Jak nawozić 72l ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak nawozić 72l ?

Liczba wyświetleń: 633·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

09 lip 2011, 14:19 Jak nawozić 72l ?  (#1)  

Akwarium ma już kilka miesięcy i od jakiegoś czasu próbowałem je nawozić podobnie jak to robiłem w innych zbliżonych warunkami zbiornikach. Niestety mam ciągły problem z nitkami. Nie ma ich zbyt wiele ale ciągle są.

W zbiorniku dodałem kilka roślinek szybko rosnących na początek alby ustabilizować warunki przy małej ilości roślin. W akwarium jest jedynie trawnik i kilka korzeni obsadzonych mchem.
Naświetlam obecnie około 5h.
Na powierzchni mam też trochę pływających roślinek.

Sprzęt :
    akwarium 72l. 60(dł) x 30(sz) x 40(wys)
    Filtr JBL e900
    oświetlenie?belka Hagen Glo 2x24W
    podłoże Ada Amazonia 9l, Ada Powersand 2l, Ada penac W
    CO2 z butli + dyfuzor ze spiekiem ceramicznym

Rośliny :
    Eleocharis Parvula
    Eleocharis Accicularis
    Marisilea
    Christmass moss

Zwierzątka :
    Boraras Brigittae około 15 sztuk
    Amano 10 sztuk
    Trochę helenek

Temperatura około 25 stopni.
Podmiany raz w tygodniu około 30% wodą RO (RO od tygodnia, czyli na razie 1 podmiana).

Zastanawiałem się nad nawożeniem solami ale trochę mnie to jeszcze przeraża :), boję się że coś źle przeliczę.

Obecnie posiadam kilka gotowych nawozów aquaatr:
    carbo
    macro
    planta gainer
    potas

Parametry na dzień przed podmianą (zoolek) :
    NO3 - 0
    NO2 - 0
    PO4 - 0.25
    Ph - 7.2
    GH - 11

Co będzie lepszym rozwiązaniem, nawożenie solami czy gotowymi produktami ?
Co może być przyczyną powstawania nitek ?
Czy parametry po kolejnych podmianach wodą RO poprawią się (zwłaszcza ph i gh) ?

frik
Ranga: Początkujący

Artur Wrocław Wrocław

10 lip 2011, 22:59   (#2)  

Problem z nitkami to zerowy poziom NO3, skoro masz gotowce nawozów to chyba powinieneś najpierw z nich skorzystać nabierajac przy okazji pewnego doświadczenia w nawożeniu przed przygodą z EI .Jeżeli wodę do podmian z filtra RO lejesz "czystą" to wzbogać ją jakimś mineralizatorem.

Artur Wrocław
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Wrocław

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1074
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
IMG_20250628_175146_edit_24347285525451.jpg

Jak obniżyć wysokie PH przy niskim KH?

Pszenica w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 12324
Cześć wszystkim, zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody. Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą: PH 7,5 KH 4 GH 6-7 No2 0 Woda w kranie: PH 8,5 KH 3 GH...
YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1534
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
20241015_121317.jpg

Nawozenie EI poradźcie jak zacząć

Kzielinski88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3015
Witam, Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie. Ph 6.5 do 6.8 Kh 5 Gh 8 No2 0 Ammoniak 0 P około 0.25ppm test z podloza. No3 - 3ppm przed podmianą Wode zamierzam podmien...
Screenshot_20230729-131413.png

Akwarium 72l nawozy

OmenLDZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2374
Witam w akwarium mam wodę kran jakie nawozy kupić rośliny mało i średnio wymagające czy kupić makro i mikro razem czy osobno pierwiastki jeśli tak to jakie azot potas fosfor żelazo i co jeszcze? Czy n...
YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 15054
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4402
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Jak uzyskać KH4-5 GH8-9?

Anonim 58758 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6681
Witam, zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9. Teraz pytanie... Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2627
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Jak dozować nawóz

wojtalkow w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7884
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie. W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...

Statystyki

Ten temat przegląda 263 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 263 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.