jest wymagająca co do oświetlenia przynajmniej 0.5w / 1L

My Ci tu źle nie mówimy, tylko chcemy jak najlepiej dla Ciebie ( i dla innych czytających ), ale jak ty wolisz kupić sobie takie roślinki to rób jak chcesz :))

Pozdrawiam :)

MarcinG

11 lip 2011, 17:55   (#9)  

Nick126 napisał(a):Wszytko co tutaj w sklepie jest to >16zł za jedną roślinę (pewnie ich tam dużo). Chcę niskim kosztem uzyskać ciekawy efekt. Tu kupię 4 gatunki i już 64zł... w zestawach na allegro mam dużo więcej.
Poczekam na wypowiedzi innych.
CO2 - czytałem gdzieś że w LT przy ziemi ogrodowej nie jest wymagane?

1) twoje akwarium ma 185-200l tylko w przypadku gdy napełnisz je do połowy bo przy wymiarach 182/86/50- wychodzi jakieś 524l więc przy oświetleniu 78W boję się że najtwardszy anubias nie wytrzyma...
2) zakup roślin in vitro jest bardzo ekonomiczym wyjściem i bardzo pewny za taką samą ilość stradycyjnych sadzonek zapłacisz więcej- wyjściem jest przeglądanie działu forum pt. Giełda- tam co chwilkę są okazje zakupu dużych ilości roślin czasem za grosze a czasem za koszt przesyłki
3) poszukaj informacji o roślinach cieniolubnych i wybieraj tylko takie jeżeli chcesz inne wyjściem jest założenie akwa na ziemi ale z dużą ilością światła i co2

moonrider
Ranga: Znający temat

11 lip 2011, 19:02   (#10)  

moonrider napisał(a):1) twoje akwarium ma 185-200l tylko w przypadku gdy napełnisz je do połowy bo przy wymiarach 182/86/50- wychodzi jakieś 524l więc przy oświetleniu 78W boję się że najtwardszy anubias nie wytrzyma...

Gdybyś przyjrzał się zdjęciom akwarium to byś rozumiał moje wymiarowanie.

Dzięki za odpowiedzi, pooglądam in vitro, poczytam jeszcze o gatunkach roślin.

Nick126

12 lip 2011, 10:25   (#11)  

o rzeczywiście mea culpa...
Co bym widział w takim zbiorniku... mchy(trawnik), paprocie(M.pteropus i M. narrow thin leaf)(2gi i 3ci plan), anubiasy(razem z microsorium vindelow i bolbitisem mini) i sporo drewna...

moonrider

12 lip 2011, 12:09   (#12)  

Moja propozycja:
I plan: glossotigma, mchy, jakieś hygrophile i/lub żabienice
II plan: Bacopa monnieri, Sagittaria subulata
III plan: rogatek, Hygrophila polysperma
centrum/korzeń: anubiasy, mikrozoria, mchy
pływające: pistia

I jeszcze myślałem coś z np.Rotali, może jakaś Cryptocoryna. Mam dylemat skąd brać te rośliny. In vitro piszecie, że łatwiej się przystosują, lecz są droższe, z drugiej strony kupię z przycinek to mogą się nie przyjąć i wyjdzie na to że wydam podobne pieniądze...
CO2 chyba będzie, jak narazie od wczoraj czytam o bimbrowniach i octowniach :) Jednak http://www.yahilles.republika.pl/lowtech.html pisze, że ziemia i podmianki wody i można z powodzeniem uprawiać bez CO2.

Nick126

13 lip 2011, 09:41   (#13)  

Ja, tak jak koledzy, zalecałbym rośliny z in vitro, jeśli tylko masz możliwość takie kupić- na forum jeszcze nie widziałem złych opinii na ich temat.

Co do CO2, to w LT jak najbardziej można mieć bujną roślinność bez jego suplementacji, a jeśli światła będzie tak 0,5-0,6W/l to wcale nie jesteśmy ograniczeni tylko do najmniej wymagających gatunków. Armkowi w LT udało się uprawiać nawet ammanię czy rotalę wallichi.
Co do obsady: Hygrophile i żabienice to rośliny na III plan. Sagittarię trudno utrzymać od ekspansji na wszystkie inne warstwy zbiornika.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles

13 lip 2011, 11:14   (#14)  

Właśnie miałem pytać jak utrzymywać rośliny typu sagittaria, ponieważ w poprzednim akwarium miałem s. ale inną odmianę (długie trawy, o szerokości ~1cm) i zero pojęcia, rozrosła mi się na całe akwarium, oddałem do sklepu, trochę mi zostało i się boję ją sadzić, że nie będę w stanie jej upilnować.
Co w przypadku takich roślin? Lepiej ich nie wyrywać bo naruszę podłoże, z kolei jak podetnę do samych korzeni to wypuści nowe...?

