[1050] Pomoc w doborze roślin i aranżacji - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[1050] Pomoc w doborze roślin i aranżacji

Liczba wyświetleń: 758·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam forumowiczów :) Potrzebuję pomocy w doborze roślin, ich aranżacji, oraz określeniu ilości jaka jest potrzebna do zakupu na początek.

Puki co moja koncepcja wygląda tak, że pod nr 1 (na planie akwarium) byłby mały heniek, a na plaży kępki eleocharis parvula. Na korzenie dam różnego rodzaju mchy.

Puki co mam (koszyczki invitro):

3 koszyczki małego heńka
1 koszyczek rotala rotundifolia
1 koszyczek mchu (nazwy nie pamiętam)
1 koszyczek Alternanthera reineckii
1 koszyczek eleocharis parvula

Podoba mi się jeszcze:

bacopa australis
Hedyotis salzmannii
Bacopa caroliniana

Potrzebuję pomocy gdzie najlepiej umieścić te rośliny w moim akwarium, oraz jakie jeszcze byłyby ciekawe. Ilości potrzebnych sadzonek też mile widziane ponieważ mam niewielkie doświadczenie i ciężko mi to ogarnąć a Wy jesteście w temacie nie od dziś :)

ZielonyAmator
Ranga: Aktywny użytkownik

mocho Tarnów

05 lip 2011, 08:38   (#2)  

nie jestem znawcom ale jeżeli nie pomyliłeś się w obliczeniach i Twoje akwa ma faktycznie 1050 litrów to będziesz potrzebował nieco więcej niż 7 kubeczków roślin ;)

tak na prawdę to im więcej tym lepiej - lepszy/łatwiejszy start.

zwróć uwagę na dział "giełda", na przykład coś takiego:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=39064

pamiętaj, że nie wszystkie roślin, które Ci się podobają odnajdą się w Twoim akwa, a często te, które nie koniecznie przypadają do gustu rosną bezproblemowo. tak więc lepiej nasadzic ile się da a później jak się zbiornik ustabilizuje wywalać to co nie pasuje. najlepiej od razu posadzić sporo roślin szybkorosnących, które na pewno ktoś Ci odda za "małe piwko".

co do Twojego wyboru roślin to mały heniek pewnie bedzie Ci się ciągnał ku górze z racji wysokosci akwarium.

życzę cierpliwości i sukcesów.
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy

mocho
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tarnów

05 lip 2011, 16:15   (#3)  

Kupiłem ten zestaw :)

ZielonyAmator
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Kilka ładnych ujęć roślin (George Farmer)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1371
Zapraszam do obejrzenia.
17-180722.jpeg

Mchy w aranżacji - użycie i przygotowanie do szczepienia

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3928
17-180722.jpeg Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
1645554671785.jpg

Wabi kusa wybór roślin

nuendo w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6084
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie paluadrium. Jednak , żeby nie rzucać się na głęboką wodę postanowiłem zrobić coś w stylu wabi kusa,ale z konstrukcją że skałami i mini wodospadem. Najwiekszym pro...
YouTube

Przewodnik po materiałach do aranżacji

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2082
Zapraszam do obejrzenia materiału Green Aqua. Przypominam o możliwości włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Tutorial: aranżacja z wykorzystaniem 3 gatunków roślin

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1349
Aranżacja z wykorzystaniem 3 gatunków roślin. Podłoże: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=aquarium+soil&search_in_description=0&inc_subcat=0 Skały: https:...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1206
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Klejenie roślin w wodzie

arek03 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4125
Witam czy jest możliwość klejenia mchu w wodzie . Jaki klej możecie polecić mi chciałem przymocować mech na skałach lecz akwarium już zalane jest. Wysłane z Redmi Note 8 Pro przy użyciu aplikacji m...

DO DOOA - galeria aranżacji

rafau w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 18285
Czołem. Zakładam, że entuzjazmu wystarczy by sukcesywnie uzupełnić w tymże miejscu zdjecia "aranżacji" wabi-kuso-podobnych. DOOA#00 [20x20x08]: Hardscape.

TerraPlanter - Ceramika do uprawy roślin

Rfck w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4742
Takie podobne do Adowego rulona, fajne ale drogie :) https://www.kickstarter.com/projects/terraplanter/terra-planter-the-inside-out-hydroponic-planter-pot?ref=67qcqa&utm_source=jellop&ja=z2ai...

Statystyki

Ten temat przegląda 839 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 838 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.