Witam, potrzebuję porady odnośnie nawożenia roślin w jednym z moich zbiorników. Rośliny w akwarium nie do końca wyglądają tak jak powinny.
Opis akwarium:
Objętość: 10l (7l wody)
Oświetlenie: AQUAEL DECOLIGHT 6500K 11W od 9:45 do 21:30 (11h45')
Filtracja: Aquatic Nature FLOW 60 wypełniony ceramiką (MATRIX)+gąbka jako prefiltr
CO2: butla wysokociśnieniowa, rozpuszczany poprzez strzykawkę w którą wepchnięty jest kawałek drzewa lipowego, około 32 bąbelków/min (wcześniej ta ilość pozwalała utrzymać CO2 na poziomie około 20ppm), czas podawania od 6:40 do 19:40 (13h)
Podłoże: żwir 2-4mm
Temperatura: około 25*C
Podmiany wody: 100% Lubelska kranówka [GH:21*n, KH:14*n; NO3:5mg/l; PO4:2-2,5mg/l] wyniki robione jakiś czas temu, gdy posiadałem testy, oraz potwierdzone przez innych akwarystów.
-Piątek -2l
-Wtorek:1,5-2l
Nawożenie: 3 razy w tygodniu; piątek [po podmianie], niedziela, wtorek[po podmianie]
Profito: 3x0,7ml
Ferro: 3x0,1ml
Kaltium: 3x1ml
Nitro: 3x0,5ml
Fosfor[10gKH2PO4/200ml]: 3x0,1ml
EasyCarbo: codziennie 0,6ml
ADA Multi Bottom i ADA Iron Bottom [połamane na kilka części i umieszczone w podłożu]
Prosiłbym o wszelkie sugestie co można by zmodyfikować, żeby rośliny były w lepszej kondycji. Prawdopodobnie nie potrzeba wielkich zmian, ponieważ wizualnie nie brakuje do tego wiele jednak nie mogę wpaść na pomysł co jest tego przyczyną. Prosiłbym o wypisywanie wszelkich spostrzeżeń na temat mojego akwarium, mam nadzieję że pomoże mi to rozwiązać problem. W załącznikach umieszczam kilka fotek akwarium.