Mam tą sagittarię + cryptocorne karbowaną + Echinodorus Green. Te dwie pierwsze chciałbym posadzić do doniczek i wsadzić do akwarium (nie sadzić w podłożu, http://aquascape.bnet.pl/index.php/publ ... icleID/76/ ) Pomysł zaczerpnąłem stąd i rozumiem, że jest to w celu ułatwienia dojrzewania akwarium? Nie chcę tych roślin ponieważ były w poprzednim akwa i nie podobają mi się już :D

Mam możliwość kupienia sadzonek - hygrophila polisperma, difformis; gymnocoronis sp.; rotala green - wiem, że te dwa ostatnie wymagają większego oświetlenia, ale bym spróbował - te roślinki na tylny plan, za korzeniem, na narożu (15zł), plus do tego dokupiłbym w sklepie u mnie rogatka (na glony)
Na drugi plan zamówiłbym in vitro - bacopa monieri, anubias, mikrozorium, Micranthemum umbrosum
Na pierwszy - glossostigma, staurogune sp.
Będzie to dobrze wyglądało/pasowało?

Jakie zwierzaki dać od razu na start? Myślałem nad krewetkami, tylko jeszcze nie wiem jakie?

Nick126

digypro Bydgoszcz

17 lip 2011, 01:01   (#15)  

Nick126 napisał(a):Co w przypadku takich roślin? Lepiej ich nie wyrywać bo naruszę podłoże, z kolei jak podetnę do samych korzeni to wypuści nowe...?

Witam,
Jak zakładałem swój baniaczek na ziemi, to zastosowałem plastikową siatkę. Oczko kwadratowe 5mm (kilka PLN-ów za m2) i możesz mi wierzyć na słowo, że rośliny rwę z ziemi z korzeniami jak chwasty ;)

digypro

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 lip 2011, 16:45   (#16)  

Pomóżcie to ułożyć? ;) Mam trochę więcej kamieni, jednak takie ułożenie najlepiej wyglądało. Może macie lepszą propozycję?
Co to za kamienie? Bardzo łatwo się łupią. Nie reagują z octem. Na zdjęciu pokazałem kawałek 'krystaliczny', mocno się świeci w porównaniu do reszty - co to?

Nick126

digypro Bydgoszcz

19 lip 2011, 22:43   (#17)  

Stary...układaj jak Ci się podoba...w końcu to Twój zbiorniczek, stoi u Ciebie i Twoje oko ma cieszyć... jak zamieścisz fotki to na pewno znajdą się słowa krytyki i uznania...kwestia gustu, a tego się nie ocenia. :)

digypro

Miasto: Bydgoszcz

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Filmy - "Aranżacja leśna "

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1294
Hey Dwa filmy z powstania ciekawej aranżacji. ?si=inzwORnIjcRa16ZT ?si=rMxe0DQRb3mNPWzu
20250820_225846.jpg

Nowa aranżacja narazie na sucho

Kzielinski88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3506
Witam, jutro będę robił restart. Całkowicie inny styl. Użyje pokruszonej ławy na wzniesienia a jako substrat pójdzie tropica soil czarna. Jezeli chodzi omateriały to tylko dragon rock i korzenie do te...
YouTube

Film Aranżacja w akwarium 45cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1205
Hej Aranż w zbiorniku 45cm. ?si=FcfdXV-mU-WBd1Vp
YouTube

Film Teresa Lazar w Zoobox - aranżacja step by step

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2608
Hej Poniżej film po ukraińsku z niemieckimi napisami. ?si=W2uK22SrZlqLF5WU
YouTube

Film Michał Adamek z Aquashow - aranżacja diorama

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1576
Hej Warto zobaczyć. &t=?si=ZJPcbsDfv-Fx4NL9
20231122_202100.jpg

Aranżacja HEXA SET II 60L

DorotaJ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3415
Witam was. Szukam pomysłu na akwarium HEXA SET II 60L. Już tyle razy w ciągu 20 lat go aranżowałam i zawsze po roku okazywało się, że nie wygląda to tak jak planowałam Akwarium specyficzne: węższe niż...
YouTube

Aranżacja step by step (Tropica)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1555
Takie se, ale można popatrzeć.
gr.jpg

72 litry - aranżacja co Wy na to

mgm0 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2662
Witam wszystkich . Już niedługo zmieniam aranżacje w swoim zbiorniku i proszę was o opinie czy rośliny zostały wybrane dobrze czy zupełnie nietrafione . Co według Was zmienić . Opis zbiornika . Ak...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1203
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Statystyki

Ten temat przegląda 236 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 236 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.