|
|
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Akwarium zalane 05.lipiec.2010 mniej więcej o 15 00:P
Wymiary ; 60x30x30
Oświetlenie ; 2x20W (PILA Day Light ) Oby dwie świetlówki do wymiany tylko kwestia na jakie.
11.lipiec.2011 Belka GLO lecz na zwykłych świetlówkach T5 LUXLINE PLUS 14W
Podłoże ; 9L ADA Amazonia I
Filtracja ; 600L/H wkłady takie jakie dostałem od producenta czyli dwie gąbki, ceramika, i węgiel. Jak myślicie wymienić je czy pozostawić ??
Nawożenie jak na razie niczym nie nawożę,
07.lipiec.2011 CO2 na maxa
08.lipiec.2011 EasyLife Kalium POTAS 0.7ml/dziennie
11.lipiec.2011 EasyLife Kalium POTAS 2.5ml/dziennie
Fauna ;
- kardynałki
- gupik
- xx krewetki
Flora
- Blyxa japonica
- microsorium
- Heteranthera
- Rotala Vietnam
- mini pelia
- rotala green
Proszę o porady jak się nie napatoczyć na glony, a także co zmienić aby było jeszcze lepiej. Jeśli chodzi o rurki to ją jeszcze nie poprzyklejane ale po przyssawki muszę się wybrać do sklepu a zarazem zrobić większe zakupy 
Ostatnio edytowano 16 lip 2011, 20:38 przez esperanzo11, łącznie edytowano 6 razy
-
esperanzo11
●
ja tam na wejściu wlałbym potas 
-

bandzior85
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Świetlówki wymień, tani a dobry zestaw to 2 x 865 lub mix 865 + 840. Niektórzy chwalą zestaw Aquarelle + 865 (choć dla mnie jest zbyt "różowy").
Jak tylko rotala się "przyjmie" przytnij ją i dosadź pozyskane pędy.
Dołożyłbym jakiś mech na korzeniach ale bez przesady, żeby trochę "drewna" zostało widoczne.
Tapeta z tyłu - jak dla mnie do wywalenia.
Podawaj jak najszybciej CO2, na razie Potas wystarczy ale obserwuj co się dzieje z roślinami. Wbrew pozorom przy dobrym świetle, CO2 i duzej masie roslin czasem trzeba dość szybko zacząć nawozić.
powodzenia
jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
w jakiej formie masz oświetlenie pokrywa, lampa ?
Moc świetlówek nietypowa pewnie T8 (grubsze)?
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
Jest to lampa, tak to są te grube. Ale na urodzinki sprawie sobie taką porządną Glo 2x24W
-
esperanzo11
●
Jeśli urodziny masz niedługo, to faktycznie poczekaj, jednak jęsli to mam być kilka tygodni to kup coś z 865 lub 840 kosztują ok. 10 zł/szt. Te które masz mają fatalne widmo i nie chodzi tu o wygląd, a to, że emitują światło w zakresie słabo absorbowanym przez rośliny.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
No co do urodzin to równy miesiąc, wytrzyma ?
-
esperanzo11
●
eee.. , wytrzyma, to ważny początek, ale natężenie masz wystarczające, a widmo to chyba 6500K więc w czym rzecz?
może spraw sobie Hagen'a akonto urodzin?
-
AdamA
●
Tak tak na pewno taką sobie sprawię, może już za tydzień  )
-
esperanzo11
●
Czy dawkowanie potasu EasyLife Kalium POTAS 0.7ml/dziennie jest odpowiednie ?
-
esperanzo11
●
Pierwsza podana jest w dobrej cenie, ale nic o niej nie wiem, choć są osoby które z powodzeniem używają takiego modelu w większych wersjach.
Hagen Glo jest sprawdzona i dobra, tylko wybrałeś jakąś drogą propozycję?
Na świetlówki Hagena szkoda pieniędzy, warto w sklepie kupić typowe świetlówki 840, 865, 965 lub ewentualnie jednego Groluxa Sylwanii jak chcesz by czerwone rośliny i ryby wyglądały efektownie.
-
AdamA
●
A powiedzcie mi jakich soli używać przy takim oświetleniu ? I na jakim poziomie utrzymywać CO2
-
esperanzo11
●
"a widmo to chyba 6500K więc w czym rzecz? "
Rzecz w tym, że owszem temp. barwowa to 6500 K ale jest to świetlówka o wąskim zakresie widma skupionym w okolicach dł. fali odpowiadających kolorowi zielonemu, czyli najgorzej absorbowanemu przez rośliny, a przy okazji o niskim wsp. Ra (oddawania barw) - co wynika właśnie z wąskiego widma.
Niemniej z miesiąc pewnie da się wytrzymać.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
Belka już leży na akwarium kupiłem belkę GLO i jak na razie ma tandetne świetlówki bo nie było normalnych. Jak na razie świecą się sylvania T5 LUXLINE PLUS 14w. Myślę że bliżej czwartku piątku będę miał już normalne
-
esperanzo11
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A oto aktualne zdjęcie zbiornika

-
esperanzo11
●
Niestety akwarium musiało zostać zaciemnione, wyskoczyły mi nitki. Przed zaciemnieniem podmieniłem 20L wody wlałem 2,5ml potasu i 2,5ml macro.
-
esperanzo11
●
Powiązane tematy
W dzisiejszym filmie kolejne akwarium biotopowe. Pięknie przedstawiony wycinek Krężniczanki w wykonaniu Bartłomieja Paśnika. Zbiornik wziął udział w tegorocznej edycji konkursu biotopowego zajmując 3 ...
W dzisiejszym filmie mam dla was coś wyjątkowego akwarium jednego z was moich widzów. Zbiornik przedstawia niewielki potok przepływający przez miejscowość Żeliszów na dolnym śląsku będący dopływem rze...
Witam,
jestem laikiem w dziedzinie akwarystyki jednak uległem namowom syna by kupić mu pierwsze małe akwarium. Posiadamy zestaw aquael skompletowany osobno:
- akwarium 60x30x30
- grzałka z termostatem...
Witam wszystkich na forum! Od paru tygodni organizowałem sprzęt, żeby założyć wymarzony mały baniaczek roślinny. Zakupiłem szkło opti 60x30x30 , filtr eheim aquacompact, butle co2, belkę led 24W vivag...
Koleżanki i koledzy córka (8 lat) namówiła mnie na kupno pierwszego akwarium, chociaż szczerze to długo namawiać nie musiała. Wybrałem raczej niewielki zbiornik 54l (Diversa Startup 60 LED).
Wymiary...
Witam juz za parę dni ruszam z nowym projektem.
Akwarium: 54l Opti White.
Podłoże: Cal Black Earth
Oświetlenia: 2x24w 10000k
Ogrzewanie: 50w
Filtracja: Hbl-501 kaskada
Chciałbym się podzielić opin...
Witam
Chciałbym zmienić aranżacje do tej pory było ala iwagumi, dzisiaj zabrałem się za wyrywanie roślin i wyciągniecie kamieni ale nie sadziłem że w podłożu(pro soil) było aż tyle syfu. Akwa ma ok r...
Akwa zalane 3.11.2015 dopiero startuje, już niedługo opis i więcej zdjęć :)
Witam serdecznie,
posiadam Akwarium od około roku. Mam nieustający problem z roślinnością w nim. Raz roślinki ładnie rosną innym razem gniją bądź odpadają im liście. Zainwestowałem ostatnio w system...
|
|